Vitan sustine ca negrul este alb

miercuri, 16 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Vitan sustine ca negrul este alb

Prefectura a devenit locul de intilnire al celor implicati in afacerea Tudorache. Ex-directorul ANDS si fostul sau subordonat Gheorghe Aioanei au incercat, acum cinci zile, sa-i demonstreze secretarului general al Prefecturii, Tudor Leonte, ca 50 de hectare de teren pot zbura fara nici o problema cale de 40 de kilometri. Ieri a fost rindul fostului prefect Florin Vitan sa incerce sa-l convinga pe Leonte ca negrul este alb. Timp de mai bine de o ora, Leonte a demontat rind pe rind argumentele lui Vitan. In pofida sfortarilor fostului prefect, concluzia intilnirii a ramas neschimbata: titlul de proprietate al lui Tudorache a fost eliberat ilegal, iar vinovatii trebuie sa raspunda. Daca trebuie, chiar in fata Parchetului.
Vitan a explicat cum se face o magie
Fostul director al Agentiei Nationale a Domeniilor Statului (ANDS), Alexandru Tudorache, a primit in dar o mosie de 50 ha la "Agromixt" Miroslava. Terenul este amplasat peste drum de "Metro", desi proprietatea revendicata se gasea tocmai la 40 de kilometri, in comuna Costuleni. Tudorache a cerut anul trecut retrocedarea terenului in baza prevederilor legii Lupu. Primaria locala nu a avut suficient teren pentru a-l pune in posesie si a cerut opinia Comisiei judetene de fond funciar (CJFF). Aceasta a aprobat improprietarirea lui Tudorache la Miroslava, cu toate ca legea interzice efectuarea unor astfel de transferuri. Nici vorba de despagubiri, desi aceasta posibilitate este singura permisa de lege. Tudorache a devenit, astfel, din mostenitorul anonim al unei tarlale la Costuleni, posesorul unei mosii estimate la aproape un milion de dolari.
Noua conducere a Prefecturii a inceput demersurile pentru anularea titlului de proprietate al lui Tudorache si pentru cercetarea penala a celor care s-au facut vinovati de emiterea lui. Improprietarirea fostului sef al ANDS a fost girata de 11 membri ai CJFF. Teoretic, oricare dintre ei poate fi chemat la Parchet sa raspunda pentru ilegalitatea comisa. Chiar daca nu a fost numit, principalul vizat de actiunea Prefecturii este fostul prefect, Florin Vitan. Rolul lui Vitan in intreaga afacere a fost decisiv. Ca presedinte al CJFF, el si-a dat acceptul pentru improprietarirea noului mosier si i-a semnat titlul de proprietate.
"Cam multe coincidente, domnule Vitan"
Vitan a fost chemat ieri la Leonte pentru a da explicatii cu privire la rolul sau in intreaga afacere. In scurt timp, discutia a capatat aspectul unei sedinte de judecata, avocatul Leonte transformindu-se in procuror. "In sedinta CJFF, s-au discutat chestiuni de principiu. O discutie de principiu nu poate face obiectul votului. Ce anume s-a votat, efectiv, in sedinta?", a intrebat Leonte. Raspunsul fostului prefect a fost de-a dreptul dezarmant. "S-a votat o propunere a comisiei locale din Costuleni", a spus Vitan. "Referatul comisiei din Costuleni nu face nici o referire la o propunere de punere in posesie a lui Tudorache, asa cum este scris in hotarirea CJFF", a replicat Leonte. De data aceasta, raspunsul lui Vitan l-a facut pe Leonte sa zimbeasca. "Hotarirea a fost elaborata pe baza unui formular-tip. S-au mai completat doar numele si cine raspunde de aplicarea hotaririi", a spus Vitan.
In intreaga arhiva a Prefecturii, nu s-a putut gasi nici un document care sa justifice dreptul de proprietate al lui Tudorache. La data discutiei finale din CJFF, fostul sef al ANDS nu demonstrase ca era singurul mostenitor de drept al mosierului din Costuleni. "Tudorache nu a dovedit ca este mostenitorul terenului de la Costuleni. Nu a aratat cum a ajuns terenul la Miroslava. CJFF a hotarit sa-i dea pamintul lui Tudorache pe 17 noiembrie. Actele prin care ceilalti presupusi mostenitori renuntau la drepturile de succesiune au fost autentificate pe 18. La data la care s-a discutat despre Tudorache, actele nu existau. Ce s-a votat, atunci, la sedinta?", a intrebat Leonte. "Au fost scapari pur tehnice. Am aminat timp de doua luni hotarirea. Nu puteam sa amin la nesfirsit punerea ei in aplicare, fara a intra sub incidenta legii", s-a aparat, neconvingator, fostul prefect. "Cam multe coincidente, domnule Vitan", a punctat secretarul Prefecturii.
Argumentele fostului prefect sint copilaresti
Argumentul final invocat de Vitan a fost raspunderea colectiva. "A fost o hotarire a intregii comisii, nu a mea, personal. Oricum, nu CJFF a hotarit unde sa i se dea pamintul, ci ANDS. Asupra amplasamentului gasit de AnDS, nici capul nu ma doare", a spus Vitan.
Indiferent de argumentele fostului prefect, cert este ca nimeni nu-l putea obliga sa-si puna semnatura pe o hotarire ilegala. Aceasta a fost, de altfel, si concluzia trasa de Leonte dupa intilnirea cu Vitan. "Titlul de proprietate a fost eliberat ilegal. Sustinerea ca la data hotaririi CJFF dosarul lui Tudorache era complet este o copilarie. Pentru eliberarea titlului – lipsesc elementele de baza. Oricum, nu este vorba de nici o razbunare politica, asa cum cred unii. Eu analizez doar faptele. Vinovatiile vor fi stabilite de cei abilitati prin lege", a concluzionat Leonte. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii