Lupte subterane in politia ieseana

marți, 26 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Lupte subterane in politia ieseana

La sfirsitul saptaminii trecute, patru inspectori ai IGP au verificat implicarea sefului Brigazii Judiciare, colonelul Dumitru Birliga, in activitatea subordonatilor sai. Conform afirmatiilor unor ofiteri ai IJP, controlul a avut loc cu anonima pe masa, trimisa la Bucuresti in urma cu citeva saptamini. Pe linga rezultatele profesionale au fost verificate si unele aspecte legate de viata privata a colonelului Birliga, considerate de semnatarii anonimei "relevante pentru conduita unui ofiter de Politie in societate". Timp de trei zile, dosarele semnate de Birliga au fost intoarse pe toate fetele. Potrivit acelorasi surse, casa de la Popricani, aflata in constructie de mai multi ani, a fost vizitata si s-a cintarit de catre inspectori daca putea fi realizata cu bani cinstiti de colonelul Birliga.
Insa, cel care, pina acum, detine primul loc pe lista ofiterilor vizati de controalele de la Bucuresti este seful Politiei Municipale, colonelul Gheorghe Grigoriu. Nu mai putin de sase rapoarte si anonime si un paragraf aruncat pe o sesizare – "Rog sa fie schimbat din functie"- au dat de inteles ca se vrea inlocuirea acestuia. Si Serviciul de Ordine Publica, cel economic sau cel judiciar au trecut prin furcile caudine ale inspectorilor Corpului de Control al IGP.
Ofiterii vizati in aceste anonime sint siguri ca acestea sint trimise pe adresa IGP de persoane din interiorul institutiei. Convingerea ofiterilor se bazeaza pe faptul ca, in aceste scrisori, care se intind pe zeci de pagini, sint descrise cu lux de amanunte fapte si date care nu ar putea fi cunoscute decit de persoane care lucreaza in sistem.
Deplasarea inspectorilor de la Bucuresti este aprobata de superiorii din IGP tocmai pentru ca sint inserate in anonime, numere de dosare penale, declaratii ale unor martori din anchete, scopul unor investigatii si plingeri ale unor cetateni nemultumiti de activitatea unor ofiteri.
Incepind cu luna februarie a acestui an, IGP a trimis lunar la Iasi cite o echipa de control. A fost controlat rind pe rind fiecare sef de serviciu important din institutie.
Se vorbeste despre spagi, mita, blatuirea unor dosare, anchete comandate, insa nimeni nu este dispus sa iasa la rampa cu un caz clar de coruptie. Metoda anonimelor pare a fi aleasa pentru a nu atrage atentia opiniei publice, ci doar a celor care decid numirea sau demiterea unor sefi din Politie.
Scopul acestor actiuni subterane pare a fi lupta pentru putere.
In aceasta lupta s-a implicat chiar prefectul judetului Iasi,
Corneliu Rusu Banu. La putin timp dupa instalarea in functie, prefectul a anuntat ca a cerut Guvernului schimbarea sefului Politiei, exprimindu-si nemultumirea fata de activitatea colonelului Mircea Artenie. Politia a ramas singura institutie locala neatinsa de valul schimbarilor. De mai bine de trei luni, prefectul anunta demiterea iminenta a sefului Politiei, dar, cu toate acestea, nu se intimpla nimic. Iesirea la pensie a colonelului Artenie, programata pentru luna septembrie, pare a fi solutia aleasa pentru o schimbare la virf. In tot acest timp, ofiteri si subofiteri par a fi angrenati intr-un virtej al numirilor si demiterilor. S-au alcatuit tabere de sustinatori, se fac liste cu noii sefi si, implicit, cu cei care vor fi promovati in functie de relatiile cu noul comandant numit in functie.
Dincolo de zidurile cladirii se tes intrigi si urzeli menite sa clatine scaunele unor sefi de servicii din institutie. De aceea, activitatea Politiei pare a fi strangulata de puciuri interne, sosirea unei echipe de control de la Bucuresti fiind considerata drept o victorie pe frontul luptei pentru putere. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii