Reteta de spart doua milioane de euro din bani europeni

joi, 19 iunie 2008, 22:23
6 MIN
 Reteta de spart doua milioane de euro din bani europeni

Autoritatile locale din trei comune din Iasi au tocat doua milioane de euro, iar acum trebuie sa dea banii inapoi, scotindu-i din piatra seaca. Fondurile europene obtinute de trei comune s-au dus pe apa simbetei dupa ce lucrarile la doua drumuri comunale au fost facute de mintuiala. Reteta „succesului" a fost aplicata in Popricani, Movileni si Vladeni. Pentru primele doua localitati a venit si nota de plata, asociatiei dintre cele doua consilii locale, ACL Popricani, i se solicita returnarea milionului de euro in baza unei decizii definitive si irevocabile a Curtii de Apel Iasi din aprilie. O a doua „factura" de un milion de euro va ajunge si la Vladeni, in acest caz, decizia Curtii de Apel fiind insa atacata de primarie la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Numeroase institutii au luat la puricat cele doua investitii derulate cu fonduri europene de preaderare prin programul Sapard, autoritatile fiind cercetate chiar si de Directia Nationala Anticoruptie. „Lucrarile la acest drum sint si in atentia DNA. Nu stiu cum vor fi returnati banii", a spus fostul primar al comunei Vladeni, Ioan Cohut.
Doi ani de corespondenta intre primarie si constructor
Povestea celor doua investitii a inceput in urma cu citiva ani, cind mai multe localitati din judet au fost selectate pentru derularea unor proiecte de reabilitare a drumurilor comunale cu fonduri europene. Astfel, in judetul Iasi, in perioada 2003-2006 au beneficiat de finantare nerambursabila zeci de proiecte de infrastructura prin programul Sapard. De aceste finantari europene au profitat si localitatile Popricani, Movileni si Vladeni, iar lucrarile la cele doua drumuri comunale au fost adjudecate de o firma din Negresti-Oas, SC „Castrum Corporation" SRL. Astfel, ACL Popricani a beneficiat de o investitie de aproximativ 1,2 milioane de euro pentru modernizarea a 10 km de drum pe tronsonul Rediul Mitropoliei-Tipilesti-Iepureni-Larga Jijia. Lucrarea a fost finalizata in 2005, iar la putin timp dupa receptia initiala au aparut si problemele.
Astfel, institutiile abilitate au solicitat in repetate rinduri sa se ia legatura cu constructorul pentru a se remedia deficientele aparute la drum. ACL Popricani a contactat firma de constructii care a raspuns dupa o lunga perioada de timp dind vina pe masinile care circulau pe drum. „Acesta a fost proiectat pentru anumite categorii si mijloace de transport, avind ca sarcina maxima pe osie 7,5 tone. Detinem dovezi ca drumul nu a fost exploatat in conditiile prevazute in proiect, degradarile fiind cauzate de circulatia unor utilaje grele si a mijloacelor de transport care depasesc cu mult sarcina maxima. Fata de aceasta situatie costul reparatiilor trebuie sa-l recuperati de la proprietarii utilajelor si mijloacelor de transport care au circulat si de la cei care se fac vinovati ca nu au reglementat si nu au supravegheat circulatia pe acest drum", au precizat reprezentantii SC Castrum Corporation. Aceleasi probleme s-au inregistrat si la Vladeni, unde investitia finalizata in 2004 a fost de 1,1 milioane euro pentru reabilitarea a 8 km de drum pe tronsonul Vilcele-Borsa-Vladeni-Iacobeni-Brosteni. Lucrarile aveau o garantie de doi ani din partea executantului, iar timp de cinci ani acestea erau monitorizate. Practic, lucrarile trebuiau mentinute in conditiile initiale timp de cinci ani, iar autoritatile locale puteau fi trase la raspundere pentru deficientele inregistrate in acest timp, dupa expirarea termenului de garantie.
Primariile sint bune de plata
Lucrarile realizate in cele trei localitati s-au dovedit a fi foarte proaste, deficientele de la Popricani fiind sesizate si in urma unei verificari a Directiei Control si Antifrauda din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bucuresti (APRDP). „Din cauza neregularitatilor descoperite, APDRP va proceda in conformitate cu prevederile legale in vigoare, la declansarea procedurii de recuperare a sumei de 3.415.281,60 RON, suma reprezentind intreaga valoare a proiectului", se precizeaza in raportul agentiei. Intre timp, Departamentul pentru Lupta Antifrauda din cadrul Guvernului Romaniei a intocmit o nota de informare prin care au aratat ca lucrarea din Popricani a fost executata de alte trei firme si nu de cea desemnata initial. In final, APRDP a actionat in judecata consiliile locale din Popricani si Vladeni pentru a recupera fondurile europene.
In aprilie, Curtea de Apel Iasi a dat cistig de cauza agentiei centrale, obligind autoritatile locale sa returneze integral banii destinati proiectelor de reabilitare. Primarul din Popricani, Otonel Slabu, a pretins in instanta ca nu autoritatile locale ar trebui trase la raspundere pentru gaurile din drumurile Sapard. „Comuna noastra nu ar fi putut suporta din bugetul propriu costurile unei lucrari de reparatii din pricina puterii financiare reduse de care dispune, cit si din cauza ca garantia de executie s-a «volatilizat» la data de 11 mai 2007, fara ca noi sa fim de acord", precizeaza primarul in plingerea adresata instantei. Concret, SC Castrum Corporation si-a retras sumele depuse ca garantie de buna executie dupa ce primarul a semnat procesul-verbal de receptie a lucrarilor.
ANAF se pregateste sa execute primariile
Judecatorul de la Curtea de Apel a decis in defavoarea ACL Popricani. „Atita timp cit nu s-a ingrijit de luarea masurii necesare remedierii tuturor degradarilor aparute la nivelul drumului, reclamantul nu poate pretinde ca si-a indeplinit intocmai obligatiile contractuale, rolul sau nefiind acela de a consuma fonduri nerambursabile puse la dispozitie prin programul SAPARD, ci de a gestiona lucrarea de modernizare a drumului comunal", se precizeaza in motivarea hotaririi. „Consiliile locale mai pot face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Daca nu vor face recurs, decizia ramine definitiva si irevocabila si trebuie sa inceapa procedura de recuperare a datoriilor care este in sarcina Agentiei Nationale de Administrare Fiscala", a precizat jurista Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala Iasi (CRPDRI), Dana Pintilei. Autoritatile locale din Popricani si Movileni nu s-au grabit sa conteste decizia Curtii de Apel Iasi, pierzind orice cale de atac. Proaspat reales primar la Popricani, Slabu a refuzat sa dea vreo explicatie pentru acest gest, mai ales ca fondurile vor fi recuperate din veniturile localitatii pe care o reprezinta. „Nu discut pe aceasta tema. Am un avocat care ma reprezinta", s-a limitat sa spuna edilul. Legislatia specifica accesarii fondurilor europene prevede ca localitatile care sint inregistrate cu debite sa nu mai poata obtine bani europeni pentru noi proiecte de dezvoltare pina nu-si achita datoriile. Concret, locuitorii comunelor Movileni si Popricani nu se vor putea bucura de investitii cu finantare europeana pina ce consiliul local, care a beneficiat de modernizarea drumului, nu va rambursa banii cheltuiti aiurea. Reprezentantii CRPDRI au precizat ca abia dupa un an de zile de la returnarea finantarii pentru acest proiect se mai pot accesa alte fonduri europene. Aceeasi situatie s-a inregistrat si in comuna Vladeni, insa fostul edil al localitatii, Ioan Cohut, a anuntat ca s-a facut recurs la Inalta Curte, la sfirsitul lunii trecute, si ca se asteapta verdictul curtii supreme. „Chiar daca sint pensionar si nu mai am nici o legatura cu primaria, procesul isi continua cursul", a spus Cohut. Un nou termen in acest caz a fost fixat pentru sfirsitul anului, pe 13 noiembrie. Noul primar al comunei Vladeni, Catalin Brinzanu, a precizat ca nu stie in ce stadiu este acest proces, dar ca atunci cind va fi data o solutie definitiva si irevocabila care va trebui executata se va lua o decizie la nivelul forului local. „Trebuie sa fie mai multe solutii. Vom discuta in consiliul local aceasta problema si vom chema oameni de specialitate pentru ca totusi este o povara pe umerii localitatii", a spus Brinzanu.
DNA a intrat pe fir
Din cauza acelorasi investitii, cei doi primari din Movileni si Popricani au ajuns in atentia Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi. Alaturi de alte sapte persoane care au semnat procesul-verbal de receptie a lucrarilor, cei doi edili s-au ales cu dosar penal. Ei au fost acuzati initial de fals sub semnatura privata, dupa care incadrarea juridica a fost schimbata in fals intelectual. „A inceput vinatoarea primarilor care au incercat sa faca ceva", a apreciat Ionel Nechita, avocatul celor doi primari. Reprezentantii DNA sint si ei saraci in declaratii, refuzind sa faca mai multe comentarii. „In cauza se efectueaza cercetari, urmind ca in momentul adoptarii unei solutii sa va comunicam alte informatii", a declarat procuror Luminita Merisescu, purtatorul de cuvint al DNA Iasi. In atentia DNA a ajuns si fostul primar din Vladeni. „Fostul primar al comunei a luat toate dosarele legate de acest drum si le-a predat la DNA", a confirmat secretarul comunei Vladeni, Constantin Parau. (Alina STAN, Catalina COCOLOS)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii