O noua boala la Neuro: „sindromul Basescu“

vineri, 26 mai 2006, 00:38
3 MIN
 O noua boala la Neuro: „sindromul Basescu“

O noua boala isi face loc in fisele Spitalului de Neurochirurgie: „sindromul Basescu“. „Boala“ a luat nastere dupa ce presedintele Traian Basescu a ales o clinica din Viena ca sa se opereze pentru banala hernie. Un medic de familie a botezat cu numele presedintelui sindromul „coada de cal“ de care suferea acesta. „De curind s-a prezentat un pacient care se plingea de dureri de spate. Cind am aruncat o privire pe trimiterea acestuia, am descoperit spre surprinderea noastra un nou simptom. Desi in prima faza barbatul fusese diagnosticat ca suferind de sindrom «coada de cal», medicul de familie trecuse in paranteza denumirea de „sindrom Basescu“. Nu am putut decit sa ne amuzam“, a recunoscut dr. Iustin Mihailov, neurochirurg in cadrul Spitalului de Neurochirurgie „Sf. Treime“. Un alt pacient s-a folosit de exemplul presedintelui pentru a ridica pretentia de a fi operat in strainatate. Mai mult, acesta si-a angajat un avocat care sa ii reprezinte cauza in fata conducerii spitalului.
„Una din cele mai comune boli la romani“

Deschizind discutiile referitoare la operarea presedintelui la Viena, medicii din acest spital sustin ca ar fi fost oricind pregatiti sa intervina. „Se pare ca el nu a avut suficienta incredere in profesionalismul neurochirurgilor din Romania. Ne-am simtit umiliti de gestul sau. A plecat la Viena doar pentru ca suferea de hernie de disc, una dintre cele mai comune boli la romani, de care n-a murit nimeni pina acum“, a adaugat dr. Mihailov. Potrivit conducerii, la Spitalul de Neurochirurgie se opereaza in jur de 4.000 de cazuri pe an. Obisnuit sa opereze zilnic cel putin trei, patru pacienti diagnosticati cu hernie de disc, profesorul Nicolae Ianovici priveste optiunea lui Basescu ca pe a oricarui alt pacient ce doreste sa fie tratat cit mai bine. „Este dreptul acestuia de a alege de cine si unde sa fie operat. Atit timp cit exista acel consimtamint al pacientului si cit prin lege este prevazut ca bolnavul are dreptul de a-si alege medicul si spitalul in care sa fie tratat, nu vad ce ar mai fi de comentat“, a spus prof. Ianovici, seful Clinicii II de Neurochirurgie.
Medicii sint suparati pe alegerea „vieneza“ a presedintelui
Pe de alta parte, in Spitalul de Neurochirurgie poti vedea pacienti care la numai 24 de ore de la operatie incep sa se deplaseze. Medicii austrieci l-au tinut pe presedinte cel putin trei zile imobilizat la pat. Despre acest aspect, neurochirurgii ieseni se arata diplomati si spun ca perioada de recuperare depinde intotdeauna de ce se intimpla dupa interventie. „Recuperarea depinde de la caz la caz. Presedintele a fost diagnosticat cu sindromul «coada de cal». Adica, in timp, discurile existente intre oasele coloanei vertebrale s-au fisurat si au migrat spre maduva si radacini nervoase. In sindromul de «coada de cal», hernia discului comprima intregul manunchi de radacini de nervi din zona respectiva. Si atunci se impune operatia pentru nu se ajunge la paralizie pe ambele picioare si multe alte consecinte nefaste“, a incheiat dr. Florin Gramada, neurochirurg in cadrul Spitalului de Neurochirurgie. Cu toate acestea, gestul presedintelui nu va fi usor trecut cu vederea de neurochirurgi. Potrivit acestora, Societatea de Neurochirurgie ar urma sa ia o pozitie oficiala in acest sens, prin care sa ii atraga atentia presedintelui ca si in Romania ar fi fost pe miini sigure. (Ada GRAJDEANU)

Comentarii