Un inspector ISJ isi ridica vila cu sudoarea elevilor

vineri, 10 noiembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Un inspector ISJ isi ridica vila cu sudoarea elevilor

Daca toti inspectorii scolari si-ar ridica vile, scolile romanesti ar scapa de toate problemele financiare care le macina de zece ani incoace. Un inspector al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) a gasit o solutie miraculoasa pentru a scoate scolile din criza financiara. Reteta inspectorului pentru discipline tehnice, Dumitru Purtuc, este cit se poate de simpla. Nu este vorba nici pe departe de vreun proiect de finantare cu institutii straine, ci de o solutie mult mai la indemina: transformarea practicii de specialitate a elevilor de la scolile cu profil tehnic in practica productiva. In premiera, experimentul a fost deja testat la Liceul de Constructii "Anghel Saligni". Pe un teren de pe strada Vasile Lupu, nr. 43, se putea vedea ieri in jurul orei 13,30 un grup de zece, doisprezece elevi care lucrau din greu la casa "domnului inspector". In orele de practica, se-ntelege.
Solutia miraculoasa a lui Dumitru Purtuc a stirnit insa uimirea conducerii ISJ. "Vai de mine! Ma mir! Nu pot sa cred!" – a reactionat inspectorul general al ISJ, Camelia Gavrila.
In spatele unui gard modest, inspectorul Purtuc se afla in mijlocul elevilor plini de sudoare si dadea instructiuni precise maistrului Ilie Nichita, cel care ii supraveghea pe elevi pentru a "munci mai cu spor". Elevii, imbracati in echipament sportiv, destul de subtire, ascultau cu sfintenie "sfaturile" maistrului Nichita pentru ca, oficial, se aflau in timpul orelor de practica. "Ce s-a intimplat domnule?", ne intreaba surprins proprietarul, Dumitru Purtuc. Apoi a inceput sa ne explice ca bucata de pamint, cei vreo 200 de metri patrati, pe care vrea sa "injghebe" o casuta cu etaj este mostenire de la parintii sotiei si ca deocamdata, nu are bani decit pentru un simplu garaj. Si, s-a gindit ca ar fi mai bine ca fundatia sa fie ridicata de elevii Liceului de Constructii. Mai bine si pentru el si pentru scoala, dupa cum s-a straduit el sa ne explice: "Am vrut sa ajut liceul sa cistige venituri extrabugetare. Aceasta este singura sansa a liceelor de a supravietui". Prin urmare, la inceputul saptaminii, afacerea a fost perfectata. Printr-o cerere adresata directorului liceului, inspectorul ii solicita acestuia sa aprobe "efectuarea unor lucrari de constructii cu specialistii scolii, constind in lucrari de terasamente si fundatii". In aceeasi cerere, Purtuc se angaja sa plateasca lucrarile, pe baza situatiei intocmite de scoala.
"Copiii sint in practica. Invata si ei putina meserie"
Odata cererea depusa, munca a si inceput, in aceeasi zi, la fundatiei vilei de pe "Vasile Lupu". Specialistii scolii sint nimeni altii decit elevii de clasa a IX-a. "Copiii sint in practica; invata si ei aici putina meserie. Dar sa stiti ca nu este nimic ilegal la mijloc", se grabeste sa spuna domnul inspector. "Sa stiti ca astazi este prima zi de cind lucreaza aici!", a adaugat Dumitru Purtuc. "Cum este astazi prima zi? Pai ce, luni, marti si miercuri n-am muncit tot aici?", l-a dat de gol, nevinovat, unul dintre elevi. "Este adevarat ca ati lucrat aici de luni, dar nu ati facut betoane pina astazi. Ati carat pamint", a scaldat-o inspectorul. "De trei zile muncim la fundatie si nici macar nu ne-a dat o coaja de piine sau un pahar cu apa", si-a varsat naduful un alt copil, obosit de munca "la lopata". "Sa nu credeti ca daca acel copil a spus ca nu le-am dat nimic, chiar nu aveam de gind sa le ofer cite una-alta. Asa, din respect pentru ei", a replicat Purtuc. "Nu am facut decit sa ajut scoala. De altfel, a fost ideea directorului. Mi-a spus ca decit sa-mi faca altii lucrarea, mai degraba o fac elevii si banii revin scolii", a mai spus inspectorul. Adrian Marcu, directorul Liceului de Constructii "Anghel Saligny", este insa de alta parere. "Domnul inspector ne-a adresat o cerere prin care noi trebuiam sa-i efectuam lucrari de fundatie si terasament si apoi, dupa terminarea lucrarilor, scoala urma sa incaseze banii", spune directorul Marcu. "Noi sintem bugetari si trebuie sa mai cistigam si noi cite un ban; nu conteaza ca este domnul Purtuc sau altcineva. Pe de alta parte, elevii sint la Liceul de Constructii si asta trebuie sa faca. Nu este nici o ilegalitate in toata povestea", ne-a lamurit profesorul Adrian Marcu. (Dorel CODINA)
Cazul va fi analizat de conducerea ISJ
Vestea ca inspectorul Dumitru Purtuc isi ridica o vila folosind munca elevilor a produs uimire la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ). "Nu este foarte moral, pentru ca atit timp cit domnul Purtuc are o pozitie de inspector de discipline tehnice si foloseste copii in orele de practica la lucrari de constructie, se pot face multiple speculatii", a mai afirmat Camelia Gavrila. "Ma mira!", a repetat sefa ISJ. Ea a adaugat ca inspectorul Dumitru Purtuc "a fost o persoana legista" si, de aceea, crede ca are "o acoperire legala" pentru aceste lucrari. Este adevarat, exista ordine ale Ministerului Educatiei Nationale (MEN) care acorda dreptul scolilor de profil tehnic de a atrage venituri extrabugetare prin incheierea de contracte de prestari servicii, folosind munca elevilor in timpul orelor de practica. "Insa aceste acte normative ale ministerului se refera la folosirea muncii elevilor la lucrarile de constructii mici efectuate tot de catre unitati de invatamint. Nu stiu daca este, totusi, creat cadrul legal pentru ca aceste contracte sa poata fi perfectate", a mai afirmat sefa ISJ. Desi Camelia Gavrila a evitat sa dea un verdict in acest caz, in opinia sa, "DumitruPurtuc n-ar fi trebuit sa apeleze la munca elevilor, fiind inspector de specialitate". Conducerea ISJ va analiza cazul colegului lor in zilele urmatoare. La rindul sau, consilierul juridic al ISJ, Mihai Crauciuc, afirma ca, in mod firesc, daca Liceul de Constructii s-a angajat in efectuarea lucrarilor, normal ar fi fost sa se fi incheiat un contract anterior inceperii lucrarilor. Desi afirma ca sint acte ale ministerului care permit liceelor tehnice sa incheie contracte de prestari servicii pentru obtinerea de venituri extrabugetare, juristul ISJ afirma ca "reglementarile se refera prioritar la unitatile de invatamint". "Trebuie sa analizam in ce context au fost angajate lucrarile, ce elevi muncesc si in ce perioada a zilei. Daca este vorba despre copii sub 18 ani, atunci, potrivit Codului muncii, scoala trebuie sa obtina anterior acordul parintilor", a afirmat Mihai Crauciuc. (Emilia CHISCOP)

Comentarii