Povestea dresorului de paianjeni veninosi

duminică, 04 august 2002, 23:00
3 MIN
 Povestea dresorului de paianjeni veninosi

Iesenii pot admira saptamina aceasta un om care poate intra in cartea recordurilor: un dresor de serpi si tarantule. Cu o colectie impresionanta de animale periculoase – 20 de tarantule (paianjeni uriasi veninosi), 25 de serpi gigantici si 10 crocodili, bulgarul Dimitri Pironkov, directorul circului care a sosit in oras, isi gaseste timp si pentru celelalte animale ale sale ceva mai putin periculoase: doua maimute si 12 ciini. Dimitri se considera un mare iubitor de animale, si asta dupa ce a fost muscat de nenumarate ori de tarantule – devenind imun la veninul acestora si plimbindu-se pe arena circului cu tarantulele pe fata si pe miini fara nici un fel de emotie. (S.R.)
„Mi-a paralizat fata de la o muscatura de tarantula"
Fiecare artist de circ are probabil o poveste fascinanta. Artistii de circ sint oamenii care nu au casa, care isi traiesc aproape toata viata pe drumuri, dar care nu si-ar putea concepe viata fara circ. „Din martie si pina in noiembrie trecem in fiecare an prin 70 de orase din Romania. Si am invatat sa facem de toate: eu am numarul meu in spectacol, dar conduc si camionul, repar instalatiile elctrice, pun umarul la ridicarea cortului, ingrijesc animalele, fac curat, fac contabilitate, fac aproape orice. Dar fara circ as fi un om mort", spune zimbind bulgarul Dimitri Pironkov, directorul circului cu acelasi nume care tocmai a ajuns in Iasi.
In ciuda faptului ca a avut ambele picioare si miini rupte si fractura de bazin – in tinerete a fost acrobat – nu a renuntat la circ. „Cind nu am mai putut face acrobatie, adica pe la 20 de ani, am inceput dresajul crocodililor, serpilor gigantici si a tarantulelor. De mic mi-au placut animalele periculoase. A fost greu la inceput. Muscatura si veninul tarantulelor pot fi mortale daca nu se administreaza in citeva ore antidotul necesar. Cind m-a muscat prima data o tarantula (de dupa cap) am avut cocoasa aproape trei luni. A doua oara mi-a paralizat fata. Dar acum am devenit imun la muscaturile tarantulelor", spune Pironkov, care in timpul spectacolului dupa ce mingiie si alinta tarantulele si le pune pe fata si pe brate si se plimba prin fata spectatorilor. Insa nu numai de la tarantule are amintiri dresorul. Degetul mic de la mina dreapta nu i se mai misca. L-a muscat odata un crocodil si i-a rupt tendonul. Tot din cauza unui sarpe care l-a strins foarte tare in timp ce-i curata dintii a ramas fara trei fragmente din coaste. Iar urmele muscaturilor de tarantule se pot vedea pe tot corpul.
Serpii si crocodilii nu lucreaza decit atunci cind sint flaminzi
„Iubesc foarte mult animalele. Eu mai am 12 ciini si doua maimute. In afara serpilor, crocodililor si trarantulelor. Dar, important este sa le respect si sa le inteleg. De exemplu, unii serpi sint foarte sociabili. Dar, crocodilii sint foarte ursuzi. Oricum, si animalele muncesc, si au si ele un program care trebuie respectat", explica Pironkov, care are 20 de tarantule, 10 crocodili si 25 de serpi gigantici care lucreaza in trei schimburi. De exemplu, crocodilii si serpii nu „lucreaza" cu burta plina, ci doar atunci cind sint flaminzi dupa ce au digerat si au eliminat ce au mincat. Serpii maninca o data la zece zile, iar crocodilii, o data la o saptamina. Un sarpe maninca la o masa 2-3 iepuri si 20 de kilograme de pulpe, iar un crocodil „serveste" la o masa jumatate de kilogram de ficat, jumatate de inima de vaca, un peste de aproximativ un kilogram si cinci pulpe de pui. Pentru tarantule, Pironkov are intotdeauna gindaci de bucatarie care reprezinta o delicatesa pentru paianjenii veninosi. „Mi-am facut crescatorie de gindaci de bucatarie mari ca sa pot hrani tarantulele. Trebuie sa le asiguram conditii animalelor, daca vream sa fie sanatoase si sa lucreze bine cu noi. Cind vrei intr-adevar sa faci circ trebuie sa fii pregatit pentru orice situatie", a mai spus dresorul. In afara de ispravile crocodililor, serpilor si a tarantulelor, iesenii vor mai putea vedea la circ artisti romani care stau in miini si fac salturi umitoare, dresura de lame si maimute obraznice care fac tumbe, trapezisti care zboara prin aer, fachiri care merg pe cioburi de sticla si inghit foc, echilibristi care parca s-ar fi nascut mergind pe sirma, clovni cu nasuri rosii pusi mereu pe sotii. (S.R.)

Comentarii