Locul in care ard 100 mil./ lei pe ora

Subtitlu

vineri, 25 februarie 2011, 22:15
5 MIN
 Locul in care ard 100 mil./ lei pe ora

Managementul neperformant de la CET isi pune amprenta pe activitatea unitatii, dar si, indirect, pe buzunarul iesenilor. Sincopele in aprovizionarea cu carbune au adus termocentrala in situatia de a functiona cu pierderi uriase. Lipsa carbunelui face ca singurul combustibil folosit acum sa fie gazele naturale.

La fiecare gigacalorie produsa pe baza de gaze, CET pierde aproape 190 de lei, cu aproximativ 40% mai mult decit cind energia termica este obtinuta din amestecul standard de combustibili: huila, gaz, pacura.

Toata pierderea pe ultimele trei luni din 2010 rezultata din functionarea pe gaze se ridica la suma de 7 milioane de dolari. Un calcul simplu arata practic ca, zi si din noapte, de la 1 octombrie, CET pierde in fiecare ora o suma uriasa: 100 de milioane de lei vechi.

99,88% gaze naturale

Aducerea de carbune "cu traista" s-a dovedit a fi, asadar, o solutie total neinspirata. In plina iarna, termocentrala a ramas fara huila energetica si functioneaza pe baza de gaze naturale, CET II Holboca fiind trecut "in rezerva". CET a mai functionat doar pe baza de gaze naturale si la inceputul sezonului rece. Conform unui raspuns dat de reprezentantii CET, "furnizarea pentru incalzire a inceput in ziua de 10 octombrie 2010.

In perioada 10 octombrie – 6 decembrie 2010, furnizarea energiei termice s-a facut integral din centrala de hidrocarburi functionind pe baza de gaze naturale si pacura, cu un grup de cogenerare si un cazan de apa fierbinte. Cazanul de apa fierbinte a functionat numai in anumite ore din zi, cind scadeau temperaturile pe magistralele de apa fierbinte. Structura de combustibil a fost de 99,88% gaze naturale si 0,12% pacura". Reprezentantii unitatii au specificat ca, incepind cu data de 7 decembrie, structura de combustibil a fost de 61,02% huila, 35,75% gaze naturale si 3,23% pacura.

Oficialii CET s-au ferit sa ofere date cu privire la costurile de productie a unei gigacalorii pe baza de gaze naturale. "Nu avem un pret reglementat pe fiecare combustibil separat. Ce pot sa va spun este ca tarifele reglementate sint de 147,89 de lei pentru producere, aprobat din 23.12.2009, 34,27 de lei pentru transport si 73 de lei pentru distributie, aprobate din 2010, fara TVA. Acestea sint tarifele reglementate de catre ANRE (n.r. – Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) si ANRSC (n.r. – Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice)", a declarat Neculai Parasc, purtatorul de cuvint al CET Iasi.

Pierderi cit inca un rind de carbune

In 2009, Ioan Neculau, directorul economic al CET, afirma ca la fiecare gigacalorie produsa pe gaze unitatea pierdea 198 de lei. Aceasta cifra reprezinta practic diferenta dintre costul de productie a unei gigacalorii si tariful reglementat de Autoritatea Nationala in domeniu.

Anul trecut, tariful reglementat a crescut cu 12 lei, conform situatiei raportate de ANRSC, suma cu care practic se reduc pierderile CET la producerea unei gigacalorii. Functionind exclusiv pe gaz, CET pierde 186 de lei la fiecare gigacalorie.

In perioada octombrie – decembrie 2010, CET a produs 112.740 de gigacalorii, energie termica pe baza de gaze naturale. Tot in aceeasi perioada, consumul de gaze s-a ridicat la 14 milioane de metri cubi de gaze. Luind in calcul pierderea la fiecare gigacalorie, reiese un deficit rezultat din functionarea pe gaze de aproximativ 21 de milioane de lei.

In valuta in care CET cumpara carbunele, pierderile se ridica la aproximativ 7 milioane de dolari, la cursul actual. La un pret mediu de 128 de dolari pe tona, pret la care a fost contractat carbunele pentru acest sezon rece, reiese ca termocentrala ar fi putut achizitiona peste 54.500 tone de huila energetica.

Practic, pierderile generate de functionarea pe baza de gaze naturale echivaleaza cu dublarea cantitatii de carbune contractate de la Vitol, de 60.000 tone de carbune. Din cele 60.000 de tone contractate, 15.000 de tone ar fi trebuit aduse in octombrie, 25.000 de tone in noiembrie si inca 20.000 de tone in decembrie. Conform reprezentantilor termocentralei, "pina la data de 30.12.2010 s-a livrat cantitatea de 29.968 tone de huila".

"Sintem singurii care am ramas cu ochii acoperiti"

Deputatul PDL Nicusor Paduraru, un critic constant al situatiei de aici, este de parere ca situatia de la CET se datoreaza managementului defectuos. "Este adevarat ca, pe carbune, costurile sint mai mici. Dar problema de fond nu tine de combustibilul folosit, ci de proasta gestionare. Sintem singurii care am ramas cu ochii acoperiti. In alte orase s-au facut modernizari. La noi ce s-a facut? In ceea ce priveste investitiile care se fac pe partea de mediu, este falsa impresia ca va scadea pretul la gigacalorie. Cu instalatii noi s-ar putea scoate preturi mai mici la gigacalorie", a declarat Paduraru, sustinind ca municipalitatea se face de vina pentru dezastrul de la CET.

Acesta este de parere ca Primaria ar fi trebuit sa rezolve problemele de la CET, mai ales ca au fost intocmite studii si au fost investitori interesati de a se implica in modernizarea termocentralei. Si sindicalistii de la CET arata cu degetul spre conducere, dar si municipalitate. "Faptul ca mergem in pierdere este o realitate pe care trebuie sa si-o asume atit conducerea, cit si municipalitatea. Pe noi nu ne intereseaza factorul politic, ci sa furnizam energie termica catre populatie. Nu ne apartin noua deciziile politice luate. De-a lungul anilor, ANRE ne-a impus tarife mai mici, si practic ne-au sugrumat. Problemele au aparut din 2002, iar daca se plateau la timp subventiile, nu se ajungea in situatia asta", a apreciat Gelu Popa, lider de sindicat in cadrul CET I.

––

Nichita: La iarna, CET va fi gestionata de un investitor strain

Primarul Gheorghe Nichita sustine ca iarna viitoare CET va fi gestionata de un privat. Deocamdata insa nu s-a stabilit cum va fi adus la CET acest investitor. Sefii municipalitatii sustin insa ca termocentrala a atras atentia mai multor investitori straini.

"Incercam sa vedem toate ofertele, pentru a vedea ce fel de licitatie trebuie sa organizam. Eu sper sa putem atrage un investitor privat care sa modernizeze CET. In acest moment exista interes din partea Dalkia. Firma a solicitat in continuare informatii despre CET. Exista si firme interesate doar de CET I. Exista si diferite solutii pentru a moderniza CET. Alte societati vor intreg serviciul, toata activitatea", a declarat primarul Nichita.

Edilul sustine ca exista si un consortiu de firme din Coreea interesat de preluarea totala a CET. "Este acelasi consortiu care vrea sa construiasca la Bucuresti acea centura suspendata. Au firme care au obiect de activitate legat de energia termica. In martie vor veni sa discutam. Mai sint interesate firme din Finlanda, din Germania. Mie mi-ar conveni ca toata activitatea sa fie preluata de un investitor, sa o concesioneze", a precizat Nichita.

In cursul saptaminii viitoare ar putea avea loc o intilnire la care sa participe si consilieri locali. Atunci ar urma sa se prezinte variantele posibile pentru modernizarea termocentralei.

Comentarii