Medicii ieseni sint ingroziti: cancerele au dat iama si in tinerii de 20-30 de ani

miercuri, 19 octombrie 2005, 23:00
3 MIN
 Medicii ieseni sint ingroziti: cancerele au dat iama si in tinerii de 20-30 de ani

De la an la an, medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” se confrunta cu tot mai multe cazuri de cancer la persoane tinere. Aceasta in conditiile in care, in urma cu peste 10 ani, un astfel de caz era o raritate absoluta. Ingrijorarea medicilor este cu atit mai mare cu cit tinerii care vin la spital prezinta tumori in faze terminale. „Sint pacienti cu virste de pina in 30 de ani si la care nu poti banui macar ca ar putea sa mai aiba doar un an, doi de trait, uneori chiar si mai putin. In fiecare luna, vin la spital cite 2-3 astfel de pacienti”, a spus prof.dr. Stefan Georgescu, medic chirurg la Clinica I Chirurgie. Din pacate, la cei mai multi dintre acesti tineri evolutia bolii este foarte rapida, de trei-patru ori mai rapida decit la persoanele de virsta a treia care prezinta aceeasi boala. In plus, nici metodele de tratament nu dau rezultate eficiente. „Este, intr-adevar, o problema mare aici, pentru ca toate tehnicile noastre de tratament in cazurile de cancer merg mai prost la tineri decit la pacientii cu virste mai inaintate. In plus, la ei evolutia bolii este de multe ori exploziva, din cauza procesului de crestere. Iar daca este diagnosticat si tirziu, atunci este foarte rau pentru pacient”, a mai spus prof.dr. Stefan Georgescu.
Rapus recent de lomfom canceros, la doar 18 ani
Medicii specialisti nu pot sa defineasca cu claritate cauzele aparitiei acestor cancere la persoanele tinere. Dezvoltarea cancerului este de multe ori pusa pe seama poluarii, a regimului alimentar neadecvat, in general a factorilor de mediu si modului de viata. „Pot fi multe cauze, printre care consumul exagerat de alcool, stresul, regimul de viata dezorganizat. Toate acestea slabesc organismul si sistemul de aparare al acestuia, fapt care duce la dezvoltarea celulelor canceroase”, a explicat chirurgul. Cit despre depistarea tardiva a bolii, medicii spun ca acest lucru se datoreaza lipsei simptomatologiei specifice bolii. Tinerii se prezinta la spital de cele mai multe ori cind se simt foarte rau. „Acuza stari de oboseala, ameteli, dureri in anumite zone, iar cind li se face radiografie se descopera ca sint foarte bolnavi, ca au tumori de colon, de sin sau in zona retroperitoneala, in diferite stadii de evolutie, de multe ori in stadii terminale”, sustine dr. Georgescu, care s-a confruntat in urma cu citeva luni cu cazul unui tinar de 18 ani care a murit din cauza unui limfom intestinal. Investigatiile facute la internare i-au descoperit acestuia un cancer in stare foarte grava. „A fost operat pentru ca a facut o ocluzie intestinala si i s-a rezectat o parte din intestin. Dupa 8 luni, tumora a recidivat si i s-a recomandat o luna de chimioterapie. Tumora a reaparut insa dupa o luna, si cind i s-a facut din nou chimioterapie, organismul nu a mai raspuns”, si-a amintit medicul. Un alt caz tulburator a fost al unei femei de 25 de ani, din Iasi, care s-a prezentat la medic numai dupa ce ajunsese sa nu mai suporte durerile de spate ce o chinuiau de citeva luni. La radiografie, i s-a descoperit o tumora retroperitoneala. In cazul acesteia, medicii chirurgi si oncologii incearca doar sa-i prelungeasca viata tinerei, sperind ca organismul ei va raspunde tratamentelor recomandate.
Singura solutie de prevenire: controlul anual
Toti medicii care se confrunta cu astfel de cazuri spun ca oamenii trebuie sa se supuna obligatoriu unui control medical anual. Doar in acest fel se pot descoperi cancerele la timp, in faze incipiente si cind se mai poate interveni pentru salvarea vietii pacientului. „S-a vorbit si anul trecut despre obligativitatea asiguratului sa-si faca controlul medical anual. Oamenii, in schimb, s-au obisnuit sa se prezinte la medic doar cind ii doare ceva, nu si atunci cind se simt bine. In tarile occidentale, firmele de asigurari de sanatate isi obliga asiguratii sa-si faca acest control nu doar o singura data pe an, ci chiar si dupa ce acesta a incheiat o activitate cu risc pentru sanatate. In caz ca asiguratul nu se prezinta la controlul medical, firma de asigurari nu-i va plati serviciile medicale de care va avea nevoie si poate rezilia contractul”, a spus dr. Vasile Cepoi, director general al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate. (Carmen MAFTEI)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii