Jecmaneala la drumul mare

sâmbătă, 20 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Jecmaneala la drumul mare

"Ziarul de Iasi" a intrat in posesia unui deviz de debransare pentru un apartament cu patru camere, dotat cu sapte calorifere. Fiecare calorifer are cite doua tevi, una pentru tur si cealalta pentru retur. Practic, operatia de debransare consta in taierea si apoi obturarea prin sudura a celor 14 tevi ale caloriferelor. In cazul in care debransarea se face iarna, la operatie se adauga si golirea instalatiei blocului. Conform punctului 2 din formular, pentru sudura celor 14 tevi, patru muncitori de la RADET trebuie sa munceasca nici mai mult nici mai putin decit 9 ore neintrerupt. "Sudura la debransarea unui apartament nu dureaza mai mult de o jumatate de ora", ne-a declarat insa maistrul RADET Constantin Gafita, luat pe nepregatite.
Doua tone de materiale intr-un apartament
La punctul 4 apare o trasnaie si mai mare: intr-o ora si jumatate, cei patru muncitori trebuie sa asigure "transportul manual" a doua tone de materiale. Singurul material pe care il folosesc muncitorii regiei la o debransare este aparatul de sudura, care cintareste citeva kilograme. "Dar ce transporta? I se duce un camion in casa omului?", s-a intrebat, uluit, consilierul local Romeo Olteanu. La punctul imediat urmator, se mentioneaza ca este nevoie de peste o ora pentru "transport cu roaba materiale". "De la punctul termic pina la cel mai indepartat bloc sint 500 de metri, o distanta de un sfert de ora", a adaugat Gafita. Ultima aberatie legata strict de operatia de debransare este cea a golirii instalatiei de bloc, care dureaza trei ore, conform formularului. "Cit sa-i ia apei sa se scurga pe conducta? O jumatate de ora", a mai spus maistrul Gafita. Numai la aceste puncte, RADET a umflat timpul de lucru cu 13 ore si jumatate, adica cu 350.000 lei, plus TVA.
Doua ore pentru completarea unui deviz
Alte doua ore "se munceste" la "proba de etanseitate". De fapt, aceasta este o operatie pe care muncitorii regiei de termoficare nu o fac niciodata, multumindu-se doar cu sudura tevilor. Daca ne luam dupa punctul 8 din formular, ar trebui sa credem ca muncitorii care debranseaza un apartament parcurg cele citeva sute de metri din punctul termic pina la bloc in conditii de razboi. Numai astfel se poate explica de ce pentru "dus, intors la locul de munca patru persoane" este nevoie de aproape trei ore, timp platit de client. De fapt, "la o debransare nu este nevoie de mai mult de doi oameni", dupa cum ne-a declarat maistrul Gafita. Manopera este incheiata numai atunci cind se intocmesc devizul si anexele, de fapt un formular tipizat cit o foaie de caiet, activitate care dureaza doua ore, conform formularului. Calculind cit s-a furat si la aceste puncte finale, se ajunge la alte sase ore, adica 160.000 lei, fara TVA.
Preturi umflate cu 70%
In total, numai din umflarea orelor de lucru, rezulta o incarcare a devizului cu 510.000 lei, fara TVA, echivalentul a 19 ore si jumatate de lucru care nu se presteaza niciodata. "Doi oameni termina o debransare in doua ore, fara probleme", ne-a mai declarat maistrul Constantin Gafita. Luind in calcul materialele, in valoare de 144.000 lei, impozitul de 45% si TVA, reiese un cost real pentru intreaga operatie de debransare de cel mult 400.000 lei. Suma este exact 30% din cit a stabilit RADET ca este devizul, adica 1.350.000 lei.
Cinci miliarde din buzunarul iesenilor
Sumele devin ametitoare daca sint raportate la miile de debransari care s-au facut numai in ultimul an. Concret, din vara anului trecut pina in prezent s-au debransat in jur de 10.000 de apartamente de la sistemul centralizat de incalzire. La un deviz mediu de 700.000 lei pentru fiecare debransare, reiese ca RADET a incasat in ultimele 12 luni aproximativ 7 miliarde lei numai din debransari. Avind in vedere ca 70% din aceasta suma a fost perceputa artificial de regie, rezulta ca aproape 5 miliarde de lei s-au scurs pe degeaba din buzunarele iesenilor spre conturile regiei de termoficare. Aceasta, fara ca vreun serviciu sa fi fost oferit in compensatie.
Sefii RADET se ascund ca strutii
Sefii RADET s-au ferit sa faca public modul de calculare a taxei de debransare. Desi CL a cerut ca fiecare regie sa prezinte calculatia Comisiei Economice a CL, pentru aprobare, Mistreanu nu a dat curs cererii. "Am cerut la ultima sedinta de CA calculatia de deviz, dar nu mi s-a prezentat nimic in acest sens. Aceasta fundamentare de pret nu este aprobata in CA, pentru ca nu a fost niciodata adusa in discutie. Este o timpenie", ne-a declarat consilierul Romeo Olteanu. Acesta a completat, spunind ca nici cei care se debranseaza nu stiu pe ce dau banii. "Oamenilor nu li se prezinta niciodata devizul, ca sa stie pentru ce platesc". In aceste conditii, CL nu va avea ce sa aprobe la sedinta de luni, 22 iulie. "I-am spus directorului Mistreanu: «Daca nu ati prezentat calculatia, de acum inainte sa faceti debransarile pe zero lei»", a incheiat Olteanu.
Angajatii lui Mistreanu muncesc mai ceva ca Danila Prepeleac in intrecerea cu Scaraotchi
Timpul de lucru, conform calculatiei de pret, pentru o debransare, este de 22 de ore, timp in care lucreaza patru oameni. Avind in vedere ca o zi de lucru este de opt ore, reiese ca cei patru muncitori debranseaza un apartament in trei zile de lucru. Daca acceptam acest calcul facut de RADET, rezulta ca, pentru a debransa un apartament intr-o singura zi, o echipa de debransare ar trebui sa fie compusa din de trei ori mai multi muncitori, adica din 12. Luind in calcul si faptul ca, zilnic, se fac peste 30 de debransari de la RADET, reiese ca echipele de debransatori ai RADET totalizeaza un minim de 360 de muncitori. De fapt, la regia de termoficare, debransatorii nu depasesc numarul de 40, impartiti in echipe de cite doi. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii