Zeci de elevi pleaca anual din Iasi sa faca scoala in strainatate

vineri, 29 august 2003, 23:00
3 MIN
 Zeci de elevi pleaca anual din Iasi sa faca scoala in strainatate

Zeci de elevi ieseni pleaca anual sa studieze in strainatate. Aproape 90% din cazuri sint elevi care isi urmeaza parintii, plecati la lucru peste granita. Fie ca este vorba de Italia, Spania, Canada sau chiar Nigeria, copiii sint nevoiti sa se adapteze. Isi lasa pietenii in Romania, se obisnuiesc cu traiul si oamenii de peste hotare si, de cele mai multe ori, nu se mai intorc. Este si cazul Alexandrei Blinda care, dupa ce a gustat din fructul vietii canadiene, nu ar mai vrea sa renunte la oportunitatile care i se ofera pe pamintul nord-american. Fosta eleva de la Informatica este atit de prinsa in mrejele strainatatii incit s-a indatorat cu 80.000 de dolari statului canadian pentru a studia la Universitate acolo.
Alexandra este unul din cei 70 de elevi ieseni care anul trecut si-au lasat in urma colegii de scoala si profesorii pentru a pleca sa studieze in strainatate. Cum tatal Alexandrei, Dan Blinda, era deja plecat de mai bine de cinci ani in Canada, pentru a lucra la compania Ford, ieseanca si-a obtinut foarte usor viza.
Clasa a XI-a a fost sarita
Gimnaziul si primele doua clase de liceu pe care le-a facut la „Informatica” i-au prins bine Alexandrei. „Ajunsa in Canada, m-am inscris la Liceul «Saint Joseph», unde profesorii au acceptat sa trec direct in ultimul an si nu in clasa a XI-a, cum s-ar fi intimplat in Romania”, povesteste Alexandra. Profesorii canadieni au considerat ca Alexandra acumulase deja, conform programei scolare din Romania, toate informatiile clasei a XI-a. Asa se face ca Alexandra a plecat din Romania eleva si s-a intors studenta. Dupa ce a absolvit liceul in Canada, in aceasta vara, Alexandra si-a depus dosarul de admitere la trei universitati canadiene: York, Windsor si Toronto. „Am ales Universitatea York pentru ca este cea mai buna”, spune Alexandra. Pentru a-si putea permite sa studieze la una din cele mai prestigioase universitati din lume, de altfel, ieseanca a intrat intr-un program guvernamental din Canada, prin care statul ii plateste studiile, iar Alexandra se obliga sa inapoieze costurile dupa ce termina facultatea. „Suma totala in cei patru ani ajunge la aproape 80.000 de dolari”, spune ieseanca. Ca sa-si achite obligatiile, Alexandra va trebui sa munceasca in Canada peste doi ani de zile, cu un salariu mediu de 40.000 de dolari pe an. „Eu, cum mi-am ales Facultatea de Afaceri, sper sa lucrez in acelasi domeniu, in care se cistiga foarte bine”, se arata optimista Alexandra, care spune ca gindurile ei de viitor sint foarte clare: dupa ce termina facultatea nu se gindeste sa se intoarca in Romania. „Vreau sa ma stabilesc undeva in Europa, dar nu in Romania. Poate doar daca se schimba ceva din mentalitati si daca am mai multe oportunitati decit in alta parte”, spune ea.
Cele mai multe plecari, in Israel
Cazuri asemanatoare celui al Alexandrei sint citeva zeci in Iasi. Numai in aceste zile, la Inspectoratul Scolar Judetean au fost primite peste 15 cereri de plecari in strainatate pentru studii din partea elevilor ieseni. „Majoritatea pleaca dupa parinti. Unii se intorc, altii nu…”, spune Emilia Seghedin, referent la ISJ. Aceasta spune ca solicitarile de studiu in strainatate vin buluc la ISJ in luna septembrie, cind incepe anul scolar. Tarile care se regasesc cel mai mult in solicitarile elevilor sint Israel, Italia, Turcia, Grecia si Spania, state in care sint plecati cei mai multi romani la lucru. „Mai sint cereri de plecari in Nigeria, Austria, Germania. Acestea sint insa alta categorie. Sint elevi care isi insotesc parintii, plecati la studii sau cu burse in strainatate”, incheie Emilia Seghedin. (Marinela RATA)

Comentarii