PAZEA! Gripa porcina a ajuns la Iasi

Subtitlu

luni, 29 iunie 2009, 21:17
5 MIN
 PAZEA! Gripa porcina a ajuns la Iasi

La fel si cei 27 de copii ieseni care au intrat in contact cu ei. Alti 28 de angajati ai centrului trebuie sa umble doar cu masca la gura si nas, si ei luind contact cu englezii. Cine sint cei mai expusi la aceasta infectie? Ce este si cum se transmite gripa porcina? Cum o recunoastem? Cum ne protejam? 

 

Gripa porcina a ajuns si la Iasi. Specialistii Centrului National de Boli Transmisibile au confirmat ieri doua cazuri de imbolnavire cu virusul gripal A/H1N1 la doi tineri aflati in Iasi. Cei doi sint adolescenti din Marea Britanie care au venit la Iasi in cadrul unui proiect derulat in colaborare cu Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi.

Autoritatile sanitare au luat deja masuri de izolare a pacientilor si a celor care, deloc putini, au intrat in contact cu ei. Se continua procedura de identificare a tuturor persoanelor care ar fi putut lua virusul de la cei doi tineri infectati. Pacientii au fost internati in rezerve speciale, la Spitalul de Boli Infectioase, iar medicii spun ca starea lor este buna.

Febra si rinoree

Doi pacienti internati, 27 de copii care au intrat in contact direct cu ei, alte 28 de persoane care care au avut legatura cu tinerii bolnavi. Acestea sint deocamdata primele cifre din statistica ce a inceput sa se contureze la Iasi in ceea ce priveste infectiile cu gripa porcina. In dupa-amiaza zilei de duminica doi tineri britanici au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase cu simptome de gripa.

Un baiat si o fata de 16, respectiv 18 ani din Marea Britanie acuzau febra si rinoree. Unul dintre profesorii lor a solicitat ajutor medical. "Pacientii prezentau febra de 38 de grade Celsius, rinoree si dureri in git. Au fost internati sub supraveghere medicala in rezerve din pavilionul unde avem si terapie intensiva. Starea lor este buna si nu a fost nevoie sa-i internam la terapie intensiva. S-au prelevat probe de la ei si au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, pentru confirmare sau infirmare. Probele s-au luat pentru ca pacientii proveneau dintr-o zona cu risc", a declarat prof.dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase.

Au trecut prin filtre ca prin brinza

Cei doi adolescenti fac parte dintr-un grup mai mare de persoane, format din 19 elevi si 3 profesori din Marea Britanie. Acestia sint voluntari in cadrul unui proiect care se deruleaza prin intermediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi. Cei 22 erau veniti la Iasi la a XIII-a editie a Scolii de Vara "Seven Oacks". Proiectul se deruleaza in colaborare cu Centrul de Plasament "Ion Holban" si presupune diverse activitati de socializare, ateliere diverse, aromaterapie, meloterapie etc. La acestea participa atit copii cu dizabilitati din cadrul centrului de plasament, cit si copii care frecventeaza cursurile Liceului "Holban".

Toata delegatia engleza era gazduita la un etaj al centrului de plasament, iar scoala de vara avea drept perioada de desfasurare 25 iunie-3 iulie. "Toti cei care au venit la Iasi din Marea Britanie au trecut prin trei filtre. Primul a fost in Anglia, pentru a putea primi avizul epidemiologic favorabil plecarii in strainatate. Toata delegatia a mai fost controlata in Bucuresti, la sosirea pe aeroport, si apoi la Ambasada Marii Britanii din capitala. Cei doi copii infectati au fost insotiti la spital de unul din profesorii lor", a declarat Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvint al DGASPC.

In dupa-amiaza zilei de luni s-a primit confirmarea oficiala ca la Iasi au aparut doua cazuri de gripa porcina. Cum au trecut acesti adolescenti de toate filtrele de control sanitar ramine insa o enigma.

Incepe prevenirea

Autoritatile sanitare iesene au luat deja masuri pentru prevenirea altor infectii. Astfel, toata delegatia engleza a fost izolata la un etaj al centrului de plasament si echipe ale Directiei de Sanatate Publica au inceput ancheta epidemiologica.

"Am primit confirmarea oficiala ca e vorba de gripa porcina. S-a facut ancheta epidemiologica si au fost identificati 27 de copii care au fost in contact direct cu cei doi bolnavi, si inca 28 de persoane dintre angajatii centrului. Au fost izolati si vor fi supravegheati pentru eventualitatea in care apar simptome. Cei care sint in spital primesc deja tratament cu antivirale si starea lor este buna. Avem toate medicamentele de care este nevoie, iar personalul medical care ingrijeste bolnavii ia toate masurile de precautie necesare pentru a evita contaminarea", a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

Cazurile confirmate la Iasi ridica la 27 numarul cazurilor de gripa noua inregistrate pe teritoriul Romaniei.

Ce este si cum se transmite gripa porcina?

Gripa porcina este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, foarte contagioasa, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Virusul se transmite in rindul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect si de la purtatori asimptomatici. Desi virusurile gripei porcine afecteaza de obicei porcii, ele pot depasi uneori bariera speciei si pot cauza boala la oameni.

Primul caz s-a inregistrat in Mexic, unde de altfel s-a si transmis virusul de la porc la om. Transmiterea s-a facut apoi de la om la om prin contact apropiat sau grupuri restrinse de persoane. Gripa porcina se transmite atit pe cale aeriana (vorbit, stranut, tuse), cit si prin contact direct cu bolnavul sau obiectele lui personale, contaminate cu secretiile sale nazofaringiene.

Specialistii spun ca umiditatea scazuta si temperatura joasa sint conditiile ideale pentru transmiterea gripei. Virusul se transmite optim la 5 grade Celsius si la umiditate de 20%, iar la temperaturi de peste 30 de grade Celsius sau la umiditati de peste 80% nu se transmite deloc. Acest lucru este valabil la transmiterea pe calea aerului a bolii. Cind e vorba de contact direct, nu conteaza conditiile meteo.

Cum poate fi evitata imbolnavirea

Cea mai importanta arma impotriva gripei porcine este igiena. Nasul si gura trebuie acoperite cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului, iar batista nu trebuie imprumutata altcuiva. Miinile nu trebuie duse la ochi sau la gura decit dupa ce au fost bine spalate cu apa si sapun. Trebuie evitate aglomeratiile de orice fel.

De asemenea, trebuie evitat contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii, respectiv febra, tuse, stranut, ochi congestionati.

Persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei se vor izola de familie si se vor prezenta la medic pentru stabilirea unui diagnostic si a unui tratament. Daca cineva prezinta tuse seaca, secretii nazale apoase si febra peste 38 de grade Celsius trebuie sa se prezinte de urgenta la spital. Informatii despre alerta internationala de gripa puteti gasi pe site-ul Ministerului Sanatatii la adresa http://www.ms.ro/pagina.php?ida393

Comentarii