O mie de ieseni traiesc in pesteri linga sobolani

luni, 05 septembrie 2005, 23:00
6 MIN
 O mie de ieseni traiesc in pesteri linga sobolani

Cel mai infect loc din oras, unde ar fi bine sa nu trimiti nici macar ciinele dupa cum spun batrinii, pare a fi fostul bloc al „Fortus” situat la poalele Cetatuii. De departe te izbeste un miros greu de suportat, iar imobilul, ce in timp a capatat culoarea neagra de la focurile sobelor fara horn, arata ca dupa razboi. Nu are geamuri, iar din loc in loc mai atirna cite o patura pusa parca la uscat. Aici, in cele aproximativ 100 de camere traiesc nu mai putin de 500 de persoane, dintre care peste 300 de copii. Cei mai multi copii abia sint imbracati pe jumatate, iar locul lor de joaca este colbul din jurul blocului. „Nu-mi amintesc sa fi stat in alta parte. Eram minor cind au murit parintii mei si m-am trezit in acest bloc. Multi dintre noi nu avem acte si nici Politia nu vrea sa ne faca, dar in schimb primim amenzi ca nu avem forme legale. Acum doua saptamini am incasat 750.000, dar nu am cu ce sa o platesc. Cel mai probabil voi face puscarie ca si alta data”, a explicat un locuitor in virsta de 27 ani. Majoritatea celor care traiesc aici nu lucreaza nicaieri. Isi asigura traiul de zi cu zi din ajutorul social dat de Primarie, iar unii mai string fier vechi sau cartoane. „Am sapte copii. Astazi am mincat cu totii doar doua piini. Singura avere pe care o avem este acest aragaz, ca bani de butelie nu avem. Nu va uitati la pat. Nu e al meu, este imprumutat pentru copii. Eu si cu sotia dormim jos. Lumina avem numai de la luminare. Sper sa reusim sa punem un geam pina la iarna si sa facem rost de lemne pentru soba”, a explicat Fanica, un tinar de 26 de ani. Intr-o alta camera, putin mai mobilata, dormeau doi copii pe un pat, iar alti doi adunau citeva firmituri de piine de pe o bucata de hirtie. „Am patru copii, iar sotia mea a murit anul trecut. Singur am grija de ei. Ii intretin doar cu alocatia lor, pentru care dau spaga 50.000 lei la postas ca sa mi-o dea pentru ca am buletinul expirat. Fata cea mare este in clasa a IV-a si nu vede cu ochiul sting, dar nu am bani de ochelari sau de mers la doctor. Abia ajung de mincare”, s-a plins Costel Ciorma.
Blocul M2 din Cantemir este plin de sobolani
In cartierul Cantemir, la doar citiva kilometri de centrul orasului, blocul M2 colcaie de sobolani, iar locuitorii nu isi mai amintesc de cind nu au vazut apa rece. „Sintem cu plata chiriei la zi, dar cei de la DAFIS (n.r. – actuala DAPPP) au inceput sa ne evacueze. Platim 200.000-300.000 lei chirie, dar nu avem nici curent electric, nici apa rece si nici canalizare. Ne facem nevoile la galeata pentru ca nu ai curaj sa intri la asa-zisul WC. E plin de materii fecale pe jos de foarte mult timp, dar nu-i pasa nimanui. Ieri m-a dat afara din casa (n.r. – joi) si acu stau pe hol impreuna cu doi copii mici”, a povestit plingind Maria Ciuca. Unii dintre locuitorii blocului nu au nici macar un pat in care sa doarma. Intr-o camera fara geamuri, in care reporterii „Ziarului de Iasi” au intrat la intimplare, se afla o singura patura intinsa pe jos, o scrumiera „agatata” dintr-o circiuma si o sticla goala de bere „Noroc”. „Aceasta este singura avere a lui Danut. El nu este acasa. Este la cersit”, au explicat vecinii. Campania de evacuare inceputa aici de Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP) i-a facut insa pe cei mai multi sa uite de conditiile mizere in care locuiesc.
Nu mai are slujba de noua ani, dar cinta la matura
Conditiile greu de imaginat de la ghetourile din Cantermir si Cetatuia se regasesc si la capatul Sarariei. Aici, cele doua blocuri arata ca dupa un uragan. Acoperisul este spart, geamurile si usile lipsesc cu desavirsire, iar pe alocuri sta agatata cite o patura murdara si plina de gauri. Scarile de lemn ce duc la etaj sint putrezite, iar tavanul sta sa cada. Sus, la ultimul etaj al „blocului 17”, intr-o camera mica stau inghesuite patru persoane. Doua dorm jos pe podea, iar cei doi copii, o fata in clasa a IX-a si un baietel in clasa a II-a, incearca sa-si faca loc intr-un patut. „Eu am lucrat la Moldomobila acum 9 ani. Acu lucrez cu ziua pe unde apuc. Norocul ne-a suris si sotia mea a gasit post la Salubris luna trecuta. Mai avem inca o camera alaturi in care dormim iarna pentru ca avem o soba acolo. In rest, lumina nu, apa nu, canalizare nu. Facem la galeata”, ne-a spus rizind, cu o matura in mina pe care o tinea ca o chitara, Constantin Hritcu. Cu un etaj mai jos, alte familii se pling de aceleasi conditii. „Stau cu sotul si cu copilul. Singurul venit este ajutorul social care nu l-am mai luat de doua luni. Noi avem lumina trasa de la un vecin. Baia nu poate fi folosita pentru ca e infundata canalizarea”, s-a plins Maria Hobjila. La camera alaturata, patru copii mici dormeau intr-un pat. „Mai am inca doi care dorm pe acest pat, dar sint plecati cu mama lor. Eu si cu sotia dormim jos”, a spus Iulian Constantin.
Citeva sute de metri mai mai departe se afla celebrul „bloc 13”. Aici conditiile sint mult mai proaste fata de imobilul vecin. Scarile care duc la etaj sint pline cu copii mici. Dintr-o camera, o tinara iese cu doi copii in brate intrebind curioasa reporterii daca sint de la Primarie. „Am crezut ca sinteti de la Primarie. Stam 11 persoane in aceste doua camarute si platim 150.000 lei pe luna la DAFIS. In aceasta camera, tavanul este cazut pe jumatate si poate sa se prabuseasca oricind peste copii. Primaria nu ne da voie sa scoatem scindurile sa nu cada tot tavanul”, a precizat Cezar Dadaci, sotul tinerei. La iesire ne intimpina un miros greu ce vine de la o baraca cu patru usi ce probabil era grupul sanitar al blocului.
Primaria e depasita de situatie
Sefii orasului nu prea au solutii pentru ghetourile groazei. In planurile pe termen scurt ale Primariei nu sint prevazute reparatii la aceste imobile. „Avem in vedere aceste locuinte. Sint alocati bani pentru reabilitarea locuintelor din Iasi, dar in functie de prioritati pentru ca sint bani putini. Dar persoanele care stau in acele imobile ar trebui sa puna mina de la mina, sau sa infiinteze o asociatie si sa repare cele stricate. Acest lucru ar constitui si un avantaj in cazul in care ei vor sa cumpere camerele in care stau”, a declarat viceprimarul orasului, Constantin Adascalitei. Acesta mai sustine ca DAPPP a inceput evacuarea unora dintre persoanele ce locuiesc in aceste blocuri pe motiv ca acestia au ocupat dupa bunul plac imobilele in cauza. „Multi dintre ei nu au voie sa faca reparatii pentru ca au ocupat samavolnic aceste camere. Ei au fost la limita incadrarii pentru obtinerea unei locuinte, dar acum vor fi evacuati”, a adaugat Adascalitei.
La Roman, blocul „Nato” a fost evacuat
Situatia din Iasi nu este unica in tara. Primaria Roman s-a confruntat cu o problema similara, care intre timp a fost remediata. Autoritatile din Roman au evacuat chiriasii din asa-numitul bloc „Nato” si au amenajat la marginea orasului intr-o ferma dezafectata locuinte in care locuiesc in prezent aproximativ 1.600 de cetateni. Blocul a fost ulterior renovat si inchiriat. „A fost un proiect in valoare de 16 miliarde lei. Jumatate a fost asigurat de Guvern, iar jumatate de Primarie. S-au amenajat locuinte pentru persoanele care au fost evacuate din blocul «Nato». In prezent, acestia beneficiaza de curent electric si apa rece. Am facut o scoala primara si o gradinita in noul lor cartier. Pina la sfirsitul acestui an speram sa terminam si capela, dar si spalatoria si baia pentru persoanele care vor sa se spele cu apa calda. Cel mai bun lucru este ca i-am invatat sa-si plateasca intretinerea, adica apa si curentul. Gradul de civilizatie a crescut cu mult fata de anii trecuti”, a explicat Dan Carpusor, primarul din Roman. (Dan MINDRUTA)

Comentarii