La „Socola” stau 50 de drogati intorsi din Italia si Spania

joi, 07 septembrie 2006, 22:12
7 MIN
 La „Socola” stau 50 de drogati intorsi din Italia si Spania

„Fac parte din categoria celor care nu au reusit sa se descurce. Nu s-au integrat si, fiind marginalizati, s-au apucat de consumat si vindut droguri. De obicei devin dependenti de drogurile de mare risc, heroina si cocaina”, spune dr. Radu Andrei, seful Clinicii. Reporterii „Ziarului de Iasi” au stat de vorba pe larg cu un astfel de tinar, intors recent de la Torino direct la „Socola”. A trecut prin toate: a muncit cinstit, apoi s-a drogat, apoi a vindut droguri ca sa poata subzista. A ajuns acasa, la cei dragi care-l credeau aranjat la locul lui, pe moarte. Povestirile acestuia iti fac pur si simplu parul maciuca.
„Eram sarac, intr-o familie cu sapte frati. Am plecat de la 14 ani in Italia sa cistig bani”. Asa si-a inceput Adrian, un tinar de 21 de ani din Iasi, cosmarul italian. Timp de doi ani a visat ca va face bani in strainatate. Parea chiar ca ii merge bine. „M-am stabilit in Torino alaturi de alti prieteni din Iasi si Vaslui. Lucram intr-o fabrica de produse lactate si primeam lunar 1.200 de euro”, isi aminteste acesta pentru inceput. Amintirile frumoase au tinut doar un minut in conversatia noastra.
„Te va duce in al noualea cer, brother”
Caci a urmat declinul, declansat de priza de cocaina. „«Te va duce in al noualea cer, brother». Asa ma tot tenta. Am incercat o data si am fost pierdut. De la 16 ani am prizat cocaina de pe staniol”, a povestit baiatul. Pentru o perioada, totul a fost „cool”, dupa cum spune Adrian. „Reuseam sa ma duc si la serviciu, sa ies si cu iubita, fara ca nimeni sa stie ce se intimpla. Dar, la scurt timp, am simtit nevoia de ceva mai tare. Dadeam aceiasi bani, dar nu mai traiam starea la cote maxime”, a recunoscut acesta. Atunci a fost momentul cind Adrian a inceput sa schimbe macazul: a trecut pe heroina.
Clienti noi in schimbul dozei
Kilogramele pierdute repede, cearcanele grele de sub ochi, repetatele stari de rau au fost semnele evidente ale dependentei de droguri, pentru care acesta s-a trezit concediat. „Ramasesem fara bani. Eram disperat. Toate economiile le cheltuisem pe droguri. Daca luam patru bile (n.r. – doza de un gram), primeam una gratis, dar trebuia sa scot din buzunar 50 de euro. Uneori si mai mult, in functie de calitatea marfii. Ma durea tot corpul. Eram in stare sa fac orice pentru o doza de heroina”, a descris acesta disperarea prin care trecea. Solutia pentru Adrian a constat intr-o „oferta de afaceri” primita de la un dealer. „Acolo, drogurile se vindeau intr-o piata. Era un colt in care dealerii stateau si isi asteptau clientii. Majoritatea celor care vindeau droguri erau negri din Nigeria si Africa. Acestia cumparau marfa de la albanezi, dupa care o vindeau in Torino. Ajunsesem sa ii cunosc foarte bine. Profitind de disperarea mea, unul dintre acestia mi-a propus sa ii aduc clienti, iar in schimb primeam portia zilnica de fericire”, a explicat tinarul.
Cocteil de heroina si cocaina
Astfel, multi dintre prietenii sai care deja se drogau au inceput sa cumpere marfa de la dealerii recomandati de Adrian. „Multi erau din Iasi. Nici nu va inchipuiti citi ieseni de seama mea se drogheaza acolo. Si nu numai. Din toate colturile tarii, tineri care au uitat pentru ce au venit in Italia. Au dat tot pe droguri. Despre cei mai multi, parintii acestora nici nu au habar, cred ca sint bine mersi si muncesc”, a spus el. Odata ce si-a facut un „renume” in bransa, tinarul avea garantata doza de heroina dorita. „Ajunsesem rau. Nu mai conta unde ma aflam. Puteam sa fiu si pe strada. Daca trecea efectul drogului, imediat scoteam injectia si imi mai faceam o bila. Trecusem la ceva si mai strong, un cocteil din heroina si cocaina. Varsam bila intr-o fiola, apoi amestecam continutul cu putina apa. Incalzeam fiola la capat cu un chibrit, apoi printr-un filtru de tigara bagam acul de la injectie si trageam continutul”, a descris acesta. Starea de sanatate a acestuia se deteriora de la o zi la alta. Drogul tinea loc si de mincare si de viata sociala. „Nu aveam nevoie de nimeni. Imi parasisem iubita de ceva timp. Proprietarul apartamentului in care locuiam m-a dat afara si ma mutasem la un prieten care ma suporta cu viciul meu cu tot. Plecam dimineata si veneam seara. Nu conta decit senzatia care o traiam dupa ce imi faceam doza. Nu ma mai durea nimic, totul era bine. De citeva ori am fost prins drogat si de Politie. Dar nu mi-au facut nimic. Acolo, consumul de droguri nu se pedepseste”, a povestit Adrian. Asta pina intr-o zi, cind a vazut negru in fata ochilor.
Tub de pastile in lipsa drogului
„Erau zile cind imi injectam cite 4-5 grame de drog. S-a intimplat ca intr-o noapte sa imi injectez mai mult decit era corpul obisnuit. Atunci m-am trezit la spital, cu miinile legate de pat si sub perfuzie. La citeve ore dupa, am reusit sa fug. Speriat, a doua zi m-am internat intr-o clinica de dezintoxicare. Dar nu am avut pic de vointa. Dupa citeva zile am fugit si de aici, deoarece durerea era prea mare”, a spus Adrian, dind din cap nemultumit. Luat sub aripa protectoare a unei asistente din Iasi, pe care a cunoscut-o in spital, tinarul a fost convins sa se intoaca acasa. Aici, sub presiunea rudelor, acesta s-a internat in Clinica de Drogodependenta din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Socola”. La numai trei zile de la spitalizare, tinarul a inghitit mai multe pastile decit de obicei, numai pentru a nu simti durerea. „Sint aici de trei saptamini. Primele zile au fost ingrozitoare. Nu simteam decit durere. Eram cit pe ce sa imi pierd mintile. Am pus un prieten sa imi aduca un tub de pastile si am dat pe git cite am putut. M-au dus la un alt spital pentru spalaturi. Acum sint bine. Doar ca fumez prea mult. Miine este ziua mea si vine mama sa ma vada… Cred ca o sa fie bine”. S-a oprit brusc din povestit. Apoi a plecat, fara un cuvint, cu capul plecat, spre parcul din curtea spitalului.
Seful Clinicii de Drogodependenti: „Adrian este cazul tipic de tinar intors dependent”
Cazul lui Adrian, tinarul intors din strainatate cu corpul plin de cicatrice de la injectii, nu este nici pe departe singular. Medicii Clinicii de Drogodependenta din cadrul Spitalului „Socola” au ajuns chiar sa vorbeasca de o noua categorie de pacienti. „Intr-adevar, fenomenul a luat amploare. Acesti tineri, cu virste cuprinse 18 si 25 de ani, precum Adrian, fac parte din rindul celor care nu au reusit sa se descurce in strainatate. Nu s-au integrat in societate si, fiind marginalizati, s-au apucat de consumat si vindut droguri. De obicei sint dependenti de drogurile de mare risc precum heroina si cocaina. Majoritatea provin din familii dezorganizate si abia daca au terminat liceul. Spre exemplu, Adrian a fost crescut de sora acestuia alaturi de alti sapte frati. Asta deoarece au fost parasiti pentru citiva ani buni de mama”, a precizat dr. Radu Andrei, seful Sectiei de Drogodependenti.
Oficial nu exista o statistica. Neoficial, specialistii vorbesc ca un sfert dintre cei peste 200 de pacienti internati anual au capatat viciul in strainatate, majoritatea in Italia ori Spania. Ingustarea sanselor de realizare profesionala, tensiunile familiale, deficientele educatiei, adoptarea modelelor culturale occidentale expun tinerii la tentatia drogului, in opinia medicilor. „Nevoia de evadare din realitate venita pe fondul unei personalitati slabe, al absentei unui ideal, cit si a ofertelor de activitati care sa-l implice plenar pe tinar, pot duce la consumul de droguri”, este de parere dr. Andrei. Doar o motivatie puternica poate face ca tinarul sa nu cada din nou in capcana drogurilor. „Majoritatea celor internati la noi in clinica revin dupa o anumita perioada de timp. Este un lucru dovedit. Daca nu sint motivati suficient incit sa reziste la tentatia drogului, atunci se vor cufunda din nou in aceasta lume, viata lor fiind o continua naveta intre locul in care traiesc si clinica”, a incheiat dr. Andrei.
Semnale ca numarul consumatorilor de droguri este in crestere si in Iasi, urmind tendinta din orase ca Bucuresti ori Timisoara, vin de la Centrul Judetean de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog. „Din nefericire, putem vorbi despre o piata in continua dezvoltare a consumatorilor de droguri in Iasi. Potrivit ultimei estimari, numarul acestora este in jur de 200-300. Din fericire, in Iasi nu se pune inca problema consumului de heroina si cocaina ca in strainatate. Tinerii din aceasta zona consuma mai mult droguri de petrecere, precum marijuana, ecstasy, cannabis”, a declarat subcomisarul Corneliu Petrea, coordonatorul Centrului Antidrog.
Ce efecte au drogurile:
1) Efecte percepute drept pozitive de consumatori:
– capacitate de comunicare sporita
– empatie crescuta
– stare de beatitudine/euforie
– perceptii senzoriale mai intense
– disponibilitate crescuta de a stabili contacte
– recunoastere, intelegere clara a sentimentelor proprii
– modificarea perceperii timpului
– dezinhibare relativa
– stimulare/sentiment de „prospetime”
2) Efectele profund negative pe care consumatorii nu le iau in
calcul:
– tulburari de concentrare
– putere de discernamint limitata
– pierderea apetitului
– halucinatii
– anxietate
– neliniste/nervozitate
– stare depresiva/stari confuzionale
– lipsa de motivatie
– dereglari sexuale
-riscul de infectare cu HIV sau alte boli.

Comentarii