LA MEDIC IN UE

Subtitlu

marți, 24 aprilie 2007, 22:34
5 MIN
 LA MEDIC IN UE

"Fac imprumut la banca si plec in Ungaria"

Plimbat mai bine de zece ani prin spitalele din toata tara, Eusebiu M., in virsta de 50 de ani, se declara un om disperat. "Eu am nevoie de operatie de protezare la picioare. In trecut am fost operat in Spitalul de Recuperare. Apoi am fost redirectionat catre un spital din Bucuresti. Am la activ aproape 20 de internari prin spitalele din tara. Pur si simplu sint purtat pe drumuri dintr-un centru universitar in altul. Intr-un loc mi se spune ca nu au nu stiu ce material, in altul ma trimit la medicul care m-a operat initial acum zece ani. Din ’97 am cheltuit aproape o suta de milioane cu atitea internari. M-am saturat de explicatiile lipsite de sens ale profesorilor din Romania, cind eu vad ca de la o zi la alta merg mai greu. Pina cind sa mai suport aminari de tot felul?", s-a intrebat acesta.
Vazindu-se in imposibilitatea de a obtine un tratament in tara, barbatul a optat pentru o clinica din Ungaria. "In timpul unei vizite la spital, am aflat de la un alt pacient despre o clinica privata din Ungaria. Am intrat pe internet si acolo am aflat de costul interventiei. Fiind vorba de 10.000 de euro, am de gind sa fac imprumut la banca, numai sa ajung acolo sa ma vad iar pe picioare", a spus pacientul.

"Mi s-a explicat in limba romana"

La rindul sau, Raluca B., in virsta de 48 de ani, diagnosticata cu cancer la sin, a plecat sa isi faca o serie de analize performante tot intr-o clinica privata din capitala Ungariei. "Seful sectiei de radiologie din cadrul Spitalului Fundeni mi-a vorbit despre existenta unui aparat denumit PET- CT, cel mai performant la ora actuala in depistarea si diagnosticarea cancerului. Cum in tara nu exista un astfel de aparat, am cautat pe internet si am gasit o clinica privata in Ungaria dotata cu un astfel de aparat", a detaliat aceasta. Ca atare, ieseanca a intrat pe site-ul clinicii si si-a facut programare prin e-mail pentru a fi investigata cu acest aparat. Despre tratamentul primit, femeia a avut numai cuvinte de lauda. Mai mult chiar, ea a spus ca a cunoscut si alti pacienti romani, in special ardeleni, veniti tot pentru analize. "Am fost tratata cu respect. Mi s-a explicat in limba romana de catre o asistenta fiecare pas ce trebuia efectuat. Lucru foarte important pentru un pacient in situatia mea. In spitalele iesene, medicii nu au rabdare sa iti explice exact in ce consta tratamentul sub pretextul ca mai au zeci de pacienti care asteapta pe hol. Iar tu te vezi nevoit sa te informezi cautind pe internet", a mai zis pacienta. In total, investigatia cu PET-CT a costat-o pe femeie 1.000 de euro, la care s-au adaugat inca 1.000 de euro pentru doua zile de cazare, la un hotel recomandat tot de clinica, si transportul.

"Analizele s-au facut in SUA"

Din lipsa de specialisti, o ieseanca si-a dus fetita de patru ani la tratament tot in Ungaria. "Copilul meu sufera de autism, iar la noi nu se prea stie nimic despre tratamentul acestei boli. Ca atare, am cautat pe lista de medici DAN (n.r.- defeat autism now) acreditati, si am optat pentru un medic din Budapesta. Consultatia fetitei s-a facut in Spitalul de Copii din Budapesta. Aici i s-au facut analizele care ulterior au fost trimise la un laborator din SUA. Am platit la spital in jur de 200 de euro, iar cind am ajuns in tara am virat prin banca suma de 50 de dolari in contul laboratorului din SUA. In schimb medicul, asistenta si psihologul s-au purtat extraordinar cu noi", a povestit Claudia G., mama fetitei. Aceasta a adaugat ca in continuare va fi nevoita sa recurga tot la specialistii din strainatate, cit timp in tara nu exista.

CJAS: Zeci de ieseni se intereseaza de tratamente in UE

Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS), dr. Iulian Serban, a recunoscut ca zeci de ieseni au inceput sa se intereseze de tratamente in Europa, deoarece calitatea actului medical din oras inca lasa de dorit. "In ultimele luni am fost frecvent intrebat de iesenii care vin in audienta daca pot beneficia de tratamente in strainatate. Este clar ca asiguratii au inceput sa isi cunoasca drepturile, iar cei care au un standard de viata acceptabil isi doresc sa aiba parte de cele mai bune servicii medicale. Anul trecut, bugetul CJAS a fost de 450 milioane lei noi, aproape dublu fata de cel din 2004. Cu toate acestea, calitatea serviciilor medicale nu a inregistrat nici un salt ", a spus dr. Serban.

Cind ni se deconteaza tratamentele din strainatate?

Pacientii care pleaca spre a se trata intr-o clinica privata din strainatate nu trebuie sa isi faca sperante desarte in privinta obtinerii facile a unei decontari din partea Casei de Asigurari. Asta deoarece criteriile impuse prin ordin permit decontarea tratamentelor efectuate in strainatate in anumite situatii. "Doar pe baza cardului european, iesenii pot beneficia de o decontare din partea CJAS. Asta in cazul in care se iveste o problema de sanatate in timpul sejurului. Acest card nu acopera si costurile tratamentelor pentru boli preexistente sederii in tara vizitata", a declarat dr. Vasile Cepoi, director general in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. La rindul sau, seful CJAS Iasi a mentionat ca, atit timp cit este vorba despre o interventie chirurgicala ce poate fi efectuata in tara, atunci banii nu pot fi decontati. "Daca este vorba despre o interventie intr-o clinica privata din strainatate, putin probabil ca acesti bani sa fie decontati. Doar in cazul in care respectiva interventie nu poate fi efectuata la noi in tara. Atit timp cit nu este vorba despre o urgenta, nu intra in responsabilitatea CJAS pentru a fi decontata", a mai spus dr. Serban. Intrebat despre exemple concrete, seful CJAS Iasi a precizat ca legea este destul de vaga si nu prevede astfel de situatii, si din aceasta cauza va trebui probabil completata. Reprezentantii institutiilor amintite admit insa ca, in cazul nasterilor, poate fi fortata nota de catre asigurat. "Nasterea este considerata o urgenta. Desi se presupune ca o viitoare mama stie cind se implineste termenul pentru a naste, aceasta poate pretexta ca era in vizita intr-o tara straina si a fost luata prin surprindere. Asta chiar daca a plecat in strainatate cu scopul de a naste. Insa si in acest caz decontarea se face pe baza de acte doveditoare", a adaugat dr. Serban. Pina acum, CJAS Iasi a primit solicitari spre decontare doar din partea autoritatilor straine care au asigurat ingrijirea iesenilor stabiliti acolo. "Am primit in jur de 30 de formulare de tip E din partea autoritatilor sanitare din diferite tari europene privind decontarea cheltuielilor suportate pentru acordarea de asistenta medicala unor ieseni stabiliti in respectivele tari. Nici o solicitare nu a fost aprobata deoarece atit iesenii in cauza, cit si membrii familiei lor nu erau asigurati si in Romania", a incheiat dr. Serban.

Comentarii