Intilnire de urgenta dupa publicarea articolului de ieri in „Ziarul de Iasi”
Doua solutii pentru eliminarea mirosului ingrozitor din Canta si Pacurari

marți, 06 iulie 2004, 23:00
2 MIN
 <i><u>Intilnire de urgenta dupa publicarea articolului de ieri in „Ziarul de Iasi”</i></u><br> Doua solutii pentru eliminarea mirosului ingrozitor din Canta si Pacurari

Locuitorii din Pacurari, Canta si Dacia vor trebui sa indure mirosul degajat de conductele de canalizare cel putin pina anul viitor. Dupa doua ore de discutii cu reprezentantii RAJAC, Garzii de Mediu si SC „Antibiotice” SA, primarul Gheorghe Nichita a ajuns la concluzia ca vina pentru mirosul pestilential din zona Canta – Pacurari nu apartine direct nici unei societati. „Conductele de evacuare a apelor uzate si pompele corespunzatoare au fost proiectate pentru un anumit debit, intr-o perioada in care fabrica de „Antibiotice”, fosta „Avicola” si celelalte unitati din zona functionau din plin. Productia fiind mult mai redusa acum, apa balteste la baza conductelor, scurgerea fiind mult mai lenta. Practic, dejectiile ajung in oras gata fermentate”, a explicat primarul.
Ce s-ar putea face
Conform precizarilor lui Nichita, apa uzata evacuata de SC „Antibiotice” SA si „Avi-Top” SA parcurge cei trei kilometri pina la intrarea in oras in aproximativ 24 de ore. Procesul de fermentare nu are nici un efect pe acest traseu, conductele fiind inchise si aflate sub presiune. Dupa intrarea in oras, colectoarele deschise permit mirosului greu din conducte sa se degaje. „Nu putem vorbi despre vina cuiva in aceasta problema. Ea insa exista, iar Primaria va cauta cele mai bune mijloace de rezolvare a ei”, a precizat Mihai Bendescu, seful Garzii de Mediu Iasi.
Pentru rezolvarea situatiei, primarul a prezentat doua solutii. Pe termen scurt, in apa evacuata de SC „Antibiotice” ar urma sa fie adaugata o substanta care sa intirzie fermentarea. Practic, in cele 24 de ore in care apa ajunge in oras, materiile dizolvate in aceasta nu ar avea timp sa fermenteze, mirosul fiind astfel eliminat. „Trebuie sa facem insa un studiu, pentru a vedea daca inhibatorul de fermentare nu afecteaza calitatea apei rezultate dupa epurare. Exista posibilitatea sa rezolvam problema mirosului, dar la capatul orasului apa deversata dupa epurare sa fie toxica”, a spus Nichita. O a doua solutie ar fi redimensionarea conductelor, astfel incit acestea sa fie adaptate debitului actual, mult mai mic, al deversarilor SC „Antibiotice”. In acest mod, dejectiile ar circula mai repede prin conducte. Costurile implicate de schimbarea conductelor ar urma sa fie suportate de societatea ieseana.
Se cauta solutii si pentru Bahlui
Primaria va incepe reabilitarea Bahluiului. Conducerea Directiei „Ape-Prut” va fi chemata la Primarie pentru a prezenta un plan vizind reducerea poluarii Bahluiului. „Daca tot am abordat tema canalizarii din zona BJATM, vom cauta solutii si pentru Bahlui, care este la ora actuala un riu mort. Bahluiul se afla in administrarea Directiei Ape-Prut, dar traverseaza Iasul. Nu putem neglija aspectul acestuia si calitatea apei”, a spus Nichita.seana. (Alex ZANOAGA)

Comentarii