Mii de cancere in spitale

Subtitlu

joi, 09 iunie 2011, 22:19
5 MIN
 Mii de cancere in spitale
Intr-un an, o mie de bolnavi de cancer trec numai pe la acceleratorul de particule

Inmultirea cazurilor de cancer in rindul tinerilor aduce in fata medicilor oncologi cazuri tulburatoare. Din ce in ce mai multi tineri cu viata numarata in zile ajung in spital. Unii aleg sa lupte cu boala si de cele mai multe ori chiar cistiga. Altii se trezesc pusi in fata unei situatii pe care nu o inteleg prea bine si ajung sa ia o decizie gresita. Tratamentul in cazul unui pacient cu cancer e lung, dureros si nu de putine ori pacientul se simte umilit in fata bolii. Cei care reusesc sa treaca totusi peste perioada cu chimioterapie isi descopera viata din nou si isi dau seama ca au luat decizia cea buna in momentul in care au ales sa se trateze. Alti pacienti nu rezista insa tratamentului si renunta chiar si pentru motive considerate stupide de altii. Un tinar in virsta de 19 ani a refuzat tratamentul pentru cancer in momentul in care i s-a spus ca ii va cadea parul. Nu s-a mai intors la spital.

Clinicile de Oncologie si de Radioterapie din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" sint sectiile in care se intimpla poate cele mai mari tragedii ale pacientilor. Tot aici insa pacientii au parte si de miracole din cind in cind. Un cancer distrus e o viata noua pentru orice pacient care trece prin aceste clinici. Nu toti pacientii insa isi inteleg boala si multi cedeaza chiar inainte de a incepe lupta cu adevarat. Medicii spun ca tragedia este cu atit mai mare cu cit pacientul care isi ignora diagnosticul si refuza tratamentul este mai tinar.

In urma cu citeva saptamini a ajuns in Clinica de Radioterapie un tinar in virsta de 19 ani. Baiatul fusese diagnosticat in urma cu citeva luni cu o tumoare cerebrala extrem de agresiva. Initial, el si familia au mers pe traseul tratamentului si au facut totul ca la carte. Au venit dintr-un judet alaturat Iasului si au inceput sa ia masuri pentru a scapa de boala. De altfel, baiatul a si fost supus la doua interventii chirurgicale, insa niciodata nu s-a putut spune ca a scapat de tot de boala. Medicii neurochirurgi i-au recomandat mai multe sedinte de radioterapie si a fost trimis la Spitalul "Sf. Spiridon" pentru a face asta. Pina in acel moment, baiatul acceptase tot ce-i spusesera medicii sa faca. S-a internat din nou in spital si timp de patru zile cit a stat aici a facut trei sedinte de radioterapie. In momentul in care baiatul si-a dat seama ca isi va pierde parul in urma acelui tratament agresiv, a refuzat sa-l continue. "Pacientului i s-au explicat toate efectele secundare pe care le-ar putea avea tratamentul pe care il facea la acel moment. Printre aceste efecte secundare se numara si caderea parului si exact acest lucru nu a putut sa accepte tinarul. Era cu tatal sau de fata in momentul in care a spus medicilor ca vrea sa se insoare si nu se poate duce la propria nunta fara par pe cap. Avea de gind sa arate bine pentru acea zi. Medicii au incercat sa-i explice riscul la care se supune prin intreruperea tratamentului pentru o perioada nedefinita, insa n-au reusit sa-l convinga sa ramina in spital. Nu-i putem obliga sa stea la tratament, e decizia pacientului daca accepta sau nu terapia", a declarat dr. Dragos Iancu, seful Clinicii de Radioterapie din cadrul spitalului.

 Avind in vedere tipul de tumoare de care sufera tinarul, medicii spun ca in mod normal rata de supravietuire este de aproximativ un an, in lipsa tratamentului aceasta perioada putindu-se micsora.

Cancerul evolueaza mult mai rapid la tineri

O soarta trista a avut un baietel in virsta de sapte ani care a ajuns la spital cu diagnosticul de de meduloblastom, un cancer de maduva extrem de agresiv. Mama lui n-a vrut insa sa-l lase in spital sa faca tratament, in ciuda recomandarilor medicilor. Acestia au aflat dupa doua luni ca baietelul n-a mai rezistat si a cedat in fata bolii. Nu pot sa spuna acum daca situatia baiatului ar fi fost alta in cazul in care ar fi primit tratamentul necesar.

Medicii arata ca in ultimii ani au din ce in ce mai multi pacienti cu diverse tipuri de cancer. Cele mai mari probleme se inregistreaza insa in cazul pacientilor tineri, la care aceasta afectiune este mult mai agresiva decit la persoanele in virsta, din cauza metabolismului care "lucreaza" intr-un ritm mai alert. "Am avut pe parcursul anului trecut aproximativ 1.000 de pacienti noi care au intrat la tratament cu acceleratorul liniar de particule in conditiile in care circa o luna aparatul nu a fost functional. In total s-au facut cam 1.600 de internari in 2010, unii dintre pacienti fiind internati de mai multe ori in acelasi an. La accelerator avem inca probleme mari cu imobilizarea pacientilor. Cel mai greu este cind avem copii", a mai spus dr. Iancu.

Astfel, in momentul in care unui pacient i se stabileste doza de terapie la accelerator, el trebuie sa stea nemiscat la simulator pentru ca raza sa nimereasca exact celulele canceroase. Acelasi lucru trebuie sa-l faca si pe masa acceleratorului. Desi terapia propriu-zisa nu dureaza decit citeva minute, pacientii nu se pot abtine sa nu se miste, ceea ce inseamna ca raza nu mai ajunge exact acolo unde trebuie. "Noi facem terapie la accelerator si pentru copii, dar e foarte greu cu ei. Nu pot sta nemiscati, pling dupa parinti si nici nu-i recomandat sa-i anesteziem prea des. Ne trebuie un sistem de imobilizare pentru ca munca noastra sa fie si mai eficienta", a adaugat dr. Iancu.

Moralul si optimismul sint arme bune in lupta cu boala

Pe de alta parte, medicii asteapta deschiderea Institutului Regional de Oncologie pentru ca activitatea lor sa se desfasoare in conditii moderne. "In Clinica de Oncologie avem 14 paturi pentru barbati si 14 pentru femei, personal putin si platit prost pe care nu avem cum sa-l motivam si aproape 4.000 de pacienti. Conditiile in care lucram sint de secolul XIX si repercuteaza asupra calitatii actului medical. Numarul de pacienti creste in fiecare an si statisticile spun ca una din doua persoane e candidata la cancer", a declarat si dr. Lucian Miron, seful Clinicii de Oncologie.

In acelasi timp insa, medicii spun ca in ultimii ani s-au descoperit medicamente si tratamente noi care fie vindeca, fie prelungesc viata pacientului in cazul anumitor tipuri de cancer, chiar daca sint in stadiu avansat, cum ar fi cancerul de colon, cancerul colo-rectal sau cancerul bronhopulmonar. "Avem acces la tratamente noi care pot trata boala sau prelungi viata. Inainte aceste boli erau netratabile", a mai spus dr. Miron.

In spiritul acestei idei, medicii spun ca pentru un pacient cu cancer cel mai important este sa isi pastreze optimismul. "Pacientul trebuie sa vina la medic la primele simptome pentru ca supravietuirea e incredibila daca prinzi boala din timp. De asemenea, e extrem de important pentru acesti pacienti sa aiba moralul bun si sa fie optimisti", a adaugat dr. Miron.

Share on Facebook

Comentarii