Ne vom putea baga in fata la doctor daca platim din buzunar

marți, 28 martie 2006, 21:17
3 MIN
 Ne vom putea baga in fata la doctor daca platim din buzunar

Lipsa banilor din sanatate ar putea „restructura” cozile din fata cabinetelor din unitatile medicale. Cum spitalele vor beneficia de aceleasi bugete ca anul trecut, in conditiile in care utilitatile se vor scumpi si salariile personalului medical au crescut, ministrul Sanatatii a propus inaugurarea listelor de asteptare. Adica, in camerele de garda din spitale vor fi acceptate doar cazurile grave, urmind ca toti ceilalti bolnavi sa fie trecuti pe liste si consultati ulterior conform unei programari. Pacientii care solicita servicii medicale rapide fara a fi urgente vor fi obligati sa scoata bani din buzunar.
Model occidental
Ideea listelor de asteptare a pornit de la modelul occidental, unde de ani buni s-a pus in practica acest sistem. Deocamdata, sefii unitatilor de primire urgente nu se arata dispusi sa treaca un pacient pe lista de asteptare, chiar daca simptomele cu care s-a prezentat nu par a anunta nimic grav. „80% dintre pacientii care trec prin unitatea noastra de primire urgente necesita consultatii. Eu sint medic, iar potrivit codului deontologic orice pacient trebuie vazut inainte de a fi trimis acasa. Nu pot pur si simplu sa il trec pe o lista de asteptare, ca doar nu a venit la spital dintr-un moft. In conditiile in care ministrul ne pune la dispozitie un functionar care sa comunice la poarta bolnavilor ca trebuie sa se inscrie pe o lista de asteptare pentru a primi ingrijiri medicale, atunci mai vorbim”, s-a aratat revoltat dr. Tudor Ciuhodaru, medic coordonator al Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului de Urgente.
Apoi, medicii iau in considerare si faptul ca sint cazuri in care nu poti sti ce turnura ia un anumit simptom. „Spre exemplu la copii, un sindrom dureros abdominal poate anunta dureri stomacale, infectii urinare, tumori, sau chiar apendicita. Ce se va intimpla daca eu il inscriu pe o lista de asteptare, iar peste doua ore copilul ajunge de urgenta la spital cu apendicita? Din acest motiv, noi ii tinem sub supraveghere o perioada, dupa care ii externam”, a punctat dr. Solange Rosu, medic coordonator al Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria”.
„Un pachet de servicii care va fi oferit fiecarui cetatean”
In plus, cadrele medicale nu vad cum ar putea fi aplicata in spitalele iesene aceasta idee intrucit nu exista educatia sanitara necesara implementarii unui asemenea sistem. „Daca luni dimineata vine un pacient din nu stiu ce comuna de la capatul judetului, iar tu il trimiti acasa, acesta e in stare sa isi dea foc in fata spitalului sau sa dea in cap medicului. In strainatate, sistemul listelor de asteptare functioneaza deoarece bolnavii mentin permanent contactul cu medicul de familie si vin la spital numai in caz de urgenta”, a incheiat dr. Solange Rosu, de la Spitalul de Copii.
Masurile dure anuntate de ministrul Sanatatii decurg din lipsurile financiare cu care se confrunta domeniul sanatatii. „Din banii de asigurari sociale de sanatate nu se pot oferi toate serviciile pentru toata lumea. De aceea vom face, in perioada imediat urmatoare, un pachet de servicii medicale de baza care va fi oferit oricarui cetatean atunci cind are nevoie”, a declarat Eugen Nicolaescu. Ramine de vazut daca ideea occidentala a listelor de asteptare va deveni functionala si in spitalele iesene si daca va aduce economia atit de mult dorita de managerii din sistemul sanitar.

Comentarii