Numarul operatiilor de la Iasi s-a dublat in 20 de ani

luni, 05 martie 2012, 11:48
3 MIN
 Numarul operatiilor de la Iasi s-a dublat in 20 de ani

Chirurgii ieseni spun ca numarul operatiilor s-a dublat fata de ceea ce era inainte de 1989. Principalul motiv ar fi faptul ca starea de sanatate a populatiei se degradeaza in mod constant. Medicii spun ca, inainte de 1989, regimul comunist impusese chiar si reguli de igiena la locul de munca, iar oamenii chiar erau obligati sa se opreasca din munca si sa faca exercitii fizice. Desi nu aproba astfel de initiative, medicii spun ca este nevoie de citeva reguli pentru un stil de viata sanatos. Conform medicilor, in doua dintre clinicile de chirurgie din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon" se inregistreaza anual aproximativ 4.000 de interventii chirurgicale, dublu fata de cite erau in urma cu 20 de ani.

"O patologie a delasarii"

Stilul de viata nesanatos aduce din ce in ce mai multi ieseni la spital. Lipsa de educatie sanitara, saracia sau absenta implicarii autoritatilor statului duc la un numar tot mai mare de pacienti cu afectiuni grave. Cei mai multi dintre acestia ajung pe mesele de operatie, in stadii grave de boala, cind medicii nu mai pot face prea multe. Medicii afirma ca situatia era diferita in urma cu 20 de ani. "Starea de sanatate a populatiei se degradeaza din cauza mai multor factori, cum sint saracia sau lipsa educatiei. Sint evidente schimbarile in ceea ce priveste pacientii. Acum sint mai saraci, mai neingrijiti si mai dezinteresati de sanatatea lor. Inainte de 1989, oamenii aveau norme de igiena si de viata mai riguroase. Atunci inca mai erau suficienti batrini cu rigori ale vietii echilibrate, mai ales la tara. Erau si reguli ale societatii socialiste, se impuneau chiar si norme de igiena, iar oamenii erau obligati sa le respecte. Acum nu mai exista nimic din acest punct de vedere", a declarat prof.dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii de Chirurgie II din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon". Chirurgul precizeaza ca, in ultimii ani, iesenii ajung la spital in stadii de boala tot mai grave. "Este o patologie a delasarii umane. Avem foarte multi bolnavi care isi ignora boala si vin sa si-o trateze doar cind nu se mai poate face nimic. Au explicatii dintre cele mai ciudate, ca n-au avut cu cine sa lase animalele acasa, ca aveau de arat o bucata de pamint…", a mai spus medicul. Pe de alta parte, tratarea acestor pacienti costa mult mai mult decit daca ar veni in momentul in care boala este in stadiu incipient. De asemenea, multi dintre pacienti acuza faptul ca nu exista medici in sate sau ca acestia vin foarte rar la cabinete.

Au aparut boli noi

In acelasi timp, in ultimii douazeci de ani au inceput sa fie diagnosticate si afectiuni de care inainte nu se stia, cum ar fi afectiunile legate de motilitatea tubului digestiv, de exemplu, sindromul colonului iritabil. In afectiunile aparatului digestiv se mentin in continuare pe primele locuri cazurile de cancer de colon si rect, patologia disfuntionala, respectiv ulcer, cauzata de alimentatia haotica, pancreatitele determinate de litiaze, dar si de consumul exagerat de alcool si afectiunile hepatice. "Inainte de 1989 aveam mult mai putini bolnavi, ca si cazuri chirurgicale acum avem dublu. In clinicile I si II sint peste 4.000 de interventii chirurgicale de toate felurile intr-un an in momentul de fata. Din pacate, nici noi nu putem opera foarte mult din cauza faptului ca exista prea putini anestezisti. Daca aceasta problema ar fi rezolvata, numarul de interventii chirurgicale ar creste si mai mult", a adaugat prof.dr. Georgescu.

Comentarii