Credite pentru IMM

luni, 19 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Credite pentru IMM

Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) beneficiaza, incepind din acest an, de mai multe facilitati fiscale menite sa dezvolte acest sector: dezvoltarea sistemului de subcontractare, crearea unor incubatoare de afaceri, constituirea unei retele de centre de consultanta si management al informatiilor pentru IMM, precum si derularea unor programe de finantare. Sint avute in vedere masuri menite sa dezvolte comertul interior: continuarea actiunilor privind crearea unui sistem national al pietelor de gros, largirea cooperarii cu celelalte institutii cu atributii in domeniul concurentei si al protectiei consumatorului, cu scopul de a evita aspectele negative ale concurentei neloiale si de a apara interesele consumatorilor.
Programe de finantare si creditare a IMM
Seria de programe gestionate de IMM acopera creditarea in conditii favorabile, facilitarea achizitiei de echipamente, garantarea exporturilor:
– Banca Romana, Banca Ion Tiriac si CEC vor derula un program Phare destinat creditarii IMM, in valoare de 5,7 milioane de euro, limita maxima a creditului fiind de 500.000 de Euro.
– Program de imprumuturi destinat achizitiei de echipamente derulat cu sprijinul Fondului American de Investitii si al Bancii Romanesti, cu o dobinda de 15% pe an.
– Program de dezvoltare prin Eximbank si Phare 2000, care pune la dispozitie 24,65 milioane de Euro.
– Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale va acorda credite pentru angajarea de someri, cu o dobinda de 17,5% pe an. Pentru fiecare somer angajat, firmele pot imprumuta 50 de milioane de lei.
La Roman, in baza programelor de finantare a zonelor asistate, se vor derula programe de finantare a activitatilor de productie.
Pentru intreaga zona de dezvoltare Nord Est, in acest an se acorda un buget de finantare de circa 700 de miliarde de lei.
Facilitati pentru IMM
Conform Legii 133/1999, IMM beneficiaza de:
– scutire de la plata taxelor vamale si a TVA pentru importul de utilaje;
– scutire de impozit pe profitul reinvestit;
– reducerea cu 20% a impozitului pe profit, daca se creeaza noi locuri de munca.
Microintreprinderile cu pina la noua angajati vor putea opta pentru sistemul forfetar de impozitare, care simplifica modul de intocmire a contabilitatii. Avantajele folosirii acestui sistem constau in faptul ca evidenta contabila este tinuta in partida simpla (dupa modelul contabilitatii pentru PF si AF), iar impozitul nu se aplica diferentei dintre venituri si cheltuieli, ci se calculeaza o anumita cota de impozit, de circa 3%, din veniturile realizate. (Camelia CAZONI)

Comentarii