Polonezii au venit la Iasi sa vada cum merge programul lui Bill Gates

duminică, 25 octombrie 2009, 22:29
4 MIN
 Polonezii au venit la Iasi sa vada cum merge programul lui Bill Gates

Cele doua biblioteci, de la Belcesti si cea din cartierul Alexandru cel Bun, au fost incluse in 2008 in programul "Biblionet", initiat de Fundatia Bill si Melinda Gates. Calculatoarele au devenit pentru sateni cel mai eficient mod de comunicare cu copiii plecati la munca in strainatate, iar pentru tineri sursa de informare si destindere.

Un singur click poate parea ceva banal pentru cei care traiesc inconjurati de tehnologia moderna, pentru cei care, inca de la gradinita, sint invatati cu termeni precum Google, mail, sau jocuri pe calculator. Insa, pentru romanii din mediul rural, unde toaleta este mai mereu in spatele casei, desi calculatorul nu mai este un termen chiar atit de strain, folosirea lui si a internetului sint mistere departe de a fi rezolvate. Cu toate acestea, exista zone rurale in Romania in care internetul si-a facut aparitia si poate fi accesat de toti satenii: bibliotecile comunale.

Una dintre ele este cea de la Belcesti. Aici s-au adus inca de anul trecut noua calculatoare. De atunci, biblioteca s-a transformat intr-un spatiu in care tinerii intra cu speranta ca vor gasi referate bune pentru scoala, pe care multi le prezinta asa cum le scot de pe net, iar cei trecuti de a doua tinerete visind la conversatiile pe messenger si la imaginea copilului, plecat la munca in strainatate, pe ecranul computerului.

Vineri dimineata, in biblioteca din Belcesti, copiii priveau monitoarele si butonau tastatura, dornici sa navigheze pe net. Ziua a stat sub semnul ghinionului pentru ca reteaua cazuse inca de dimineata din cauza Romtelecom. Bibilioteca din comuna si Primaria sint singurele institutii care au acces la net.

La scoala, desi exista o retea de calculatoare, nu este si conexiune. "Noi venim mai ales cind avem nevoie de referate", a explicat Stefan Marincean, elev in clasa a V-a la Garabet Ibraileanu, si membru in proiectul ProRuralis, care ajuta copiii supradotati de la sate sa faca scoala in Iasi. "Vin la biblioteca persoane din toate categoriile de virsta. De la prescolari la virstnici de peste 50 de ani, interesati sa comunice cu copiii plecati in strainatate", spune directorul bibliotecii, Corneliu Popescu.

De cind s-au adus calculatoarele, biblioteca a prins viata. Tinerii se ingramadesc sa vina, mai ales in weekend, cind nu au scoala. Desi unii dintre ei au calculator si net acasa, multi prefera sa se intilneasca cu colegii la biblioteca, sa socializeze, sa caute impreuna pe net. Biblioteca este la parterul unui bloc si este alcatuita din trei camere.

"In Danemarca am vazut viitorul"

De ce au satenii si copiii din Belcesti un astfel de loc? Nu din grija Statului roman, ci din dorinta americanilor. Biblioteca din Belcesti se afla de anul trecut, alaturi de cea din Scanteia si cea din cartierul Alexandru cel Bun in programul Biblionet, sponsorizat de Bill si Melinda Gates.

Fundatia Bill si Melinda Gates au lansat in citeva tari din Europa de Est proiectul "The Global Libraries Initiative", care sprijina "transformarea bibliotecilor publice in instrumente vitale pentru imbunatatirea nivelului de trai a sute de mii de oameni", dupa cum il descrie Daniela Draghici, advocacy officer la IREX, organizatie internationala nonprofit care se ocupa de implementarea Biblionet. Proiectul care se deruleaza pe o perioada de 5 ani valoreaza peste 27 de milioane de dolari si a inceput in Romania anul trecut.

"Am decis sa trecem printr-o perioada de proba, de un an. Am ales doar cinci judete din Romania, printre care si Iasul, unde am inceput implementarea Biblionet. In Iasi sint trei biblioteci care au intrat in proiectul pilot si alte 20 care au intrat anul acesta. Ma bucura faptul ca, printre cele 12 judete selectionate in 2009, cea mai mare parte sint din zona Moldovei. Oamenii de aici chiar sint interesati de cultura, comunicare, internet", a spus Draghici.

Si ea a vizitat vineri, impreuna cu patru jurnalisti polonezi si doua reprezentante ale fundatiei care se ocupa de implementarea aceluiasi proiect in Polonia, biblioteca din Belcesti. Cei sase polonezi au venit la Iasi pentru a vedea cum decurg lucrurile in bibliotecile care au intrat de anul trecut in proiect. La ei, abia pe 23 aprilie s-a dat drumul la program.

"Diferentele intre Romania si Polonia nu sint mari. Sintem aici sa vedem cum a prins acest program pentru a putea face comparatie cu noi. Recunosc ca imi doresc ca cele doua tari sa ajunga la nivelul bibliotecilor comunale din Danemarca pe care le-am vizitat anul acesta. Acolo am vazut viitorul", a explicat Dorota Kostowska, reprezentanta Fundatiei poloneze "Rozwoju Spoleczenstwa Informacyjnego".

30% in plus din cauza programului "Biblionet"

Pina cind si bibliotecile din Romania sau Polonia vor arata ca cele din "satele" daneze va mai curge multa apa pe Bahlui. Daniela Draghici spera chiar ca acest proiect sa nu moara in clipa in care se vor termina banii de la americani. "Banii de la americani se vor termina in patru ani. Trebuie sa ne unim fortele pentru ca acest proiect sa nu moara odata cu terminarea fondurilor. Pentru aceasta avem nevoie de implicarea autoritatilor locale", isi doreste ea.

La Belcesti, primaria plateste lunar 150 de euro pentru conexiunea celor 9 calculatoare.  Bibliotecile in care exista Biblionet au mai multi inscrisi ca in anii trecuti. De exemplu, la filiala din Alexandru cel Bun a Bibliotecii judetene "Gh. Asachi" de la inceputul anului si pina acum peste 16.000 de ieseni au trecut pragul.

"Dintre acesti cam 25-30% sint persoane noi, care s-au inscris ca urmare a programului Biblionet. Vin si persoane mai in virsta dornice sa comunice cu copiii plecati din tara, dar sa si invete. Pe linga folosirea internetului sint interesate si de cum se foloseste word-ul, excel-ul, cum se preiau informatii de pe internet", a explicat Ramona Teodorescu, directoarea acestei filiale.

Viorica Mereuta, educatoare la gradinita 21, a aprobat-o. Si ea este una dintre persoanele trecute de 40 de ani care vine des la biblioteca pentru a invata sa foloseasca calculatorul si internetul.

Comentarii