Se intimpla ceva ciudat la centrala de la firma lui Dan Carlan

marți, 15 aprilie 2003, 23:00
4 MIN
 Se intimpla ceva ciudat la centrala de la firma lui Dan Carlan

Cel care a facut public ca telefoanele sint interceptate, Dan Carlan, a renuntat la rolul de observator. Ieri, consilierul local PNL a demarat o adevarata campanie de sensibilizare a autoritatilor. Carlan a incercat sa sparga zidul de tacere printr-o vizita la Parlament. „Comisia SRI din Parlament va fi sesizata in plen sa ceara anchetarea acestui caz de catre SRI”, a declarat Carlan. Desi declarase anterior ca nu va sesiza nici o institutie ieseana in scandalul telefoanelor interceptate, Carlan a schimbat tactica: „Miine voi depune o plingere la Parchet”. In plin scandal, inca o ipoteza tulburatoare complica si mai mult hatisul subteran al interceptarii telefoanelor. Conform unor surse din domeniul telecomunicatiilor, apelul care a activat mobilul lui Dan Carlan a pornit intr-adevar de la telefonul fix al biroului executorului judecatoresc Gabriel Birca. Dar ceea ce este incredibil este ca Birca nu l-a sunat pe Carlan pe mobil, ci pe centrala de la firma acestuia, „Lynx”. Adica, apelul lui Birca a intrat in centrala „Lynx” si apoi a ajuns pe mobilul consilierului PNL, fiind se pare dirijat.
„Ancheta in acest caz nu va fi una formala, ci va fi foarte dura”
Cel care a tras semnalul de alarma ca telefoanele iesenilor nu prezinta siguranta s-a aflat ieri la Parlament. „Am participat la sedinta grupului PNL din Camera Deputatilor in care s-a luat decizia sesizarii Comisiei SRI din Parlament in legatura cu inregistrarea care dovedeste ca telefoanele sint interceptate”, a declarat Carlan ieri dupa-amiaza. Acesta a adaugat ca este posibil chiar ca membri ai Comisiei SRI din Parlament sa fie prezenti la Iasi. „Am informatii ca ancheta in acest caz nu va fi una formala, ci va fi foarte dura”, a precizat PNL-istul. Din declaratiile lui Carlan a reiesit ca situatia prezentata de acesta in Camera Deputatilor este una mai putin obisnuita. „Mi s-a dat de inteles ca este o speta atipica. Pina acum nu au fost decit reclamatii ca exista suspiciunea de interceptare, dar nu a fost prezentata nici o inregistrare, ca in cazul meu”, a adaugat consilierul local iesean. Acesta nu are de gind sa se opreasca aici. Azi va depune si o plingere la Parchet. „Voi arata ca ?Mobifon?, operatorul de telefonie mobila al carui client sint, nu mi-a furnizat date la care aveam tot dreptul”, a explicat Carlan. Acesta a detaliat ca a cerut „Mobifon” sa-i fie comunicat numarul de telefon de pe care a fost intr-adevar sunat cind a primit apelul pe care l-a si inregistrat. „Am aflat ca de pe numarul de fix de pe care am fost sunat cind am inregistrat nu s-a vorbit, deci a fost alt numar. Dar ?Mobifon? a refuzat sa mi-l comunice, pretextind ca nu am dreptul sa stiu decit numerele la care am sunat, pe desfasurator”, a mai spus Carlan. Pina la inchiderea editiei, nici o persoana din conducerea firmei de telefonie nu a putut fi contactata.
Ipoteza devierii voluntare a apelului
Suspiciunile PNL-istului au fost confirmate ieri in cea mai mare parte de surse din domeniul telecomunicatiilor. Sub protectia anonimatului, sursele citate au dezvaluit un mecanism supersofisticat care arunca un mister si mai mare in acest caz. Ipoteza lansata de specialisti arata ca alesul local a fost sunat de pe telefonul fix al biroului executorului judecatoresc Gabriel Birca, dar nu pe mobil, ci pe centrala telefonica a firmei, „Lynx”. Cu toate acestea, Carlan a primit apelul pe mobil, ceea ce arata ca apelul care a pornit de la telefonul fix al lui Birca spre centrala de la „Lynx” a fost deviat, la un moment dat, spre mobilul lui Carlan. Nu exista insa in acest moment nici o explicatie a acestei devieri, care se pare ca a fost voluntara, realizata de cineva chiar cu acest scop. Mai mult, centrala telefonica de la „Lynx” nu este setata sa redirectioneze apelurile primite pe alte numere, fie ele de mobil sau de fix. Ipoteza avansata de specialistii din telecomunicatii ar putea fi verificata prin citeva procedee foarte simple. Mai intii, ar trebui verificat la „Romtelecom” ce apeluri s-au facut de pe telefonul fix al lui Birca luni, 7 aprilie, dupa-prinz. In al doilea rind, tot la „Romtelecom” ar trebui sa se verifice ce apeluri au intrat in centrala telefonica de la „Lynx” in aceeasi zi si in acelasi interval orar si unde anume a sunat mai departe centrala lui Carlan. In al treilea rind, ar trebui lamurit de pe ce numar a fost sunat Carlan pe mobil. Aceasta ipoteza vine in sprijinul variantei vehiculate inca de saptamina trecuta cum ca inregistrarile ajunse pe mobilul lui Carlan sint rezultatul unor rafuieli. Adica, o reglare de conturi intre servicii secrete sau intre servicii secrete si grupuri de interese. (C.P.)
Cum a pornit scandalul telefoanelor
Au trecut cinci zile din momentul in care Dan Carlan a facut publica inregistrarea de 20 de minute a convorbirilor. Carlan a primit un telefon luni, pe 7 aprilie, pe mobil, dar in loc sa vorbeasca cu cel care l-a sunat, executorul judecatoresc Gabriel Birca, a auzit mai multe convorbiri intre diverse persoane pe care nu le cunostea. Carlan a si inregistrat o parte din aceste convorbiri in scopul de a demonstra ca aceea ce a auzit reprezinta dovada faptului ca telefoanele sint interceptate. De joi, 10 aprilie, cind inregistrarea a fost facuta publica, si pina azi, nici o autoritate nu a facut public un raspuns oficial in legatura cu acest scandal. (C.P.)

Comentarii