Povestea de succes a unei tinere care s-a nascut a doua oara la 20 ani

luni, 15 noiembrie 2010, 23:42
4 MIN
 Povestea de succes a unei tinere care s-a nascut a doua oara la 20 ani
In urma cu cativa ani, Gina vedea totul in negru. Acum are o afacere si se pregateste de nunta

La nici 18 ani, o tinara din Iasi a aflat ca e condamnata sa-si petreaca cea mai mare parte din viata pe patul de spital. Gina Magdici a fost diagnosticata in urma cu aproape sase ani cu o afectiune grava a rinichilor, boala care a obligat-o sa faca dializa peste opt luni.

O sansa extraordinara insa i-a schimbat viata la 180 de grade. Dupa mai multe luni de teste, investigatii si analize medicale, medicii de la Spitalul "C.I. Parhon" au ajuns la concluzia ca mama tinerei este compatibila si poate sa doneze unul din rinichi pentru a-si salva singura fiica.

"Operatia de transplant s-a facut in urma cu aproximativ patru ani si rinichiul l-am primit de la mama mea. Am mers sa-mi fac analize dupa ce am observat ca mi se umflau mereu ochii dimineata. Atunci am aflat ca am probleme", a povestit Gina.

Mama tinerei avea 43 de ani in momentul in care s-a efectuat transplantul si a fost chiar prima careia i s-a facut testul de compatibilitate.

 "Nu a fost simplu sa fac dializa, insa am citit in acea perioada multa psihologie, am cautat pe internet informatii ca sa ma incurajez singura. Nici nu se poate compara acea perioada cu cea de dupa transplant. Totul a fost ca nou", a mai spus tinara.

Desi Gina se inscrisese la Facultatea de Automatica si Calculatoare, a fost nevoita sa renunte la ea inainte de a face transplantul. "N-am rezistat cit am facut dializa si a trebuit sa renunt la facultate. Era programul foarte greu si n-aveam decit cel mult doua ore libere pe zi", a adaugat Gina.

Dupa transplant, tinara a reusit sa-si refaca viata si sa-si infiinteze propria firma, una de confectionat bijuterii. De altfel, si-a propus sa se inscrie la Facultatea de Arte. Anul viitor si-a planificat nunta si se gindeste deja sa aiba si copii.

Aproape 100 de povesti despre recapatarea unei vieti normale

Povestea Ginei seamana foarte multe cu alte 90 de povesti ale fostilor pacienti de la Spitalul "C.I. Parhon" care in ultimii zece ani au primit un rinichi de la un donator viu sau in moarte cerebrala. O femeie de 36 de ani a primit un rinichi de la tatal adoptiv. Un tinar de 23 de ani dintr-o familie cu 13 copii a primit rinichi de la sora lui, care avea si ea patru copii. Un barbat de 53 de ani a primit un rinichi de la sotia sa. Un baietel de zece ani a primit un rinichi de la bunicul sau. Fiul unei femei care a primit un rinichi de la sotul sau s-a inscris la Facultatea de Medicina in acel an. Un barbat de 30 de ani si-a sustinut teza de doctorat in anul in care a fost transplantat.

Conducerea spitalului impreuna cu o parte din pacientii care au suferit un transplant renal au sarbatorit ieri implinirea a 10 ani de la prima interventie chirurgicala de transplant renal la Iasi.

"Timp de zece ani la Centrul de Transplant Renal din cadrul Spitalului «C.I. Parhon» au fost transplantati 95 de pacienti, patru dintre acestia fiind copii si restul adulti. Au primit un rinichi nou 33 de femei si 58 de barbati. De asemenea, 78 dintre pacienti au primit rinichiul de la un donator viu si 17 de la donator cadaveric. In total avem in urmarire 200 de pacienti transplantati atit la Iasi cit si in alte centre", a declarat prof.dr. Adrian Covic, managerul spitalului si unul din membrii echipei de medici care a realizat acest program de transplant la Iasi.

Din echipa mai fac parte conf.dr. Costica Novac, urolog, dr. Ciresica Diaconescu, anestezist, dr. Corneliu Morosanu, chirurg vascular, dr. Petru Cianga, imunolog, si dr. Raluca Neagu, coordonatorul programului de prelevare si transplant Iasi.

Economie de 8 milioane de euro

Din cei 95 de pacienti care au suferit un transplant patru au respins apoi rinichiul si au reintrat in programul de hemodializa. Medicii spun insa ca un transplant renal are atit un impact economic puternic, cit si unul social.

Conform datelor spitalului, pentru un pacient dializat statul cheltuieste in decurs de cinci ani 83.000 de euro. Suma scade considerabil daca acel pacient primeste un rinichi prin transplant. Statul cheltuieste 39.000 de euro pentru transplant si tratamentul de sustinere al pacientului pentru o perioada de cinci ani.

"Calculind diferenta de cost dintre dializa si transplant renal, rezulta ca in acesti zece ani la Iasi, datorita efectuarii cu succes a celor peste 90 de transplanturi, s-au economisit peste 8 milioane de euro, bani care altfel ar fi trebuit suportati de la bugetul de stat pentru sedintele de dializa", a mai spus prof.dr. Covic.

Toti cei prezenti la aniversarea spitalului au tinut un moment de reculegere in memoria donatorilor aflati in moarte cerebrala la care familiile au fost de acord cu prelevarea de organe. "Din pacate, in ultimii ani am stagnat, nu s-au facut investitii si nu avem nici macar o trusa de laparoscopie. Nu avem voie sa raminem pe loc, trebuie sa mergem inainte", a spus si conf.dr. Novac.

Comentarii