Medici privati acuzati ca manipuleaza bolnavii de cancer ca sa-si apere interesele de afaceri

duminică, 03 iunie 2007, 20:20
2 MIN
 Medici privati acuzati ca manipuleaza bolnavii de cancer ca sa-si apere interesele de afaceri

Pacientii cu probleme oncologice au primit un raspuns de la mangerul Spitalului „Sf. Spiridon", Ioan Barliba, in urma unui protest privind distribuirea anumitor medicamente citostatice. „Potrivitm legii, exista o lista de 14 medicamente care nu pot fi administrate decit in regim de internare, pentru ca expertii de la Ministerul Sanatatii le-au considerat nepotrivite pentru folosirea lor in regim de ambulatoriu. Ele presupun o supraveghere sporita a pacientului pentru evitarea aparitiei unor complicatii. Astfel, pacientii care se trateaza in mod normal in cabinete particulare vor fi nevoiti sa-si faca internare de zi in spital pentru a putea continua tratamentul", a declarat ec. Ioan Barliba. Managerul spitalului considera ca problema aceasta a aparut doar din cauza ca medicii cu cabinete particulare vor sa-si psstreze pacientii cu orice pret. „Daca un pacient ia astfel de medicamente si pleaca din spital, ar putea cadea in mijlocul strazii. Eu nu vreau sa-i am pe constiinta si nici nu vreau sa incalc legea. Toti pacientii cabinetelor particulare sint asteptati in spital, unde vor fi tratati cu toata seriozitatea si profesionalismul de care au nevoie", a precizat managerul.
Medicii privati nu sint de acord cu acest ordin al ministrului, considerind ca astfel pacientii vor fi lipsiti de dreptul de a-si alege propriul medic curant. „Nu i se intimpla nimic pacientului daca este tratat cu aceste medicamente in regim de ambulatoriu, dar se promoveaza un sistem monopolist in aceasta problema. Nu este nevoie sa-l legi pe om de pat ca sa-l tratezi", a declarat dr. Constantin Volovat, medic oncolog ce detine un cabinet privat care trateaza peste o suta de pacienti. „Nici medicii nostri din ambulatoriu nu mai pot prescrie aceste medicamente fara a interna pacientii. Asa e legea si ne conformam. Medicii privati ar trebui sa se gindeasca mai mult la cei pe care ii ingrijesc decit la ei insisi", a afirmat dir. Barliba.
„Tratamentul meu merge foarte bine cu medicul pe care il am acum. De ce sa-l schimb?! Vreau sa am posibilitatea sa aleg ce cred ca e mai bine pentru mine", a declarat nemultumita o pacienta cu afectiune oncologica. Conducerea spitalului asigura insa pacientii ca administrarea acestor 14 medicamente se va face prompt, prin spitalizare de zi sau continua, in functie de indicatiile terapeutice. „La externare, bolnavii vor fi urmariti de medicul pe care si l-au ales, respectindu-se astfel dreptul lor legitim de a-si alege medicul curant", a adaugat dir. Barliba. Saptamina trecuta, mai multi bolnavi de cancer au publicat o scrisoare deschisa in care cerea ministrului Sanatatii sa renunte la ordinul dat in ce-i priveste.

Comentarii