Peste 50 de burse pentru elevii saraci din mediul rural

miercuri, 13 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Peste 50 de burse pentru elevii saraci din mediul rural

Soarta elevilor supradotati din mediul rural care, desi au capacitati intelectuale remarcabile nu au posibilitatile financiare sa-si valorifice posibilitatile studiind la o scoala din oras, atrage zilnic atentia oamenilor de afaceri din Iasi. Maricel Popa, patronul firmei "Omega Is Communications" si actionar principal la "Tehnoton" ne-a declarat ca va sprijini doi elevi din mediul rural, acordindu-le cite 1,5 milioane de lei lunar, contravaloarea cazarii si a mesei. Una dintre aceste burse va fi acordata de catre firma "Omega Is Communications" iar cea de-a doua de catre "Tehnoton", firma la care este director. "Este un proiect exceptional si e remarcabil ca cineva se gindeste si la acesti copii minunati. Toti se gindesc numai la copii handicapati, iar pentru cei supradotati nu se face mai nimic. Ar fi bine ca acest proiect sa se extinda si in celelalte judete ale tarii", ne-a declarat Maricel Popa. El a mai spus ca intentioneaza sa extinda proiectul si la invatamintul superior si ca "Tehnotonul" va oferi burse lunare pe durata studiilor pentru citeva zeci de studenti dintre cei foarte buni. Impresionat de situatia materiala a copiilor de la tara a fost si Vasile Citea, patronul firmei de paza si protectie "FGM". Acesta s-a decis ca pe durata studiilor gimnaziale sa acorde suportul financiar pentru unul dintre copiii selectionati de catre Centrul de Asistanta Psihopedagogica. "Proiectul este o sansa enorma pentru elevii care nu au posibilitati financiare. La tara se pierd multe minti luminate care ar putea face multe pentru tara aceasta", ne-a spus Vasile Citea. Proiectul "Burse pentru elevii din mediul rural", initiat de catre "Monitorul" si realizat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar va primi si sprijinul lui Emil Pinteala, patronul firmei SC "Moldrom" SRL. Dupa ce a citit despre modul in care pot fi ajutati elevii din satele Iasului, Pinteala s-a decis sa sprijine si el financiar unul dintre copiii dotati. "Este o actiune foarte buna. Consider ca oricine trebuie sa aiba o sansa. Eu personal am fost oripilat cind anul trecut in Bucuresti se puteau inscrie la examen doar elevii din capitala. Nu este drept sa ii neglijam pe cei fara posibilitati", ne-a declarat Emil Pinteala.
Numarul claselor de elevi bursieri va fi stabilit de conducerea ISJ
Proiectul "Burse pentru elevii din mediul rural" care marcheaza aniversarea celor zece ani de aparitie a "Monitorului" a fost propus in urma cu doua luni sefului Inspectoratului Scolar Judetean, Mihai Dumitriu. Proiectul a demarat in urma cu o luna, cind specialistii Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica (CJAP) au inceput selectarea elevilor. Cei 112 copii au fost selectati din rindul a 449 de elevi proveniti din 42 de comune ale judetului; nu toti cei 112 elevi vor ajunge sa invete la o scoala din Iasi. Numarul claselor de elevi ce urmeaza a fi infiintate la Liceele "Mihai Eminescu" si de Informatica "Gr. Moisil" va fi stabilit in perioada ce urmeaza de catre comitetul de organizare al proiectului. Cel mai probabil miine, organizatorii acestei actiuni se vor reuni la ISJ pentru a decide si asupra contului unde vor fi depusi banii cu destinatia sponsorizare precum si contractele tipizate pe care finantatorii le vor incheia cu Inspectoratul Scolar. Valoarea bursei, de 1,5 milioane lei lunar a fost stabilita la sugestia directorilor de la Liceele "Mihai Eminescu" si "Gr. Moisil", unde vor fi scolarizati elevii ce vor fi ajutati prin proiect. Banii reprezinta minimul necesar pentru intretinerea unui elev la scoala, au spus directorii. Numai pentru cazare si masa costul lunar pentru un elev ajunge la un milion de lei, insa multi dintre acestia vor avea nevoie de ajutor pentru haine si transport acasa la sfirsit de domiciliu. "Pe multi copii i-am gasit la scoala imbracati in zdrente", a spus directoarea CJAP, Magda Ioachim.
Elevii selectati au un coeficient de inteligenta peste medie
Elevilor li s-au aplicat teste de inteligenta si de creativitate, ei primind recomandari generoase din partea invatatorilor. Elevii selectati au un coeficient de inteligenta cu mult peste medie. "Cel mai mic coeficient este de 117, iar 39 dintre copiii selectati sint considerati de psiho-pedagogi ca avind o inteligenta superioara", a declarat seful ISJ, Mihai Dumitriu. Pe linga situatia lor scolara, la selectie s-a tinut cont si de situatia materiala a familiilor din care provin acesti copii, ei fiind recrutati din rindul celor mai nevoiasi. Magda Ioachim, directoarea CJAP, ne-a spus ca invatatorii elevilor au completat fise de caracterizare a elevilor selectati in care sint mentionate aspecte legate de personalitatea si mediul educativ din familiile lor, fise care vor fi puse la dispozitia sponsorilor. "Cei care ofera burse trebuie sa stie care este venitul pe cap de familie pentru copiii pe care ii vor sponsoriza. De aceea trebuie ca Inspectoratul Scolar, prin CJAP, sa efectueze o ancheta sociala pentru elevii selectati", a declarat conf.dr. Carmen Cretu, de la Universitatea "Al.I.Cuza". Copiii bursieri vor studia la Liceele "Eminescu" si de Informatica "Gr. Moisil", in clase separate, urmind ca din clasa a VII-a sa fie integrati in rindul celorlalti elevi din oras. Pentru reusita proiectului, profesorii care vor preda bursierilor din mediul rural vor fi anterior instruiti. "Profesorii trebuie sa foloseasca metode si standarde diferite de cele folosite la celelalte clase, pentru a nu-i demotiva si descuraja pe elevii din mediul rural. Ei au abilitati deosebite, insa cunostintele pe care le detin pina in acest moment sint discutabile. Un calificativ «foarte bine» primit la scolile primare de la tara nu este totdeauna identic cu unul de la o scoala de elita din Iasi", a mai precizat Carmen Cretu. Intrucit obiectivul final al proiectului initiat de "Monitorul" – "Burse pentru elevii din mediul rural" – este valorificarea inteligentei copiilor de la tara pentru societate, elevii vor fi incurajati si sprijiniti sa urmeze liceul si sa obtina apoi diplome universitare. (Dorel CODINA)

Comentarii