Mare scandal electoral in familia Dobre

marți, 02 decembrie 2008, 23:04
5 MIN
 Mare scandal electoral in familia Dobre

In mod paradoxal si aparent de neinteles, aceasta a devenit deputat PNL desi s-a clasat pe locul trei in colegiul Nicolina. Socrul sau, ramas pe dinafara, a contestat deja decizia biroului electoral.

Inca de la anuntarea candidatilor pentru Parlament, cea mai interesanta confruntare din municipiu se anunta in Colegiul 8, intre Camelia Gavrila si Dan Carlan. La nivel de campanie electorala asa a si fost, din lupta celor doi sarind deseori "scintei". Surprinzator insa, cistigator a iesit candidatul PSD, outsider-ul Tudor Ciuhodaru. "A fost o surpriza pentru toti consilierii si sociologii cu care am lucrat.

O rasturnare absolut incredibila a tuturor sondajelor pe care le realizasem. Din studiile noastre, Tudor Ciuhodaru n-a reprezentat in nici un moment un posibil pericol", povesteste "miracolul" Camelia Gavrila.

De cealalta parte, democrat-liberalul Dan Carlan apreciaza ca scorul obtinut de Ciuhodaru a fost previzibil, in conformitate cu procentul obtinut de PSD la alegerile locale. "A obtinut doar 5 procente in plus, generate de campania agresiva pe care a desfasurat-o in ultimele saptamini, prin care si-a mobilizat mai bine electoratul. Suficient cit sa cistige", explica Dan Carlan victoria candidatului PSD.

O alta aparenta rasturnare de situatie a avut loc in Colegiul 9 de deputati. Considerat initial mare favorit, candidatul PSD Doru Tompea a fost nevoit sa se recunoasca invins in fata democrat-liberalului Daniel Oajdea. Tompea a evitat ieri sa analizeze aparenta "ciudatenie". "Deocamdata nu fac comentarii. Voi veni cu o analiza completa in zilele urmatoare", a declarat social-democratul.

Un alt pierzator al alegerilor a fost liberalul Radu Terinte. Paradoxal insa, fostul conservator si-a cistigat lejer colegiul in care a candidat, regasindu-se printre "victimele" sistemului de vot. "Am pierdut pentru ca s-a acceptat o lege antidemocratica. Nu-i admisibil sa chemi oamenii la vot si sa distribui apoi mandatele ca la ruleta ruseasca. Acest sistem va duce la absenteism, pentru ca alegatorii nu-si vor mai regasi voturile", a apreciat Terinte.

Chiuariu e deputat

Asa numitul "grup Fenechiu" de la Iasi a fost legitimat de alegatori. Pe sistem de vot uninominal, Relu Fenechiu, Cristian Adomnitei si Tudor Chiuariu au intrat brat la brat in Camera Deputatilor. Liderul PNL Iasi a cistigat la pas Colegiul 3 din judet, obtinind 44,34% din voturi.

Emotii prea mari n-a avut nici fostul ministru iesean al Educatiei, care si-a adjudecat colegiul cu 40,47% din voturi. "Exilat" la Bacau, Tudor Chiuariu si-a cistigat si el relativ usor un mandat de deputat. Considerat o solutie pentru "asanarea clasei politice", sistemul uninominal pare ca le-a ridicat mingea la fileu tocmai politicienilor cu o imagine proasta. Iesenii vor fi reprezentati in Parlament de fostul primar al Pascaniului, controversatul Neculai Ratoi.

Un alt candidat cu o eticheta proasta, Anghel Stanciu, n-a intimpinat mari probleme in a-si adjudeca al cincilea mandat consecutiv de parlamentar. De altfel, Stanciu este in mare masura "vinovat" pentru actualul sistem de vot, social-democratul fiind printre parintii legii votului uninominal.

Lovitura din familia Dobre

O rasturnare incredibila de situatie a avut loc insa ieri la Iasi, dupa redistribuirea finala a mandatelor de deputati. Cristina Dobre a intrat in Parlament cu doar 1.952 de voturi, in conditiile in care contracandidatii sai au obtinut de doua, respectiv de trei ori mai multe voturi.

Practic, Dobre a primit mai putine voturi decit un consilier local la alegerile din iunie. Ca tacimul sa fie complet, directoarea Spitalului de Recuperare i-a furat pe ultima suta de metri mandatul socrului sau, Traian Dobre, candidat in colegiul Raducaneni. La fel de ciudata a fost si derularea evenimentelor in cursul zilei de ieri.

La prinz, pe o interpretare neoficiala a legii uninominalului, dar vehiculata intens pe culoarele partidelor, mandatul PNL i-ar fi revenit lui Traian Dobre, iesit al doilea in Colegiul 1 de deputati. Astfel, dupa etapa distribuirii la nivel judetean, PSD si PD-L obtineau 4 mandate, iar PNL, 3. Pe aceasta interpretare, mandatele ar fi fost deja nominalizate, Traian Dobre fiind deputat inca din prima etapa a distribuirii. Al doisprezecelea mandat al judetului ar fi fost alocat dupa distribuirea la nivel national si revenea PSD, concret lui Catalin Ivan din Colegiul 11, Nicolina, unde a candidat si Cristina Dobre.

Convins ca aceasta interpretare este cea corecta, la ora 15 Traian Dobre multumea divinitatii pentru sansa pe care i-a oferit-o noul sistem de vot, de a deveni parlamentar de pe locul 2. "Am cistigat inca un mandat pentru ca cineva acolo sus ma iubeste", declara satisfacut Dobre. Citeva minute mai tirziu, lovitura de teatru. Biroul Electoral Judetean acorda mandatul de deputat din Colegiul 1 candidatului PSD, Luminita Iordache, cea care a cistigat practic alegerile in colegiu. Prin urmare, ultimul mandat al PNL de deputati a fost redirectionat catre Colegiul 11 din municipiu, Cristinei Dobre. Aceasta pentru ca dintr-un colegiu nu poate pleca in Parlament decit un singur deputat. Vorbim de aceasta data de interpretarea oficiala a legii electorale.

Cum s-a intimplat "minunea"?

Concret, in cele doua etape de distribuire, la nivel de circumscriptie si la nivel national, mandatele sint atribuite in mod teoretic, pe ratiuni de calcul, partidelor. Alocarea mandatelor catre toti cei 12 candidati in judetul Iasi are loc abia dupa incheierea celor doua etape de distribuire.

Cu alte cuvinte, abia dupa ce s-a stabilit cert ca PSD obtine in judet 5 mandate, PDL – 4 si PNL – 3, mandatele sint atribuite catre candidati. In speta, al cincilea mandat PSD a fost adjudecat de catre Luminita Iordache, iar al treilea mandat PNL a luat calea Colegiului 11, ajungind la Cristina Dobre. De ce in colegiul 11? Pentru ca ramasese singurul colegiu din judet care nu avea un deputat desemnat. Si, cum acesta revenea PNL, Cristina Dobre l-ar fi putut cistiga, teoretic, si cu doar citeva zeci de voturi.

"BEJ a incurcat borcanele. In mod normal trebuia sa ramin eu. Ei spun ca repartitia in a doua etapa s-a facut de catre partide, iar PSD i-a dat mandatul lui Iordache. Dar trebuia ca mandatul sa-mi revina mie inca din prima etapa. Am legea in fata", explica Dobre.

Liberalul a precizat ca va face contestatie la Biroul Electoral Judetean. Daca plingerea va avea succes, Dobre isi va scoate practic nora din Parlament. "Ea nu are nici o vina. O iubesc la fel de mult ca pe baietii mei. Dar avem o lege care trebuie respectata", a afirmat Dobre, recunoscind ca nu a apucat sa stea de vorba cu nora sa. Aceasta din urma nu a putut fi contactata telefonic.

Alt perdant: Ivan

Un alt perdant al redistribuirii de ieri este candidatul PSD din Colegiul 11, Catalin Ivan. Daca Traian Dobre ar fi devenit deputat in Colegiul 1, ultimul mandat de repartizat ar fi ramas cel al PSD, care ar fi ajuns automat in Colegiul 11.

Contactat telefonic ieri seara, Ivan tocmai citea legea electorala. "Nu mi se pare normal ca un candidat care obtine 13% din voturi sa intre in Parlament. Acum citesc legea electorala. Ma gindesc sa fac si eu contestatie la BEC", a declarat Ivan.

Interesant, "parintele" actualului sistem de vot uninominal, deputatul PSD de Iasi Anghel Stanciu, contesta si el mandatul obtinut de Cristina Dobre. "Eu am facut legea asta si spun foarte clar ca Traian Dobre este deputat", a declarat aseara social-democratul.

Comentarii