Magistrati si politisti ieseni tremura dupa arestarea Cordunenilor

luni, 11 octombrie 2004, 23:00
4 MIN
 Magistrati si politisti ieseni tremura dupa arestarea Cordunenilor

Clanul Cordunenilor a petrecut o noapte fata-n fata cu anchetatorii bucuresteni. Prima runda de audieri a inceput duminica dupa-amiaza si s-a terminat tirziu in noapte. In jurul orei 2.00, invinuitii au fost dusi in arest. Ieri, la ora 9.00, 5 din fratii Corduneanu si alti 4 membri ai grupului au fost supusi din nou tirului intrebarilor venite din partea procurorilor. Timp de 9 ore, acestia au incercat sa afle modul in care a actionat clanul Corduneanu atit in Romania, cit si in strainatate. „Monitorizarea generala a activitatii clanului Corduneanu a durat mai mult de un an de zile. Un an a fost doar monitorizarea specifica pe documentare infractionala, respectiv probarea infractiunilor. Tot ansamblul de date si informatii a fost structurat la Bucuresti de unde a fost coordonata actiunea”, a precizat, ieri seara, Procurorul General al Romaniei, Ilie Botos, intr-o emisiune a postului public de televiziune. Ieri dupa-amiaza, invinuitii au fost prezentati in fata instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile. „Judecatorii au emis mandate de arestare de 29 de zile pentru Constantin Bogdan, fost Corduneanu, Florinel Corduneanu, Mihai Silviu Corduneanu, Vasile Calin, fost Corduneanu, Costel Enacu, Stefan Octavian Horobet si Iulian Silviu Gatlan. Clientii mei sint acuzati de trafic de droguri, fara a exista probe la dosar in acest sens. La domiciliile lor, unde s-au facut perchezitii, nu au fost gasite nici un fel de droguri. Am copii dupa toate procesele verbale intocmite de anchetatori si nu apare nicaieri referire la droguri sau substante interzise”, ne-a declarat avocatul Nichita.
Episodul „Franta” are conexiuni cu magistrati ieseni
Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, printr-un comunicat de presa, face referire la „monitorizarea de catre ofiteri specilizati (…) prin folosirea de tehnici moderne de interceptare si prin recurgerea la investigatori acoperiti si infiltrarea lor in cadrul acestui grup infractional”. „Exista niste transcrieri ale unor convorbiri telefonice din 2003 care fac referire la traficul de persoane, dar in nici una nu apare numele clientilor mei. Asa-numitii agenti sub acoperire iarasi nu fac referire la clientii mei pentru acuzatia de trafic de droguri”, si-a aparat clientii avocatul Nichita. Despre dosarul „Franta”, in care au fost implicate si rude ale unor judecatoare din Iasi, Nichita sustine ca totul s-a dovedit a fi un esec pentru anchetatori. „A venit o comisie rogatorie care a facut verificari in acest sens. Politistii ieseni au scos din sertar un dosar mai vechi in care Adrian Corduneanu fusese cercetat si l-au aruncat pe «piata». Clientul meu a fost achitat de doua instante, Tribunalul si Curtea de Apel Alba, dupa ce a stat doua luni in puscarie degeaba. Tot lamentabil pentru anchetatori s-au finalizat si verificarile legate de presupusa participare a Cordunenilor la un asasinat in Germania”, a mentionat avocatul Cordunenilor.
Comisarul Alexa da vina pe „cirtite”
Cordunenii s-au facut remarcati la inceput prin rezultatele sportive. Nu pentru mult timp, insa. Incepind cu anul 1994, numele fratilor Corduneanu a fost asociat cu lipsire de libertate, amenintare, santaj si alte infractiuni petrecute pe teritoriul statelor europene. Polonia, Franta, Germania au cunoscut pe rind ce inseamna sa te numesti Corduneanu. De fiecare data au fost demarate cercetari, s-au instrumentat dosare si aproape de fiecare data Cordunenii au scapat basma curata. Ori martorii isi schimbau declaratiile, ori nu se mai gaseau probe, ori anchetatorii nu ii mai „gaseau” pe invinuiti. De doua ori i-au intins politistii o capcana lui Adrian Corduneanu si tot de doua ori au plecat cu buzele umflate. Cel vizat nu a mai aparut. Pe 18 ianuarie 2002, politistii il asteptau pe Adrian Corduneanu la restaurantul Dunarea. Dupa mai multe ore, si-au dat seama ca acesta nu va mai veni. Un an mai tirziu, pe 15 februarie, acelasi lucru. Seful IPJ Iasi, inspectorul sef Stefan Alexa, a gasit si o explicatie pentru esecurile subordonatilor sai. „Respectivul era instiintat din timp despre actiunea noastra. Prin metode specifice, l-am descoperit pe lucratorul nostru care il avertiza pe Adrian Corduneanu. Este vorba despre sergentul major Adrian Pesa («cirtita», n.r.) care a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului”, a scos din joben „tapul ispasitor” seful politistilor, in aceeasi emisiune televizata. Despre eliberarea Cordunenilor dupa arestarea lor la Iasi, inspectorul sef Alexa a aruncat „pisica” in curtea magistratilor din alte judete. „Au fost elibarti de judecatorii de la Alba Iulia”, a punctat Stefan Alexa.
In spatele clanului era o structura de lobby si protectie
Descinderea in forta, de duminica, de la domiciliile Cordunenilor, a fost coordonata de Bucuresti deoarece s-a ajuns la concluzia ca la Iasi clanul avea o mare influenta asupra multor persoane. „Au fost procurori amenintati, au fost politisti amenintati. Ori pentru astfel de operatiuni speciale, Bucurestiul a decis sa monitorizeze si sa realizeze activitati de documentare si de surprindere in flagrant sau de interventii de genul celor de duminica pentru a proteja autoritatile locale”, a explicat Ilie Botos. Procurorul General al Romaniei a mentionat faptul ca astfel de clanuri au in spate o structura de lobby sau protectie. „Se platesc taxe pentru informatii legate de unitatile investigative, despre actiunile acestora”, a punctat Ilie Botos. Despre magistratii si politistii asupra carora planeaza banuiala unor legaturi cu clanul Cordunenilor, procurorul general a lasat sa se inteleaga ca vor fi facute cercetari amanuntite. „Ca urmare a cooperarii pe care o vom realiza cu anchetatorii din Franta, Germania si Polonia, deci in momentul in care vom finaliza acest punct preliminar, ancheta se va intinde pe o durata mai mare de timp si pe o plaja mai larga. Vom evalua sub toate aspectele modul de implicare a acestora”, a precizat Ilie Botos in emisiunea televizata. (N. MANOLIU)

Comentarii