Politistii ies din arest, seful lor respinge dur varianta demisiei

miercuri, 21 ianuarie 2009, 22:01
4 MIN
 Politistii ies din arest, seful lor respinge dur varianta demisiei
Seful Politiei Rutiere, Petru Frunza: "Tot ce tine de mine am facut; si am facut pentru binele Politiei Rutiere. Inclusiv faptul ca nu mi-am dat demisia"

Cei doi agenti retinuti marti de procurorii Curtii de Apel, sub acuzatiile de trafic de influenta, abuz in serviciu si luare de mita, au iesit ieri-dimineata din Arestul Politiei.

Vanel Carp si Ioan Razvan Marciuc au parasit sediul Politiei Municipiului cu putin timp inainte de ora 11, la expirarea ordonantei de retinere, pe o usa din spatele cladirii. "Se simt haituiti de DGA, de procurori, de presa, de colegi", a explicat avocatul Toni Baltag.

Agentii au fost pusi in libertate dupa ce magistratii Tribunalului au decis marti seara sa respinga propunerea Parchetului de arestare preventiva a celor doi. Procurorul de sedinta a declarat recurs impotriva deciziei, iar Parchetul asteapta acum motivarea judecatorului.

"Recursul a fost declarat in timpul sedintei de judecata. Va fi motivat in momentul in care ni se va transmite punctul de vedere al instantei vizavi de respingerea propunerii de arestare. In raport de aceasta motivare, ne vom construi si noi recursul. Pina la acest moment nu am primit motivarea instantei", a precizat, aseara Iulian Ispir, procuror general al Parchetului Curtii de Apel.

In atentie, si cei care au dat spaga

Cei interceptati in convorbirile telefonice ca apelau la serviciile agentilor ar putea fi si ei cercetati. Atit timp cit aceste persoane nu au denuntat ca li s-au cerut diverse sume de bani sau favoruri pentru ca agentii sa "ii ierte" cind au gresit in trafic, ar putea fi pusi sub acuzare pentru dare de mita si cumparare de influenta. "In acest moment nu putem face astfel de precizari. La finalizarea cercetarilor vom comunica daca aceste persoane sint cercetate", a spus Ispir.

De partea cealalta, avocatii din dosar spun ca, teoretic, acest lucru ar fi posibil, insa nu in cauza de fata. "In mod normal da, in cazul in care Parchetul ar fi detinut astfel de date. La dosar nu exista nici macar un act procesual din care sa reiasa ca vreunul dintre cei pusi sub acuzare ar fi pretins macar ceva. Nu mai spun ca ar fi primit, ci doar ca ar fi pretins. Trebuie facuta distinctia clara intre o fapta banala in care iti suni colegul si ii spui sa fie indulgent cu o ruda sau cu un prieten, si cind faci fapta aceasta pentru a avea un avantaj, de orice natura ar fi el", a spus avocatul Ionel Nechita, aparatorul lui Vanel Carp.

Alaturi de cei doi agenti retinuti, procurorii au inceput urmarirea penala si pentru agentii Lucian Munteanu si Iulian Lazar, acestia fiind cercetati pentru abuz in serviciu si trafic de influenta.

Petru Frunza spune ca nu isi da demisia pentru binele Politiei Rutiere

Lazar, Marciuc si Munteanu au fost transferati la inceputul acestei saptamini la posturi de politie din mediul rural. Nici Carp nu mai lucreaza la Rutiera de la sfirsitul anului trecut, cind s-a transferat la "Permise si Inmatriculari".

Seful Politiei Rutiere (SPR) spune ca, daca anchetatorii vor incepe urmarirea penala si impotriva altor angajati ai SPR, si acestia vor fi mutati in alte structuri. "Pentru toti functioneaza prezumtia de nevinovatie. Noi am facut toate demersurile ca ei sa fie transferati tocmai pentru ca activitatea Serviciului sa nu fie afectata. In cazul in care procurorii vor dispune inceperea urmaririi penale si in cazul altor agenti, vom proceda la fel si cu acestia", a spus comisarul Petru Frunza, seful Serviciului Politie Rutiera (SPR). Acesta sustine ca nu se simte deloc vinovat de eventualele greseli pe care le-ar fi facut subordonatii sai, aflati acum in atentia anchetatorilor.

"Tot ce tine de mine, am facut; si am facut pentru binele Politiei Rutiere. Inclusiv faptul ca nu mi-am dat demisia. Si nu imi voi da demisia. Cei care au gresit, daca se va dovedi ca au gresit, sa raspunda pentru faptele lor. Nu se pot pune toate in circa unui singur om. Eu nu ma simt vinovat cu absolut nimic", a spus comisarul Frunza.

Potrivit sefului SPR, sesizarile privind abuzuri sau nereguli ale activitatii politistilor de la Rutiera au fost transmise catre Inspectorat, pentru verificari. "Inspectoratul are structuri specializate si pirghii sa verifice astfel de informatii. Eu nu pot sa le ascult telefoanele, nu pot sa ii urmaresc daca iau ceva de la cineva, daca amendeaza pe cineva in trafic sau nu. Nu ma duc la ei acasa sa vad cine ii viziteaza si daca le aduce ceva. Eu pot sa ii planific in serviciu, sa ii urmaresc daca sint la locul in care trebuie sa isi desfasoare activitatea si asa mai departe. Atributiile mele de control ca sef de serviciu sint restrinse fata de cele ale conducerii Inspectoratului", a spus seful Politiei Rutiere.

Comentarii