Sefii CET accepta fuziunea cu Primaria

marți, 12 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Sefii CET accepta fuziunea cu Primaria

Preluarea CET de catre Consiliul Local a fost acceptata, ieri, si de Ioan Mihai, directorul filialei iesene a "Termoelectrica". Chiar daca a fost de acord cu aceasta varianta, Mihai considera ca efortul financiar al Primariei va fi enorm. "Daca populatia nu isi plateste la timp facturile, oricite credite pentru combustibil ar face Primaria, tot nu o va scoate la capat", a spus directorul CET. Ca exemplu, Mihai a spus ca numai achizitionarea combustibilului pentru a incalzi locuintele iesenilor in aceasta iarna costa peste 1.000 miliarde de lei, adica mai mult decit bugetul intregului oras pentru tot anul 2001. La aceste cheltuieli se adauga alte zeci de miliarde de lei anual necesare pentru reparatiile retelelor de distributie.
Insa, pentru moment, fuziunea dintre CET si Regia de Termoficare a fost aminata. Acum o luna, sefii Primariei anuntau ca au primit un fax de la Ministerul Administratiei Publice pentru a prelua CET-ul in subordinea Consiliului Local. De fapt, directorul Ioan Mihai sustine ca este vorba de o confuzie de termeni. "In fax-ul primit la Iasi de la minister este scris ca administratia locala poate prelua in subordinea sa exploatarea centralei termice. De fapt, la Iasi nu exista nici o centrala care sa apartina de «Termoelectrica», ci doar o electrocentrala, filiala a societatii mari", a declarat Ioan Mihai, directorul CET. La Iasi exista intr-adevar si 9 centrale termice pe gaz, in Copou, insa acestea au fost de curind organizate in societate comerciala, subordonata Primariei, pina acum fiind constituite in sectie a Regiei de Termoficare. "La nivelul intregii tari exista 11 astfel de centrale in subordinea «Termoelectrica». Spre exemplu, cea de la Vaslui, unde au inceput deja negocierile pentru predarea acesteia in administrarea autoritatilor locale. Acel fax era o circulara trimisa in toata tara, si nimic mai mult", a spus Mihai.
Nu vor fi probleme cu apa calda
Iesenii care isi platesc facturile la intretinere vor avea apa calda la discretie. Pentru ca asociatiile cu plata la zi sa beneficieze in continuare de apa calda, RA "Termoficare" (RAT) trebuie sa plateasca in conturile CET 8 miliarde de lei pina pe 17 iunie. "Am achitat deja 4,5 miliarde de lei, diferenta urmind sa o platim in zilele urmatoare", a declarat Vasile Enache, directorul tehnic al RAT. Contactat telefonic, Ioan Mihai, directorul CET, sustine ca va alimenta regia cu agent termic atita timp cit isi respecta angajamentul de plata. "Nu vom opri apa calda in tot orasul daca primim banii", a spus seful societatii. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii