Camine ghetto

sâmbătă, 23 martie 2002, 00:00
2 MIN
 Camine ghetto

Cine ar fi crezut ca mai exista atita promiscuitate, mizerie si saracie in Roman! Daca descinzi la caminul internat de la Liceul nr. 1, poti avea ocazia sa constati ca viata este o gluma proasta, pentru cele 14 familii care traiesc aici. Multi dintre acesti oameni nu au serviciu, altii au locuit la bloc in oras si s-au chinut sa traiasca normal, dar acum sint nevoiti sa traiasca in conditii inumane.
"Stam aici de aproape de un an. Inainte, am locuit la soacra mea, in Favorit. Sotul meu este muncitor la o unitate militara, iar eu sint coafeza, dar sint in concediu pentru cresterea copiilor. Ne decurcam foarte greu. Trebuie sa platim la lumina un milion de lei, din noiembrie anul trecut, si chirie vreo 500 de mii. Nu ar fi mult, dar trebuie sa dam totul odata, altfel vom fi evacuati. Unde sa ne mai ducem?" spune Alina Todirica, de 22 de ani, mama a doi copii. Si familia Popa are probleme. Ne uitam in camera si ne ingrozim. Descindem apoi la familia Acatrinei. Imaginea este si mai infioratoare. Niste papusele de plus imprastiate pe jos, zimbindu-ne ironic, niste paturi despuiate, cu saltelele rupte, cirpe murdare, un covor tocit de pasii acestor condamnati. Suportam cu greu aerul irespirabil, amestecat cu aburi. Ne este greu sa credem ca aici locuieste o familie cu trei copii mici, care pling in continuu. Numai Dumnezeu stie de cind nu au mai mincat! Ne privesc cu ochii inlacrimati. Gabriela are 31 de ani. A locuit cu sotul la caminul Umaro. Acesta a lucrat ca zugrav acolo, iar acum traiesc din alocatia de sprijin si din alocatiile copiilor. "Am trei copii mititei. Locuim aici din iunie 2001. Ne descurcam foarte greu. Am mai lucrat cu ziua, nu ai unde sa te duci, nu ne ajuta nimeni. Am datorii la curent un milion. Daca vor sa ne dea afara, nu stiu, zau, ce o sa ne facem! Sintem foarte necajiti. Ne mai ajuta franciscanii. In afara de ei, ne-au uitat si abandonat toti", spune Gabriela.
Directorul liceului le-a solicitat, spun locatarii, plata tuturor datoriilor pina luni. Altfel, vor fi evacuati. "Cine plateste, nu va fi evacuat. Nu-i pot ajuta peste limita legala. Popa are de dat 500 de mii la chirie, pentru luna martie, si un milion pentru lumina. Noi ii tinem aici, nu Primaria", spune directorul Liceului nr.1, Paul Popescu. El este preocupat cum o sa plateasca 100 de milioane de lei numai pentru apa.
Pina cind oferta de locuri de munca va asigura fiecarui romascan un salariu decent, mii de astfel de familii sint condamnate sa traiasca in astfel de conditii. (Remus MINEATA)

Comentarii