Prigoana sefilor

duminică, 26 septembrie 2010, 19:41
7 MIN
 Prigoana sefilor
Claudia Stoica si Maria Simionescu, doua foste sefe din Consiliul Judetean "prigonite" de Simirad. Ambele sint acum in subordinea lui Gheorghe Nichita, la Primarie

In iunie 2008 Constantin Simirad era ales presedinte al Consiliului Judetean. De atunci si pina in prezent, au plecat aproape toti sefii celor mai importante directii din cadrul CJ sau ai institutiilor subordonate acestuia, multe din ele ajungind aproape sa nu mai poata functiona. Majoritatea sefilor au plecat pentru ca "nu se inteleg cu seful". Cei mai multi dintre ei au ales sa faca pasul catre Primarie, care si-a intarit echipa cu specialistii CJ. Unele institutii au schimbat cite trei-patru directori, nou-venitii neapucind nici sa-si aranjeze biroul inainte de a fi debarcati. Constantin Simirad crede ca merita absolvit de vina, desi in cele mai multe dintre cazuri el a fost indicat drept responsabil de dezertari. "Vin, pleaca, ce treaba am eu?", a spus el. Cit de inspirate au fost mutarile si cine are de pierdut si cine de cistigat de aici?

Etapa I: secretarul judetului, Ioan Serbina

Poate cea mai cunoscuta persoana dintre cele care au plecat de la venirea la CJ a lui Constantin Simirad este Ion Serbina, secretar al judetului timp de aproape doua decenii. In iunie 2009, dupa aproape o viata in administratie, acesta a luat decizia sa se pensioneze. In 2010 a facut pasul spre politica, aderind la Partidul Conservator.

In opinia fostului secretar al judetului, seful CJ poate fi comparat cu George Becali, patronul echipei de fotbal Steaua Bucuresti. "CJ seamana bine cu Steaua. Acolo patronul schimba antrenorii dupa bunul plac. Diferenta esentiala este ca acolo Gigi Becali isi consuma propriii bani, iar la CJ sint cheltuiti bani publici. Absolut niciodata nu a fost o mai mare degringolada in promovarea in structurile de conducere a oamenilor. La CJ s-a depasit faza servilismului. E o diferenta intre servilism sau compromis si slugarnicie desantata", a declarat Serbina.

Acesta a explicat si modalitatile prin care multi profesionisti au fost indepartati sau obligati sa plece din CJ. "Au fost indepartati oameni din posturi-cheie: secretarul, arhitectul-sef, sefii de la cele doua institutii de drumuri si poduri, sefii de la Proiecte, Investitii, Achizitii, Buget si altii. Tehnica e simpla: sicanele zilnice, mergind pina la limita calomniei si insultei, si acuzatii ca ar fi «oamenii lui Flaiser» (Lucian Flaiser, fostul presedinte al CJ – n.r.). Nu a existat criteriu valoric. Tehnica e similara cu cea a unui sef de trib african. Cind s-a asezat pe tron, schimba total echipa fostului sef de trib", a mai completat fostul secretar al judetului.

Etapa II: responsabilii de proiectele europene

Si echipa care a lucrat la cele mai importante proiecte europene cistigate de CJ a plecat la citeva luni dupa venirea lui Simirad la sefia institutiei. Astfel, Claudia Stoica, sefa de la Proiecte, si "mina dreapta" a acesteia, Stefan Chirila, au demisionat, in octombrie 2008, ei transferindu-se la Primarie, in cadrul Directiei pentru Programe si Servicii pentru Comunitate.

Printre proiectele depuse si cistigate de echipa de proiecte formata in timpul lui Flaiser se numara Parcul Tehnopolis, Centrul Expozitional "Moldova", reabilitarea Manastirii Golia, dar, mai ales, reabilitarea DJ 282 Iasi-Sipote-Botosani, DJ 248 Iasi-Scinteia-Vaslui si DJ 208 judetul Neamt-Iasi (Pascani)-judetul Suceava. Claudiei Stoica i s-a reprosat atunci ca nu ar fi cheltuit fondurile prevazute drept cofinantare la importantele proiecte de reabilitare a celor trei drumuri judetene, desi banii erau prevazuti a se cheltui dupa momentul semnarii contractelor de finantare. Dupa venirea celor doi la Primarie, proiectele europene ale municipalitatii au inceput sa mearga mai bine.

Saptamina trecuta, Primaria a semnat trei proiecte de finantare in cadrul POR in valoare de 60 de milioane de euro. Dupa plecarea Claudiei Stoica si a lui Stefan Chirila, sefa la Proiecte a ramas Teodora Jinga, care, la rindul sau, a demisionat la inceputul acestei luni. Colegul acesteia, Gheorghe Dranceanu, manager al proiectului de reabilitare a DJ 248 Iasi-Vaslui, a plecat din CJ in luna iulie. In prezent, acesta lucreaza ca expert la filiala Iasi a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Si Maria Simionescu, fostul director economic al CJ, a plecat la scurt timp dupa venirea lui Simirad. In prezent, aceasta ocupa functia de director adjunct al Directiei Economice si de Finante Publice Locale. In iulie 2009, Cristina Oteleanu, fosta sefa a Biroului de Achizitii Publice, a parasit CJ pentru postul de secretar al municipiului. Liliana Antoniuc, sefa Serviciului Public Audit Intern, a plecat si ea, optind pentru un post la Parchet.

"Am niste probleme de coloana care ma impiedica sa ma aplec"

In septembrie 2009, Mihai Manciu a demisionat din functia de sef al Serviciului Investitii. In cazul sau, dar si al altor 13 angajati din CJ, printre care Sanda Bitere, sefa Compartimentului Relatii Internationale, sau Mihai Gradinaru, seful Serviciului Relatii Publice, problemele incepusera de la sedinta CJ de la finalul lunii iulie a aceluiasi an. Atunci 14 persoane erau anuntate ca li se va reduce salariul pentru ca seful CJ era nemultumit de modul in care acestea intocmisera proiectele de hotarire. Simirad i-a reprosat sefului de atunci de la Investitii ca a "pastrat o nota de ostilitate", ca "a facut gafe la proiectele privind reabilitarea drumurilor", dar si la cel privind "constructia sediului din Copou".

In replica, Manciu sustinea ca Simirad este preocupat in special de imagine, iar cind aceasta ii este afectata "apar reactii extreme". "Domnia sa a spus ca nu a cunoscut ce a semnat. E o problema foarte grava. Voi pleca din CJ pentru ca nu sint compatibil cu caracterul, care, de altfel, este perfect, al domnului Simirad. Am probleme de sanatate. Am niste elemente de coloana care ma impiedica sa ma aplec. Tot ce am facut e legal si sustenabil in acte. Din pacate, razboiul politic face victime colaterale", declara Manciu in 2009.

In prezent, acesta lucreaza ca inspector in cadrul Directiei Tehnice si de Investitii din cadrul Primariei. Alte plecari importante sint cea a arhitectului-sef al judetului, Mircea Grigorovschi, si cea a Rodicai Buliga, sefa Serviciului Urbanism si Amenajarea Teritoriului.

Drumurile si Aeroportul, cele mai dese schimbari

In 2008, Directia Judeteana de Administrare a Drumurilor si Podurilor (DJADP) il avea in frunte pe Romeo Stoica. Cinci luni a rezistat in postura de subordonat al lui Simirad, demisionind in octombrie 2008. Seful CJ i-a acceptat demisia, din cauza ca directorul "se plingea mereu ca are probleme de sanatate". Dorin Savlovschi, fostul sef al Serviciului Amenajare a Teritoriului din Primarie, a ocupat aceasta functie aproximativ jumatate de an.

La sfirsitul lunii iunie 2009 a fost numit Vasile Murgoci, care a rezistat tot o jumatate de an. De la inceputul anului 2010, sefia DJADP a fost preluata de Radu Judele. Surse din CJ sustin ca tatal acestuia este unul din prietenii actualului sef al CJ.

In ultimii ani, nici directorii de la Aeroport nu au avut mandate prea lungi. Mitica Rebegea, director al aerogarii timp de aproximativ patru ani in mandatul lui Lucian Flaiser, a rezistat doar citeva luni in cel al lui Constantin Simirad. In perioada ianuarie-iulie 2009, la sefia Aeroportului s-a aflat Cristian Stefan Stanciu. Apoi, Marian Vasile a fost director intre iulie 2009 pina in iulie 2010, moment in care aceasta functie a fost preluata de Constantin Pruteanu. Saptamina trecuta, Simirad a decis sa-l numeasca interimar pe consilierul sau, Gheorghe Corjautanu, fost general in cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, urmind ca postul sa fie din nou scos la concurs pina la finele anului.

Liviu Tomulesei, directorul preluat de Simirad la conducerea SC Lucrari Drumuri si Poduri, a fost acuzat de cheltuirea incorecta a fondurilor pentru inundatiile din 2008, fapt care a dus la demiterea sa. Astfel, in februarie 2009, la sefia LDP a fost adusa Georgeta Gilca. Aceasta a fost multi ani o protejata a lui Simirad, inca de pe vremea cind era primar. Pe atunci, Gilca a fost sefa Termo Service, societate a Primariei, de unde a plecat cu un dosar penal, in urma unui imens scandal public legat de lipsuri in gestiune.

Si aici, la CJ, dupa un alt scandal legat de o serie de afaceri dubioase cu banii firmei unde era angajata, Gilca a decis sa se pensioneze, in locul ei ajungind seful unei sectii de la LDP, fost responsabil cu ciinii vagabonzi in cadrul Salubris. Daca in 2008 LDP avea un profit de aproximativ 300.000 de lei, in prezent CJ incearca intrarea societatii in insolventa pentru reorganizare.

"Oamenii nu pleaca din cauza mea. Asta o crezi doar tu si neamul tau"
Intrebat de reporterul nostru in legatura cu numeroasele plecari din CJ, Constantin Simirad a avut o reactie de neinteles.

Folosind mai degraba un limbaj suburban decit unul demn de un sef de CJ, Simirad s-a ferit sa raspunda la intrebari. Nu s-a ferit insa in a jigni reporterul. "Au venit, au plecat. Intreaba-i pe dinsii de ce au plecat, de ce ma intrebi pe mine? Vin, pleaca, ce treaba am eu? De la intii (octombrie – n.r.) si fiul meu va pleca (Constantin Simirad jr. e angajat in cadrul Compartimentului Informatizare – n.r.). Oamenii nu pleaca din cauza mea. Asta o crezi doar tu si neamul tau. Nu sint obligat sa raspund la astfel de intrebari. Daca ai comanda sa scrii, scrie ce vrei tu", a spus Constantin Simirad.

––

Cine sint inlocuitorii

Lacramioara Vernica a venit la CJ de la Primarie

Simirad a incercat sa-i departeze pe asa-zisii "oameni ai lui Flaiser", in locul acestora fiind adusi oamenii sai de incredere. Astfel, in locul lui Ion Serbina a fost adusa Lacramioara Vernica, secretara a municipiului inca din timpul cind primar era chiar actualul sef al CJ. Din cabinetul sefului CJ face parte si Vasile Dumitriu, fost viceprimar in timpul "guvernarii Simirad" de la Primarie.

De asemenea, Renata Marin, un om important din echipa lui Simirad, a fost transferata de la Directia Locala de Evidenta a Persoanelor la cea Judeteana. Carla Velicu, cea care ocupa in toamna anului 2008 functia de director al institutiei subordonate CJ, a fost "retrogradata".

Si Petru Focsa, fost membru al Partidului Moldovenilor, a fost transferat de la Primarie la CJ de catre Simirad. Acesta a venit de pe functia de sef Serviciu Asociatii Proprietari pe cea de sef Serviciu Transport Public Judetean (STPJ). Fostul sef al STPJ, Grigore Tescu, ocupa in prezent functia de consilier tehnic in cadrul aceluiasi serviciu.

Comentarii