O zi alaturi de echipa SMURD

Subtitlu

duminică, 24 iulie 2011, 20:04
9 MIN
 O zi alaturi de echipa SMURD

Reporterii „Ziarului de Iasi" au petrecut o zi cu echipajul de pe ambulanta SMURD, cu cea mai performanta masina de interventii medicale din oras si cu echipajul care este trimis la cele mai grele cazuri. A fost o garda obisnuita, fara mari tragedii sau nenorociri. Au fost insa citeva ore in care am avut ocazia sa vedem cum sint gestionate cazurile inainte ca pacientul sa ajunga pe patul de spital. Cea mai buna parte a zilei a fost momentul in care o proaspata mamica s-a linistit dupa minute intregi de panica in urma unui accident rutier in care fusese implicata cu sotul si fetita lor de trei saptamini: „Va multumesc ca ati avut grija de noi", cuvinte pe care cei de pe ambulanta le aud prea rar. O mina de medici si de asistenti medicali din Iasi asigura garda pe ambulanta SMURD. Ei sint cei care reprezinta „prima mina" la pacient, dar si cei de care pacientii isi aduc prea rar aminte.

In jumatate de minut ies pe poarta

Misiunea lor este sa salveze vieti. Pentru cele mai dificile cazuri medicale, traume, accidente rutiere, echipajul SMURD e primul contact. Timp de citeva ore am avut ocazia sa vad la lucru o parte din medicii care au vazut cele mai mari tragedii medicale din Iasi in ultimii ani si care au ajutat la salvarea a sute de vieti pina in momentul de fata. Pentru medicul de urgenta si cei doi asistenti medicali care au fost de garda simbata a fost o garda usoara; pentru reporterul care nu fusese niciodata in misiune cu ambulanta SMURD a fost o experienta rara si probabil unica. Primul apel pentru SMURD a venit in jurul amiezii. De la dispecerat se transmite ca un barbat a cazut de la inaltime, de pe o scara de la etajul I sau II, apelantul nu stie foarte bine ce s-a intimplat. Un buton de alarma de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta anunta ca ambulanta SMURD are caz, si in acelasi moment masina iese din garaj, „culegind" de pe drum medicul si asistentul medical, care au iesit din cladire in momentul in care au auzit alarma. Pompierul de serviciu le intinde foaia de caz cu toate datele de identificare ale locului in care trebuie sa ajunga si ambulanta iese pe poarta unitatii in mai putin de jumatate de minut. Procedura de interventie e cunoscuta la perfectie de toata lumea din ambulanta, nu-i nevoie de indicatii suplimentare, toti stiu la ce sa se astepte. Asistentul isi pune manusile si ii da si medicului care e in fata o pereche inca din momentul in care se iese pe poarta. Paramedicul care intregeste echipajul de interventie pregateste deja gulerul cervical pentru pacient. In cazul unei persoane cazute de la inaltime cel mai mare risc e cel de traumatisme majore, mai ales la nivelul coloanei vertebrale. O singura miscare gresita si o leziune minora la coloana se poate transforma in paralizie permanenta sau chiar moarte. N-am cronometrat cit a durat drumul pina in locul in care a cazut pacientul, insa am ajuns incredibil de repede. Cu toate semnalele luminoase si acustice in functiune, ambulanta a reusit sa-si faca drum in trafic destul de usor. Ne asteapta in strada barbatul care a anuntat accidentul la numarul unic de urgenta 112 si ne arata pe unde sa ajungem mai usor la pacient. „Haideti pe aici, ca e greu de sarit gardutul cu echipamentele pe care le aveti!", spune barbatul, aratindu-ne o alee pe linga bloc. Medicul merge primul, urmat de asistent si de paramedic, care cara valizele cu echipamentele necesare in astfel de cazuri. Ajunsi la locul accidentului avem insa parte de o surpriza. Pacientul despre care se credea ca este politraumatizat era pe picioarele lui, putin ametit, cu mai multe taieturi si vinatai pe fata. Omul pare destul de intimidat de seriozitatea cu care echipajul medical incearca sa se ocupe de el si repeta continuu ca n-a patit nimic si ca nu are nevoie de ingrijiri medicale. Medicul nu renunta insa si il consulta pe loc, incercind sa identifice eventuale leziuni de care pacientul nu si-a dat seama poate.

S-a rupt gresia sub el

Barbatul de 49 de ani se afla pe o scara lipita de bloc si incerca sa cimentuiasca un perete la nivelul primul etaj. Avea un picior pe scara si unul pe o bucata de gresie de pe pervazul ferestrei linga care lucra. Gresia s-a rupt insa sub greutatea lui si piciorul i-a alunecat pe scara, omul cazind pe o constructie improvizata de la baza blocului. Scara a cazut peste el, dupa cum spun martorii. Pacientul nu-si aminteste prea bine cum s-a intimplat totul. Medicul incearca sa-i explice omului ca ar putea avea leziuni care nu-s vizibile la prima vedere, insa pacientul continua sa refuze transportul la spital. „In astfel de cazuri se poate intimpla ca pacientul sa aiba descarcari masive de adrenalina si din aceasta cauza sa nu simta durerea si sa nu-si dea seama ca ar putea sa aiba leziuni mai serioase care ar putea chiar sa-i puna viata in pericol. La un pacient cazut de la inaltime riscurile sint foarte mari, poate fi vorba de o fractura de coloana care la cea mai mica miscare sa se transforme in ceva mult mai grav. Noi explicam pacientilor toate aceste riscuri, insa nu-i putem obliga sa mearga la spital", a declarat dr. Bogdan Zamfir, medicul de garda pe ambulanta SMURD. Pacientul primeste totusi recomandari din partea medicului si promite sa se prezinte la spital in cazul in care apar probleme. „Pacientul a spus ca si-a pierdut si cunostinta pentru scurt timp, astfel ca exista si risc de hematom la nivel cranio-cerebral. De obicei incepe sa te doara cind te linistesti, dupa ce trece adrenalina", mai spune medicul. Pacientul nu se lasa insa convins sa mearga la spital, astfel ca medicul il pune sa semneze pe foaie ca refuza ingrijirile medicale si pleaca la urmatorul caz.

Bebelus de 3 saptamini in masina lovita

Masina in care se aflau mama de 29 de ani si bebelusul de doar trei saptamini (in bratele medicului Bogdan Zamfir) a fost acrosata pe strada C.A. Rosetti

Ora 17.44. Un apel la 112 semnaleaza un accident rutier cu victime. Pare sa nu fie ceva foarte grav, insa faptul ca este vorba si de un bebelus de doar trei saptamini pune in miscare echipajul SMURD. Se pleaca din nou in cel mai scurt timp spre locul accidentului si se solicita si ajutorul unei masini de interventie de la Serviciul de Ambulanta Judetean. Prin statie e chemata si Politia. La locul accidentului e gasita o tinara familie. Soferul e deja afara si i se pune rapid un guler cervical, desi spune ca n-are nimic si e mai ingrijorat pentru fetita care n-are nici trei saptamini de viata. Micuta Ioana e in bratele mamei ei, pe bancheta din spate a masinii care fusese lovita de o alta si proiectata intr-un parapet de pe marginea drumului. Mama incearca sa povesteasca medicilor ce s-a intimplat, insa nu-si aduce aminte foarte clar totul. „Tineam fetita in brate si la impact m-am dus in fata. Eu n-am nimic, dar nu stiu daca s-a lovit fetita sau nu", spune mama in virsta de 29 de ani. E speriata si vrea sa-si stie fetita pe miini bune.

Asistentul SMURD ia usor fetita si-l lasa pe medic sa se ocupe de mama. I se pune si ei guler cervical si este dusa pe targa in ambulanta SMURD. Sotul ei este luat de cealalta ambulanta si dus direct la Spitalul de Neurochirurgie. Copilul pare sa nu aiba nimic, insa pentru mai multa siguranta medicii decid sa duca fetita la spital pentru investigatii suplimentare. Cum mama nu vrea sa lase copilul singur sub nici o forma, in masina urca si verisoara ei, care ramine cu fetita la Spitalul de Copii „Sf. Maria". In ambulanta insa medicul examineaza mogildeata, care este incredibil de cuminte si linistita, avind in vedere ca abia trecuse prin cea mai mare incercare din scurta ei viata. Medicul ia pulsul fetitei si ii arata si mamei cum se face asta, cu doua degete pe venele care pulseaza pe interiorul cotului. Copilul sta cuminte doar pina cind simte stetoscopul. Cind medicul incearca sa-i verifice bataile inimii, fetita isi face simtita prezenta si incep primele scincete. Se linisteste insa din nou si ramine cuminte tot drumul pina la spital. Ambulanta face o scurta oprire la Spitalul de Copii si apoi la Spitalul de Neurochirurgie, unde este lasata si mama pentru investigatii medicale mai amanuntite. Femeia incepuse sa simta ca-i amortesc miinile din momentul in care iesise din masina accidentata. „Paresteziile puteau sa apara fie de la o cadere de calciu, fie de la o posibila leziune la nivelul coloanei. Cel mai probabil insa nu vor fi probleme majore si pacienta isi va reveni repede", spune dr. Zamfir. Se face transferul pacientei si echipajul se pregateste sa se intoarca la sediu. „Va multumesc ca ati avut grija de noi!", spune tinara mamica de pe targa de spital medicilor care se pregatesc sa plece. „Ne-am facut doar meseria, doamna", i se raspunde. Totusi, e un lucru mare cind mai primesc si multumiri. Pentru ca se intimpla uneori sa fie primiti si cu ostilitate, mai ales cind familiei victimei i se pare ca Salvarea a ajuns prea greu.

Streang din incarcatorul telefonic legat de bec

O tentativa de sinucidere cel putin bizara: O femeie a incercat sa-si ia viata cu un streang mesterit din incarcatorul celularului, pe care l-a legat de becul din sufragerie. Evident: tentativa a esuat

Un alt caz a urmat. Un apel la 112 anunta ca o femeie a incercat sa se spinzure intr-un bloc din Tatarasi taman cind lumea se pregatea de culcare. Nu prea e timp de stat degeaba. In fata blocului in care locuieste femeia ne asteapta un vecin, care ne indruma catre etajul IV. Echipamentele medicale sint grele si pe scari pina la ultimul etaj e un adevarat tur de forta pentru personalul medical. Femeia care incercase sa se sinucida a fost gasita pe o canapea, avind ochii inchisi, fara sa dea semne ca aude ce se intimpla in jurul ei. Daca familia si vecinii intrasera deja in panica si o plingeau pe femeie de parca murise, medicii n-au avut prea multe emotii.

„Pacienta a incercat sa se spinzure cu un cablu improvizat de la un incarcator de telefon pe care l-a agatat de becul dintr-o camera. Era cu picioarele pe o masuta si si-a dat drumul in momentul in care a intrat o vecina. Cablul nu i-a sustinut insa greutatea si s-a rupt imediat. Nu prezinta leziuni specifice spinzurarii, insa va merge la spital pentru investigatii suplimentare", a spus dr. Zamfir. Medicul incearca sa o faca pe pacienta sa deschida ochii, stie ca e constienta si aude tot ce se intimpla in jurul ei, insa femeia refuza. Deschide ochii si incepe sa vorbeasca abia in ambulanta, cind nu mai era in jurul ei decit personalul medical. „Asa face ea cind bea. M-a mai amenintat ca se omoara, chiar si azi mi-a zis asta. A mai fost internata la Socola din cauza bauturii. Eu nu stiu ce sa mai fac cu ea", spune sotul femeii. Barbatul nu-si gaseste locul in casa si parca se si teme sa se uite la sotia lui. Femeia a reusit insa sa-si sperie ingrozitor fiul, care a aparut la un moment dat. In ciuda rugamintilor lui, tot n-a vrut sa deschida ochii. Pe masuta pe care se urcase sa se agate de bec se vedeau cateva foi pe care femeia le scrisese inainte de a-si aranja sinuciderea. Sfaturi pentru baiat, blesteme si declaratii de dragoste, „Sa ma ingropati alaturi de Petrica" etc., toate fusesera trecute pe biletele pe care femeia le pregatise cu grija. Vecinii spun insa ca nu se asteptau la asa ceva, femeia parea mereu vesela si fara probleme mari. Echipajul SMURD o duce in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon". „Pacienta va fi supusa unor investigatii medicale si va fi consultata si de catre medicii din Clinica ORL. Daca vor fi excluse eventuale leziuni provocate de tentativa de suicid, atunci pacienta va fi transferata la Spitalul Socola", a declarat dr. Mihaela Dumea, medic de garda in UPU. Dupa ce au transferat pacienta, cei de pe ambulanta SMURD se indreapta din nou catre sediul ISU in asteptarea altor solicitari. Pentru mine se incheia garda la SMURD. Pentru echipajul medical abia incepea. Din experienta lor, cele mai multe cazuri si cele mai grele sint evenimentele din timpul noptii, mai ales in week-end. O zi usoara si obisnuita pentru medicii si asistentii SMURD a fost insa o zi deosebita pentru mine. Pentru ceea ce fac in fiecare zi, pentru munca pe care o depun si pentru efortul pe care il fac in cele mai grele cazuri medicale din judet si pentru faptul ca sint primii atunci cind e nevoie de ei, pacientii ar trebui sa stie ca un „multumesc" nu costa nimic, insa valoreaza extraordinar de mult pentru cel caruia ii este adresat.

Comentarii