Lupta pentru viata

duminică, 16 august 2009, 22:04
5 MIN
 Lupta pentru viata

Zeci de copii invata in fiecare an sa respire in Clinica de Neonatologie a Maternitatii "Cuza Voda". Cei mai mici pacienti dintre toti se afla aici. Dintr-o mina de om, medicii reusesc sa creasca o persoana in toata firea. Astfel, cele mai grele cazuri sint reprezentate de prematuri si nu de putine ori medicii au muncit luni si ani intregi pentru ca un bebelus de citeva sute de grame sa creasca pina la greutatea normala si sa fie un copil sanatos ca toti ceilalti de virsta lui. 66 de nou-nascuti erau in Centrul Regional de Terapie Intensiva Neonatala la momentul vizitei noastre. 15 dintre acestia aveau sub un kilogram, iar alti 20 de bebelusi se incadrau la 1.000-1.500 de grame.

"Va fi recuperat daca va fi scos repede de pe aparatul de ventilat"

Andrei s-a nascut prematur si avea la acel moment 900 de grame. Din cauza starii sale precare de sanatate bebelusul a fost transferat la Iasi de la Maternitatea din Vaslui. Din nefericire, baietelul nu a reusit sa recupereze inca in greutate, astfel ca dupa 21 de zile de tratament Andrei a ramas la aceeasi greutate de la nastere. Baietelul era conectat inca la aparatul de ventilatie care il ajuta sa respire, insa medicii spera ca "intarcarea" lui de pe acesta sa se faca cit mai repede pentru ca pustiul sa aiba sanse sa se recupereze complet si sa se duca acasa la fratiorul sau mai mare.
Pe de alta parte, Maria s-a dovedit a fi o luptatoare. Daca la nastere fetita avea 850 de grame, dupa 18 zile de spitalizare si tratament de specialitate a reusit sa ajunga pina la 1.030 de grame. Maria a ajuns aici la doua zile de la nasterea care a avut loc la Maternitatea din Botosani. "E un copil cu o patologie respiratorie si cu hemoragie intracerebrala. Vom avea mult de munca cu ea, insa este un copil care va fi recuperat daca va fi scos repede de pe aparatul de ventilat", a declarat conf.dr. Maria Stamatin, sefa clinicii si directorul medical al spitalului.

Pe vremuri, medicul rezident putea fi pe post de ventilator

Medicii atrag atentia ca cel mai important pentru un astfel de copil este sa fie transferat intr-o unitate medicala performanta inca de pe vremea cind se afla in uterul mamei, care este de altfel cel mai bun "incubator". "Noi sintem centru de nivel 3, iar orice sarcina care prezinta riscul de a naste sub 32 de saptamini sau este o sarcina asociata cu o patologie materna cum ar fi diabetul gestational sau hipertensiunea arteriala trebuie sa fie adusa aici. E mai riscant sa aduci copilul dupa nastere pentru ca poate dezvolta hemoragie intracerebrala in timpul mersului, avind in vedere ca drumurile sint asa cum sint", a mai spus conf.dr. Stamatin.
Centrul beneficiaza de 25 de unitati de terapie intensiva neonatala dotate conform standardelor europene. Nu a fost insa tot timpul asa, iar pina in 2004, cind a fost dat in functiune centrul, medicii depuneau eforturi extraordinare pentru a-i mentine in viata pe copiii cit o palma. "Era foarte greu de salvat un astfel de copil pentru ca erau mult mai multi si aparatura era mai putina. Nu de putine ori s-a intimplat ca medicul rezident sa fie pe post de ventilator si sa ventileze copilul cu mina pina se elibera un aparat", isi aminteste conf.dr. Stamatin.

Aici au fost ingrijiti de-a lungul timpului peste o mie de nou-nascuti, aproximativ 25% dintre ei fiind transferati din alte orase. O problema este reprezentata de faptul ca in zona Iasului prematuritatea a ajuns in ultimii ani pina la 12-13% din numarul nasterilor, crescind in acelasi timp si prematuritatea mica, sub 1.000 de grame, de la mai putin de 1% pina la 3% dintre copiii nascuti inainte de 32 de saptamini de gestatie. "Acesti copii pot avea afectiuni respiratorii pentru ca nu au dezvoltat plaminul nici anatomic, nici fiziologic. Pot sta pe ventilator chiar si cite o luna, ceea ce implica niste riscuri, cel infectios fiind cel mai grav. Orice manevra facuta pe un astfel de nou-nascut este o manevra cu risc de infectie pentru ca el nu are imunitate, aceasta fiind cistigata in al treilea trimestru de sarcina, trimestru care lui ii lipseste. Imunitatea apare in timp la un astfel de copil", a mai spus conf.dr. Stamatin.

85% dintre copii se recupereaza complet daca mama respecta programul

De asemenea, bebelusii prematuri pot suferi hemoragii intracerebrale care pot duce rapid la deces sau la hidrocefalie. Chiar daca lichidul care se acumuleaza in cap se dreneaza, copiii vor ramine cu sechele neurologice, neputind fi recuperati complet. "85% dintre copiii pe care ii ingrijim aici se recupereaza complet daca mama respecta programul pe care il dam si intelege cit de important este sa se prezinte la controalele pe care le stabilim la externarea din maternitate. Se intimpla ca mama sa fie bucuroasa ca micutul sta cuminte intr-un patut, fara sa-si dea seama ca el sta asa pentru ca nu are achizitii", spune sefa clinicii.
Pe de alta parte, ingrijirea si recuperarea acestor copii costa foarte mult. Pentru fiecare zi de spitalizare a unui astfel de bebelus spitalul primeste conform contractului cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate o suma de 700 de lei in contextul in care durata medie de spitalizare este de 16,5 zile. Cei mai multi insa trec de 20-22 de zile de spitalizare si stau chiar si cite patru luni in spital pina ajung macar la 2.100-2.200 de grame si sint externati. In alte state europene pentru un asemenea copil se aloca zilnic 1.300-2.000 de euro. In schimb, la Maternitatea "Cuza Voda" fondurile s-au redus la jumatate fata de anul trecut. Daca in 2008 pentru sustinerea terapiei intensive in ingrijirea acestor copii s-au alocat patru miliarde de lei vechi, in 2009 fondurile de la Ministerul Sanatatii au scazut pina la doua miliarde. Conform unor calcule ale conducerii spitalului, un cost mediu la un astfel de copil se ridica la aproximativ 850 de lei pe zi, ceea ce ar insemna cam 14.025 de lei la 16,5 zile de spitalizare.
Probleme mai sint si la capitolul personal medical. Daca normele prevad o asistenta la doi-patru astfel de copii, aici e o asistenta la 10-11 copii pe ventilator. "Eu nu voi face rabat la tratamentul unui copil din cauza banilor. Cind te gindesti ca recuperezi un copil de la 600 de grame si-l faci om normal costul nu este prea mare, nici cel financiar, nici munca depusa de personal", a mai spus conf.dr. Stamatin.

Comentarii