Vizita lui Iliescu, pas cu pas

joi, 24 ianuarie 2002, 00:00
12 MIN
 Vizita lui Iliescu, pas cu pas

Presedintele Ion Iliescu si-a inceput in forta a doua vizita la Iasi din acest mandat. Autoritatile judetene s-au dat peste cap pentru a-i pregati presedintelui o primire triumfala. Zeci de cosulete umplute cu dulciuri, antreuri si sticle de vin au fost aduse dis-de-dimineata la Casa Patrata pentru intimpinarea presedintelui. Totul pare sa fi decurs ca la carte.
Cu aproape doua ore inaintea sosirii aeronavei prezidentiale, aeroportul iesean a intrat in fierbere. Garda de onoare a repetat incontinuu ceremonialul primirii, in timp ce angajatii aeroportului aruncau ultimii pumni de sare peste gheata de pe pista.
Iliescu a fost incadrat de Solcanu si de Flaiser
Aeronava prezidentiala a aterizat pe Aeroportul din Iasi la ora 9:40. Ion Iliescu a coborit din avion al doilea, dupa un ofiter SPP. Presedintele tarii a fost intimpinat la capatul scarilor de senatorul PSD Ion Solcanu si de presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser. In spatele acestora era si prefectul Iasului. Inca de la sosire, Iliescu a fost incadrat scurt de Solcanu si de Flaiser, care au facut si onorurile de gazda.
Iliescu a condamnat Memorandumul de la Cluj
De la Aeroport, coloana oficiala a demarat in tromba spre Universitatea "Al.I. Cuza", locul de desfasurare a forumului national al culturii. Discursul inaugural al lucrarilor a fost tinut de Iliescu, timp de 15 minute presedintele vorbindu-le iesenilor despre actul Micii Uniri din 1859. In scurt timp, sala a fost cuprinsa de amorteala, prefectul fixind cu atentie portretul lui Mihai Eminescu de deasupra lui Iliescu, Flaiser muscindu-si buzele, iar senatorul PSD Vasile Mocanu privind foarte atent in sala. Plictiseala a fost insa spulberata de izbucnirea presedintelui, care a abandonat subiectul Unirii pentru a trece la tema nationala. In fata reprezentantilor judetelor din Moldova, presedintele nu a scapat prilejul de a-i ataca dur pe autorii Memorandumului de la Cluj, acuzindu-i de separatism. "Nu construim ceva incepind cu distrugerea temeliilor. Ca sef al statului, nu pot sa nu condamn astfel de manifestari care urmaresc dezmembrarea statului unitar roman", a exclamat Iliescu.
Presedintele a adaugat ca UE apartine statelor nationale si nu euroregiunilor, de aceea Romania trebuie in primul rind sa ramina un stat unitar. "Nici macar nu am incheiat procesul de consolidare a unitatii nationale, dar vorbim de regionalizarea Romaniei", a spus Ion Iliescu.
Presedintele a primit o scrisoare de la Stefan cel Mare
Forumul cultural urma sa fie o arena in care reprezentantii judetelor moldovene sa prezinte starea obiectivelor culturale si sa solicite sprijinul ministrului culturii. Nici o cifra nu s-a facut insa auzita, oratorii ferindu-se sa atinga subiectul "bani". Cind si cind, vorbitorii intorceau capul catre Iliescu ca pentru a primi aprobarea sa continue. Ministrul Culturii, Razvan Theodorescu, s-a vazut chiar nevoit sa intervina pentru a readuce discutia pe fagasul initial. Una din cele mai interesante interventii a avut-o seful Inspectoratului Judetean de Cultura Suceava, Vasile Denciuc. Bucovineanul i-a remis presedintelui Ion Iliescu o misiva din partea lui Stefan cel Mare, in care domnul Moldovei ii cerea actualului sef al tarii sa nu uite de tinuturile moldave din afara granitelor Romaniei si, in plus, sa repare cetatea de scaun a Sucevei. Presedintele Ion Iliescu a promis ca anul 2004 va fi anul Sfefan cel Mare, si nu a exclus un eventual suport financiar pentru restaurarea vechiului monument.
Institutul Cultural Roman ar putea avea centrul la Iasi
In cadrul lucrarilor Forumului National al Culturii Romane (Consfatuirea zonala Moldova), presedintele Ion Iliescu a facut doua propuneri. Prima se refera la constituirea unui organism public care sa coordoneze programele nationale de cultura. Aceasta institutie se va numi Institutul Cultural Roman sau Institutul National, va avea ca model British Council, si ar putea avea sediul central chiar la Iasi. Cea de a doua propunere a facut referire la necesitatea lansarii unei decade a culturii romane pentru a relansa fenomenul cultural autohton. In opinia presedintelui, cultura romaneasca reprezinta una din putinele marfuri cu care Romania poate intra in competitia cu tarile dezvoltate.
Cartea "Revolutia romana" costa 50.000 de lei
In pauza forumului, presedintele a acordat un prim set de autografe pe ultima sa carte, "Revolutia romana". Asezat la o masa in holul din fata
Aulei "M. Eminescu", Iliescu semna cartile, in timp ce, de la alte doua mese, doritorii de autografe puteau cumpara volumul. Pentru ca presedintele sa nu ramina in pana de semnaturi, ministrul Razvan Theodorescu a mai adus personal un teanc de carti.
Cei prezenti au cumparat cartea la pretul de 50.000 de lei exemplarul. Unul dintre primii beneficiari ai autografului prezidential fiind deputatul PRM Anghel Stanciu.
Finalul sedintei a constituit punctul culminant al elogiilor adresate presedintelui. "O singura data am auzit pronuntindu-se aici cuvintul ?bun-simt?. Vreau sa va spun ca sint fericit ca domnul Iliescu guverneaza tara cu un nemarginit bun-simt si ca sintem pe drumul cel bun", a spus reprezentantul Uniunii Scriitorilor, Costinel Costin. Cartea lansata ieri de Iliescu s-a bucurat si ea de elogiile asistentei.
500 de simpatizanti l-au asteptat patru ore in fata Universitatii "Al.I. Cuza"
La iesirea din cladirea Universitatii, Iliescu a fost intimpinat de aproape 500 de simpatizanti, acestia asteptindu-l pe Iliescu timp de aproape patru ore. In fata Universitatii a asteptat o vreme si o delegatie de sindicalisti de la "Nectar" Pascani, venita sa-i inmineze presedintelui un memoriu. Iliescu i-a salutat scurt si a plecat mai departe.
Iliescu a inconjurat statuia lui Mihai Viteazul
Urmatoarea oprire a coloanei oficiale a fost in fata statuii lui Mihai Viteazul din dealul Copoului. Intregul ceremonial al dezvelirii monumentului s-a terminat in 15 minute pentru a se recupera timpul pierdut la Universitate. Momentul religios a fost expediat rapid, iar depunerea coroanei de flori din partea Presedintiei nu a durat mai mult de un minut. In jurul statuii erau aproape 1.000 de simpatizanti. Iliescu a facut un tur al pietei. Timp de doua minute, presedintele s-a intretinut cu o veche admiratoare. Iliescu a parasit relaxat piata, indreptindu-se spre Prefectura. (Alexandru ZANOAGA)
Oamenii de rind au ramas cu buzele umflate
De cum au aflat ca presedintele Ion Iliescu va veni la Universitatea "Al.I.Cuza", oamenii au inceput sa se stringa de o parte si de alta a strazii, inghesuindu-se spre intrarea principala. Deopotriva, studenti, oameni in virsta, liceeni si femei cu sacose in miini s-au oprit sa-l vada pe presedinte. Cei mai curiosi au fost luati prin surprindere de intrarea rapida a presedintelui, care a coborit din masina si, insotit de membrii corpului de paza, a urcat in citeva clipe treptele Universitatii. Cei mai mirati au fost cei care pregatisera scrisori pentru presedinte si nici macar n-au avut timp sa-si dea seama ce se intimpla, daramite sa i le si dea.
"Ma duc sa-l vad si miine"
"Eu l-am vazut de fiecare data cind a venit in Iasi si ma duc sa-l vad si miine: poate ajung in preajma si dau noroc cu el", spune un barbat voinic cu caciula de blana in mina. Doua femei din preajma comenteaza ca omul e intr-o ureche si ca, in cazul in care vor avea ocazia sa-l vada pe Ion Iliescu macar in trecere, ar fi bine, pentru ca nu l-au vazut decit la televizor. Multimea nu se agita si priveste cu atentie spre usile Universitatii. Asteapta din moment in moment iesirea presedintelui. Plictisiti, un grup de liceeni parasesc zona si le ureaza "asteptare indelungata" colegilor lor, care se aseaza pe gardul care separa spatiile verzi de trotuar. "Nu l-am vazut niciodata pe viu, ci numai la televizor. Trebuie sa iasa el in curind", spune un student hotarit sa astepte pina la capat. In ciuda aglomeratiei, in jurul Universitatii a fost liniste pe toata perioada cit Iliescu s-a aflat inauntru. (Corina GILCA)
Macaragiu saltat de Politie pentru ca a vrut sa-i dea o scrisoare lui Iliescu
Singurul incident neplacut din timpul vizitei presedintelui s-a consumat in fata Universitatii "Alexandru Ioan Cuza". Un barbat a reusit sa rupa, pentru un moment, dispozitivul de paza. El nu dorea decit sa-i inmineze o scrisoare lui Ion Iliescu. Nu a reusit insa decit sa faca doi pasi spre Iliescu, fiind imediat blocat si retinut de politistii din dispozitivul de paza. Dorel Teacu (45 de ani), din Iasi, a fost "ridicat" si condus la sediul Politiei Municipiului. Scrisoarea nu a mai ajuns la Ion Iliescu, ci in miinile politistilor. In timpul audierilor, anchetatorii au deschis plicul si au citit continutul. Dorel Teacu intentiona sa-i aduca la cunostinta lui Ion Iliescu ca este angajat in functia de macaragiu calificat la CUG, iar sefii lui i-au trasat sarcina sa mature prin curte. El a considerat ca numai presedintele statului mai poate sa-l ajute in problema pe care o are, si de aceea s-a hotarit sa-si pirasca sefii. In final, macaragiul s-a ales doar cu un avertisment. (Catalin STEFANESCU)
Momente jenante de la intilnirea cu Iliescu
Indelungata "consfatuire" ce a avut ieri in Aula Magna a Universitatii "Al.I.Cuza", desi i-a epuizat si chiar plictisit pe multi dintre participanti, nu a fost lipsita de gafe. "Tonul" acestora a fost dat de chiar personajul-cheie al "Forumului Culturii", presedintele Ion Iliescu. Astfel, dupa cuvintul de bun-venit al rectorului Universitatii, Dumitru Oprea, si dupa discursul introductiv al presedintelui, acesta din urma a creat fara sa-si dea seama un moment jenant pentru majoritatea celor prezenti. Referindu-se la fondul de carte al Bibilotecii Centrale Universitare din Iasi, presedintele a vrut sa-l intrebe pe rectorul Oprea care este situatia in acest moment. Ca raspuns, Dumitru Oprea a aratat inspre directorul acestei institutii, profesorul Alexandru Calinescu, aflat in sala, in partea dreapta a prezidiului. "Tot Stefanache este?", a fost replica lui Iliescu. Data fiind reputatia profesorului Calinescu, toata lumea, inclusiv presedintele, s-a simtit vadit jenata.
"Mica, dar desteapta"
Deliciul "Forumului" l-a constituit insa, de departe, discursul academicianului iesean Valeriu Cotea, penultimul vorbitor. Acesta a spus ca, daca s-ar infiinta Institutul Cultural Roman (n.r. – o idee mai veche a presedintelui), ministerele Culturii si al Educatiei ar ramine fara activitate. Pentru ca Iliescu si Razvan Theodorescu se cam schimbasera la fata, academicianul a schimbat subiectul, incepind sa elogieze Ministerul "Invatamintului", care "de multa vreme nu a mai avut o conducere atit de buna". "Mica, dar desteapta", a fost caracterizarea pe care Valeriu Cotea i-a facut-o Ecaterinei Andronescu si la care mai toata lumea a inceput sa murmure, iar universitarii sa susoteasca amuzati. (Mirela CORLATAN)
"Romania nu a luptat impotriva coruptiei"
A afirmat ieri, in fata studentilor de la Cuza, ambasadorul SUA. Astazi, el se va prinde in hora Unirii alaturi de Ion Iliescu.
Ambasadorul SUA, Michael Guest, a fost intimpinat aseara de peste 200 de studenti ieseni in aula Universitatii "Al.I.Cuza". Cu toate ca acesta se afla de numai patru luni in tara noastra, in discursul pe care l-a tinut in fata studentilor, Michael Guest a vorbit despre insemnatatea actului Unirii pe care romanii il sarbatoresc astazi, despre dorinta sa, si implicit cea a Congresului American, de a se implica activ in viata politica, economica si sociala a Romaniei. Adaugind un strop de culoare atmosferei oficiale instalate in sala, Guest a declarat ca "in semn de solidaritate cu romanii, va incerca sa se prinda in Hora Unirii, alaturi de presedintele Iliescu si iesenii care vor fi prezenti la statuia lui Cuza".
"Un domeniu important pentru viitorul acestei tari este lupta impotriva coruptiei, o problema care a devenit, gresit sau nu, asociata cu Romania de multi straini care vin sa investeasca aici(…) Problema este ca Romania nu a luptat, realmente, impotriva coruptiei", a declarat ambasadorul. "Sustin aceste conferinte pe tema coruptiei deoarece o consider cea mai importanta problema actuala a Romaniei. Ma refer in mod special la fenomenul coruptiei in sistemul justitiei, pentru ca nicaieri in lume justitia nu ar trebui sa fie de vinzare", a spus el. Astazi, la ora noua, in Sala de Conferinte a hotelului Unirea, ambasadorul SUA va dezvolta acest subiect printr-o disertatie aprofundata asupra fenomenului coruptiei in Romania.(Claudia ENEA)
Studentii de la "Cuza" n-au apucat sa-si spuna pasurile
Vizita de aproape cinci ore a presedintelui Ion Iliescu la "Al.I. Cuza" nu i-a lasat deloc indiferenti pe studentii acestei universitati. Desi in programul vizitei prezidentiale nu a fost prevazuta o intilnire cu ei, atmosfera printre studenti a fost una deosebit de febrila. In timp ce in Aula "Mihai Eminescu" presedintele vorbea sau asculta discursurile altora despre cultura, la o aruncatura de bat, studentii dezbateau problemele pe care ar fi vrut sa le puna in atentia lui Ion Iliescu: "Daca as fi avut ocazia sa ma intilnesc cu presedintele, i-as fi vorbit despre sistemul de admitere si despre cel de acordare a burselor. La facultate se intra inca ?pe blat?, iar bursele numai pe drept nu se dau. Si, daca tot doreste sa stirpeasca coruptia, sa nu mai acrediteze atitea universitati particulare", si-a exprimat doleantele Andreea Macsim, studenta in anul I la Facultatea de Drept.
"Nu i-am vazut-o niciodata ?live?"
Daca unii studenti isi discutau problemele in timp ce asteptau pe holuri sa intre in examen, altii s-au postat inca de dimineata in fata Corpului A, asteptind ca Iliescu sa iasa din cladire: "Vreau sa-i vad ?moaca?. Nu i-am vazut-o niciodata ?live?", a argumentat Claudiu Maier, student la Facultatea de Geografie si Geologie, insotit de multi colegi de-ai sai. Un regim privilegiat fata de studentii care-l asteptau pe trotuarele din fata Universitatii l-au avut patru eleve de la Colegiul "Costache Negruzzi", care pe toata durata Forumului Culturii – cum s-a intitulat manifestarea de la Universitate – au avut grija de cutiile in care se aflau volumele "Revolutia Romana". La solicitarea directorului adjunct de la "Negruzzi", Iuliana Vlad, cele patru fete au lipsit ieri de la scoala si au vindut aproape o suta de exemplare din cartea care a fost lansata in Aula. Dupa cum au declarat, a fost o sansa nepretuita pentru ele, mai ales ca sint membre ale Organizatiei de Tineret a PSD. (Mirela CORLATAN)
Declaratii politice facute de Iliescu la Iasi
"Nu ne vom amesteca in treburile Republicii Moldova"
Presedintele Ion Iliescu a declarat ca Romania nu se va amesteca in treburile interne ale Republicii Moldova. Totusi, seful statului roman a tinut sa sublinieze ca decizia Ministerului Justitiei de la Chisinau de a suspenda Partidul Popular Crestin Democrat pe timp de o luna este un act "neintelept, nedemocratic si neuropean", dar viata "va readuce corectiile necesare" in aceasta chestiune. Iliescu a considerat ca impunerea invatamintului in limba rusa pentru toti cetatenii Republicii Moldova contravine principiilor democratice si obiectivului pe care acest stat si l-a propus, de a se integra in Uniunea Europeana. "Sa o bagi pe git, asta compromite chiar ideea de respect fata de limba rusa. A incercat cineva sa impuna limba lui Shakespeare? Oamenii studiaza limba engleza pentru ca este un mijloc de comunicare care se foloseste", a declarat seful statului roman. Iliescu a spus ca Romania este interesata de consolidarea statalitatii Republicii Moldova pe principii democratice, dar s-a aratat dezamagit de faptul ca presedintele moldovean Vladimir Voronin a uitat "declaratiile facute la Bucuresti". Intr-o vizita facuta in capitala Romaniei, Voronin a afirmat ca va aborda relatiile dintre cele doua tari intr-un mod pragmatic, fara coloratura ideologica.
Iliescu nu are de ce sa intervena in cazul Armagedon II
Presedintele Ion Iliescu a anuntat ca nu va interveni in cazul Armagedon II, asa cum ii solicitase Emil Constantinescu."Ma voi pronunta atunci cind va fi cazul. O audiere la Parchet nu contravine Constitutiei tarii. Nu trebuie sa dramatizam, sa exageram si sa exacerbam niste lucruri, iar isterizarea in jurul acestor probleme nu ne ajuta in nici un fel" a spus Iliescu.
Presedintele a povestit ca atunci cind se afla in opozitie a fost si el chemat pentru audieri la Parchet, dar nu a considerat acest lucru o incalcare a drepturilor constitutionale. Totodata, Iliescu a infirmat informatiile aparute in presa referitoare la presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care ar negocia in numele lui Sorin Ovidiu Vintu vinderea Bancii de Investitii si Dezvoltare.
"Sigur ca avem sanse la summitul NATO de la Praga"
Seful statului apreciaza ca Romania are mari sanse de adera la NATO inca din toamna acestui an. Din cele afirmate de presedintele Ion Iliescu, discutiile cu responsabilii NATO, pe aceasta tema, au fost de fiecare data "eminamente pozitive". "Conducerea pactului Nord-Atlantic isi mentine aprecierea in legatura cu eforturile depuse de Romania pe calea reformarii armatei, iar prestatia militarilor si ofiterilor romani este si ea apreciata", a declarat presedintele Iliescu.
Cei de la "Nectarul" trebuie sa se ajute singuri
Presedintele Iliescu a precizat ca stie foarte bine care este situatia economica din municipiul Pascani. "Fabrica de zahar a fost deschisa chiar pe vremea cind lucram in judetul Iasi. Eu am adus primul director", a povestit Iliescu. Presedintele Romaniei a explicat insa ca nu are ce face pentru societatea "Nectarul" din localitate, chiar daca muncitorii din intreprindere i-au remis un memoriu prin care au solicitat ajutorul presedintelui si al Guvernului pentru a iesi din situatia grea in care se afla. "Cei de la Nectarul trebuie sa se ajute singuri. Toata industria de zahar din Romania sufera. Nu eu trebuie sa vin cu solutii", a afirmat presedintele. Totusi, Iliescu a adaugat ca solutia nu poate veni decit dinspre agricultura, relansarea productiei de plante tehnice putind readuce pe linia de plutire atit fabricile de zahar cit si pe cele de ulei. "Nu putem cultiva doar griu si porumb", a conchis presedintele Romaniei. (Catalin Onofrei)

Comentarii