Primii 4 politisti pusi sub acuzare

Subtitlu

vineri, 16 ianuarie 2009, 00:45
4 MIN
 Primii 4 politisti pusi sub acuzare

Procurorii au aprins fitilul in dosarul in care se cerceteaza fapte de coruptie la Politia Rutiera. Ieri, magistratii au dispus inceperea urmaririi penale pentru un prim lot de politisti de la Rutiera. Este vorba despre patru subofiteri acuzati de fapte de coruptie.

Acuzatiile sint dintre cele mai grave: trafic de influenta, abuz in serviciu si luare de mita. Cei pusi pina acum sub acuzare sint Ioan Razvan Marciuc, Vanel Carp, Iulian Lazar si Lucian Munteanu, toti subofiteri.

"Deocamdata s-a dispus inceperea urmaririi penale doar pentru patru persoane, insa cu siguranta vor mai fi si altii", ameninta anchetatorii. Cei patru sint anchetati pentru ca ar fi inchis ochii la contraventii constatate sau ar fi pus "o vorba" buna la colegi atunci cind prieteni de-ai lor erau prinsi ca au gresit in trafic.

Mai grav insa, sustin anchetatorii, acestia ar fi primit bani pentru a interveni in unele dosare penale care aveau ca obiect cercetarea unor accidente rutiere cu victime, pentru a favoriza vinovatul.

Ancheta procurorilor Curtii de Apel si a Directiei Anticoruptie (DGA) desfasurata la Politia Rutiera (SPR) da primele rezultate. Pentru patru subofiteri, procurorii care coordoneaza ancheta au dispus inceperea urmaririi penale pentru fapte de coruptie. Ioan Razvan Marciuc, Vanel Carp, Iulian Lazar si Lucian Munteanu sint acuzati de trafic de influenta si abuz in serviciu in forma speciala prevazuta de Legea pentru prevenirea faptelor de coruptie, primii doi din lista fiind pusi sub acuzare si pentru luare de mita.

"Pina in momentul de fata, ancheta s-a aflat in faza de acte premergatoare. Procurorul care instrumenteaza dosarul a dispus inceperea urmaririi penale pentru patru persoane. In continuare, se analizeaza si se interpreteaza documentele ridicate de la Serviciul Politiei Rutiere", a precizat Iulian Ispir, procurorul general al Parchetului Curtii de Apel.

Anchetatorii sustin insa ca acesta este doar inceputul sirului de acuzatii la adresa subofiterilor vizati de ancheta. Surse apropiate anchetei spun ca aceleasi acuzatii urmeaza sa fie aduse si altor angajati din Politia Rutiera. "Sint peste 20 de subofiteri care sint in atentie. Deocamdata s-a inceput urmarirea penala pentru patru dintre acestia, insa cu siguranta cercetarile vor extinde lista celor acuzati", spun surse din rindul anchetatorilor. Cei patru politisti au primit ieri oficial, de la ofiterii DGA, instiintarile privind acuzatiile care li se aduc.

"Bai! vezi ca m-a oprit un coleg de-al tau. Pune si tu o vorba buna sa ma lase in pace"

Potrivit anchetatorilor, la adresa politistilor au fost formulate acuzatii de coruptie dintre cele mai grave. O parte dintre faptele pentru care sint anchetati vizeaza faptul ca "au inchis" ochii la unele abateri savirsite in trafic de soferi. Mare parte dintre acuzatii insa vizeaza traficul de influenta.

"Au multi prieteni care ii sunau cind aveau probleme in trafic, cind savirseau o contraventie sau chiar o infractiune. «Bai! vezi ca m-a oprit un coleg de-al tau. Pune si tu o vorba buna sa ma lase in pace sau sa imi dea numai avertisment». Si incepeau sa sune telefoanele. De la unul la altul. Depinde cine pe cine cunostea", explica surse din rindul anchetatorilor modul cum functiona "reteaua" din Politia Rutiera.

Acuzatiile merg insa mult mai departe. Potrivit anchetatorilor, pentru doi dintre politistii acuzati in acest moment a fost inceputa urmarirea penala si pentru infractiunea de luare de mita. Este vorba despre Vanel Carp si Ioan Razvan Marciuc. Cei doi ar fi primit si sume de bani pentru a interveni in instrumentarea unor dosare penale, pentru a crea o situatie favorabila celor vinovati.

Multe dintre dosarele aflate in lucru in care cei doi politisti au intervenit vizau conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, conducere fara permis sau cu permisul suspendat ori anulat. "Exista si dosare penale care vizau accidente de circulatie cu victime, in care s-a intervenit ca «sa-l scoata» pe cel vinovat", au precizat surse apropiate anchetei.

Seful Politiei: "Inca functioneaza prezumtia de nevinovatie"

Seful Politiei a fost retinut aseara in declaratii fata de inceperea urmaririi penale fata de patru dintre subalternii sai. "Acest lucru nu inseamna ca sint vinovati. Deocamdata exista o ancheta in lucru la Parchet si asteptam un final. Si noi am dispus efectuarea de cercetari prealabile, dar s-au oprit pina la definitivarea cercetarilor penale. Inca functioneaza prezumtia de nevinovatie", a declarat comisarul sef Liviu Zanfirescu. Acesta a explicat si ce inseamna teoretic sa se inceapa urmarirea penala intr-un dosar penal. "Inseamna ca se confirma faptul ca s-a comis o infractiune si se continua stringerea de probe, atit contra, cit si pro invinuit", a detaliat Zanfirescu.

Unul dintre politistii vizati in ancheta pentru luare de mita s-a mutat dupa demararea anchetei la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPRCIV). De la sfirsitul anului trecut, Vanel Carp a fost transferat la SPRCIV.

Anchetatorii sustin ca acuzatiile care i-au fost aduse au legatura doar cu activitatea desfasurata de acesta la Politia Rutiera. "A fost transferat de curind de la Politia Rutiera. Aveam un loc liber, el a facut un referat, care a fost aprobat. Eu nu am primit nimic oficial despre o eventuala ancheta in ceea ce il priveste", a precizat comisarul sef Tudor Minea, seful SPRCIV.

Nici unul dintre cei patru subofiteri impotriva carora s-a inceput urmarirea penala nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei, pentru a-si exprima punctul de vedere fata de ancheta procurorilor.

Comentarii