La un pas de moarte din cauza unei masele

marți, 24 iulie 2012, 21:56
3 MIN
 La un pas de moarte din cauza unei masele

Un tanar in varsta de 19 ani a ajuns la spital mai mult mort decat viu dupa ce a neglijat cateva luni o infectie la o masea. Tanarul a ajuns initial intr-un spital din Galati, insa medicii de acolo n-au stiut cum sa-l trateze, astfel ca au cerut ajutorul colegilor de la Iasi. La cateva zile dupa ce a fost vazut prima data de catre un medic, tanarul a ajuns in Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala a Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi. Diagnosticul pe care i l-au pus medicii de aici a fost insa unul foarte grav. Tanarul suferea de mediastinita, o infectie generalizata la nivelul organelor din cavitatea toracica, si daca mai intarzia cateva zile nu se mai putea face nimic pentru el.

Si-a administrat singur antibiotice

Propria neglijenta a fost la un pas sa-l omoare pe tanarul de 19 ani. Desi a observat ca are o problema la o masea, iar durerile deveneau din ce in ce mai puternice, barbatul a evitat prezentarea la un stomatolog. Astfel, a stat acasa, tratandu-se singur cu antibiotice o perioada destul de lunga de timp, desi nu avea o recomandare de la medic in acest sens. Tanarul a ajuns apoi in stare grava la spital, iar medicii din Iasi au fost nevoiti sa faca o incizie in urgenta pentru a elibera infectia de la o masea de pe mandibula. De altfel, infectia se intindea chiar la nivelul intregului gat, astfel ca medicii au drenat toata acea suprafata. "S-au luat toate masurile terapeutice necesare, insa analizele aratau in continuare un numar foarte mare de globule albe in sange, respectiv 18.000, in conditiile in care numarul maxim acceptat este de 10.000. De asemenea, pacientul se plangea de dureri retrosternale la palpare. I s-a facut un examen de computer tomograf si s-a vazut clar colectia purulenta din mediastin. In acel moment s-a stabilit cu certitudine diagnosticul de mediastinita", a declarat prof.dr. Eugenia Popescu, sefa Clinicii de Chirurgie Maxilo-Faciala.

„Sunt cazuri rare, dar exista un risc foarte mare de deces"

Pacientul a fost apoi transferat la Clinica de Chirurgie Toracica a Spitalului de Pneumoftiziologie, unde a fost supus unei interventii chirurgicale. Dupa cateva saptamani de tratament intensiv si-a revenit, insa medicii spun ca a fost norocos. "La acest pacient mediastinita a fost cauzata de o infectie netratata corespunzator a unei masele. Sunt cazuri destul de rare, insa exista un risc foarte mare de deces daca nu se incepe tratamentul corect la timp. Anul acesta am avut cel putin doua sau trei cazuri de mediastinita, din fericire fara decese", a mai spus medicul. De altfel, cei mai multi dintre pacientii care ajung in aceasta perioada in clinica au supuratii cu punct de plecare dentar sau cancere la nivelul cavitatii orale. Marea problema a medicilor este faptul ca cei mai multi dintre acesti pacienti se trateaza singuri acasa cu antibiotice, riscand astfel sa-si agraveze boala sau sa-si "ascunda" simptomele care i-ar ajuta pe medici sa puna un diagnostic corect. "Aproximativ 80% dintre cei care vin cu supuratii si cancere la noi isi autoadministreaza antibiotice acasa. E foarte grav pentru ca medicamentele luate fara indicatia medicului pot avea efecte secundare, respectiv iritatii ale aparatului digestiv, afectare renala, hepatica sau chiar reactii alergice. Risca si sa capete rezistenta si sa nu mai raspunda pozitiv la acel antibiotic in alta situatie. Antibioticele ar trebui luate exclusiv la recomandarea unui medic specialist", a mai spus prof.dr. Popescu.

Comentarii