Lovituri in serie

sâmbătă, 29 iulie 2006, 00:45
3 MIN
 Lovituri in serie

Un tun de peste 1 milion de euro. Un astfel de dosar au definitivat recent procurori bucuresteni. Ramificatiile afacerii ajung la Iasi, Vaslui si Birlad. Reteta nu este noua si a mai fost aplicata in Iasi. 22 de indivizi din cele doua judete ale Moldovei au racolat 10 boschetari pe care i-au transformat, peste noapte, in oameni de afaceri. Au infiintat zeci de firme fantoma pe numele oamenilor strazii si i-au pus la produs. Concret, boschetarii achizitionau diferite produse de la firme iesene pe care ulterior nu le mai achitau. In acest fel, cistigau atit boschetarii, cit si capii filierei. Un iesean si alte 17 persoane din acest grup au fost deja retinuti in acest caz.
Boschetari cu firme
Reteaua a inceput sa functioneze in vara anului trecut. Anchetatorii sustin ca initial filiera a plecat din Birlad si Vaslui. Locul loviturilor financiare a fost stabilit la Iasi. Aici au fost cooptati Teodor Zeiceanu si Nicolaie Amariei care au condus filiala ieseana. Urmatorul pas a fost racolarea oamenilor strazi. Acestia aveau sa detina un rol cheie in afacere. Astfel, boschetarii au fost de acord ca, in schimbul unor sume de bani de ordinul zecilor de milioane de lei, sa le fie folosite numele pentru infiintarea de firme. Societatile au fost infiintate atit in Iasi, cit si in judetul Vaslui. Cei 10 oameni ai strazii erau instruiti si stiau foarte clar in ce se baga. Erau bine imbracati si invatati sa se comporte in asa fel ca sa nu dea de banuit. Ulterior, boschetarii transformati in afaceristi marioneta se duceau cu valiza plina de bani la firme din Iasi cu profil de comert. Metoda gindita sa fie infailibila presupunea de obicei achitarea integrala a sumelor aferente primei si a celei de-a doua tranzactii. Marfurile cumparate ajungeau ca valoare si la citeva sute de milioane lei, cu banii platiti pe loc, pentru a cistiga increderea patronilor si pregatind terenul pentru marea lovitura. La cel tirziu a treia tranzactie cu aceeasi firma, boschetarii in costum de afaceristi incheiau contracte de vinzare – cumparare pentru bunuri a caror valoare ajungea si la un miliard. Numai ca marfa, odata livrata, nu mai era achitata. Ulterior era depozitata in mai multe zone din Iasi si apoi valorificata, de regula la preturi mai mici decit adevarata lor valoare. Materiale de constructii, electronice si electrocasnice si produse farmaceutice sint citeva din marfurile tranzactionate prin acest sistem. Povestea s-a repetat in asa fel incit cei 32 au reusit sa obtina profituri ilegale in valoare de peste un milion euro. Practic, anchetatorii vorbesc de citeva zeci de firme iesene care au fost tepuite in acest mod, de la inceputul escrocheriei. Marimea prejudiciilor insumate, dar si intinderea retelei au facut ca acest caz sa ajunga pe mina procurorilor de la Bucuresti.
Ieseanul Teodor Zeiceanu face parte dintre cei 18 retinuti in acest caz. Nicolaie Amariei a primit interdictie de parasire a teritoriului tarii pina la judecarea cauzei. Rechizitoriul prin care toate cele 32 de persoane sint cercetate penal a fost intocmit in cursul zilei de ieri, urmind ca in scurt timp sa fie trimisi toti in fata instantei.

Comentarii