Inaugurare festiva a primelor case pentru tinerii care ies din sistemul de protectie

marți, 16 octombrie 2012, 20:47
2 MIN
 Inaugurare festiva a primelor case pentru tinerii care ies din sistemul de protectie

 Tinerii care ies din sistemul de protectie vor fi ajutati timp de inca un an de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Iasi. Astfel, in prezenta Denisei Patrascu, secretar de stat in Ministerul Muncii, au fost inaugurate ieri la Iasi cele trei case destinate tinerilor care parasesc sistemul de plasament. Cele trei cladiri, cu cate zece locuri fiecare, au fost construite in cadrul Programului pentru tinerii aflati in situatie de risc – Programe de asistenta sociala, derulat de catre Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare si Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. „Incercam sa facem ca macar un astfel de centru sa existe in fiecare judet. Acesta de la Iasi este primul centru realizat in acest proiect, un program extrem de generos. Aici, la Iasi, s-au alocat 430.000 de euro pentru toate cele trei locatii care de altfel arata foarte bine. In sistemul de protectie avem in momentul de fata aproximativ 43.000 de copii de diferite varste. Dintre ei, cam 1.000-1.100 ies din sistem in fiecare an. Daca urmeaza o forma de invatamant, toti sunt supravegheati si raman in sistem pana la varsta de 26 de ani", a declarat secretarul de stat Denisa Patrascu.

Doua dintre centre vor fi ocupate de barbati, iar unul, respectiv cel din zona Tatarasi, va fi ocupat de tinerele care ies din sistemul de protectie. „Cei 30 de tineri care vor locui aici au fost deja selectati si s-a tinut cont de mai multe criterii, printre care rezultatele bune la scoala sau facultate si lipsa suportului familial. In termen de aproximativ doua saptamani se vor putea muta cu totii in casa noua", a precizat Marian Serbescu, sef serviciu proiecte si programe din cadrul DGASPC. Fiecare dintre tinerii selectati va avea posibilitatea sa locuiasca aici doar pe o perioada de un an, timp in care va fi ajutat sa-si gaseasca un loc de munca si o alta locuinta. Astfel, in cele trei centre se vor schimba locatarii la interval de cel mult un an, astfel ca un numar destul de mare de tineri vor beneficia de aceasta facilitate.

Tinerii vor fi alesi atat din centrele care adapostesc persoane cu handicap, cat si din centrele de plasament obisnuite. Se va tine insa cont si de capacitatea tinerilor de a se autogospodari, in contextul in care aceste locuinte nu beneficiaza de personal specializat. „Eu stau in centrul de plasament de la varsta de doi ani, cam de cand a murit tatal meu. Mama nu a putut sa creasca singura trei fete, asa ca ne-a dat la centru. Mi-ar placea si mie sa locuiesc intr-o astfel de casa, insa nu stiu daca se va putea", spune Luiza Budulai, o tanara de 19 ani. Din pacate pentru ea, Luiza nu a luat bacalaureatul anul acesta, astfel ca va trebui sa invete mai bine daca vrea sa se mute. Lucrarile la cele trei centre au fost executate de SC Conest SA, si au costat 1.550.927,21 lei, inclusiv TVA.

Comentarii