Foamete si lipsa de medicamente la spital

joi, 04 mai 2006, 21:53
3 MIN
 Foamete si lipsa de medicamente la spital

Refuzul directorului Spitalului Municipal Roman, doctor Petre Bostina, de a semna contractul pe 2006 intre institutia pe care o conduce si Casa Judetena de Asigurari de Sanatate Neamt ar putea atrage lipsa totala de finantare a unitatii spitalicesti. Pentru ca bolnavii sa nu sufere si in acest an din cauza lipsei de medicamente si a hranei, dat si pentru ca personalul medical sa-si poata desfasura activitatea in conditii normale, directorul Spitalului Municipal Roman, doctor Petre Bostina, a adresat o scrisoare ministrului Sanatatii si presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, prin care reclama faptul ca tariful pe caz ponderat este nejustificat cel mai mic de pe judet, scrisoare care este considerata de doctorul Bostina ca o demisie.
„Tariful pe caz ponderat, cel mai mic de pe judet in raport cu rangul de spital municipal si in comparatie cu alte spitale orasenesti din judetul Neamt si chiar din tara, nu-mi pemite nici macar supravietuirea economica. Eu am la ora actuala datorii de trei milioane de lei noi, in contextul in care bolnavii cumpara medicamente si materiale sanitare si beneficiaza de cea mai proasta hrana care s-a dat in acest spital, in conditiile in care eu ma stradui sa fac cele mai draconice economii. In ultimii 20 de ani nu s-a retehnologizat cu nimic spitalul, fiind in situatia ca CJAS Neamt sa nu contracteze cu noi servicii din cauza lipsei documentelor unor aparate asa de vechi cum sint in dotarea spitalului. Mi se sugereaza de la CJAS Neamt restructurare de personal ca posibilitate de incercare de redresara financiara, dar in spital schema de personal este chiar incompleta. Toti directorii anteriori mie au facut angajari, iar eu sint chemat sa disponibilizez personal. Asimilez aceasta strategie ca o posibila dorinta de a baga Spitalul Municipal din Roman in colaps financiar si reducerea acestuia ca dimensiuni, cu atit mai mult cu cit se doreste infiintarea la Piatra Neamt a unui al doilea spital. Mi se pare realist ca tariful de pret pe caz ponderat sa fie undeva sub spitalul judetean si peste spitalul orasenesc, intre 935 si 950 lei noi, ultima suma permitindu-mi sa respect bolnavii, personalul medico-sanitar si sa pot, impreuna cu sefii de sectie, sa retehnologizez spitalul, care nu a mai fost vazut de nimeni din perioada anilor ’70. Consider oportuna si strict necesara o justificare a calculului tarifului pe caz ponderat in spitalele judetului Neamt, deoarece actualul mod de apreciere este inacceptabil. In conditiile modificarii tarifului pe caz ponderat ma pot angaja sa manageriez spitalul fara alte tentatii, fara sa ma compromit ca acum in fata bolnavilor, care ma cunosc de 31 de ani, sau in fata colegilor. Demisia mea este in mina dumneavoastra si o accept ca o usurare, in contextul acestul mister al tarifului pe caz ponderat, in contextul in care colegii ma fac incompetent, eu, care, ca student m-am straduit, in urma cu peste 30 de ani, sa termin facultatea cu media 9.53. Nu merit aceasta soarta! Va multumesc pentru ascultare si astept persoanal raspunsului domnului ministru Eugen Nicolaescu”, se precizeaza in scrisoarea directorului Bostina.
Referitor la acest document, directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Daniela Soroceanu, a declarat ca scrisoarea directorului Bostina nu este formulata in termenii unei demisii si ca doctorul Bostina, in calitate de manager al spitalului, trebuie sa gaseasca solutii astfel incit unitatea sa fie eficienta. In legatura cu gestul doctorului Bostina, directorul Directiei Sanitare Neamt, doctor Constantin Nanu, a declarat: „Ceea ce sustine doctorul Bostina in memoriul respectiv este adevarat, pentru ca finantarea spitalului din Roman a fost si a ramas deficitara. La nivel national sint unele spitale cu o categorie inferioara spitalului din Roman sau cu o cazuistica ce nu se ridica la nivelul celei din Roman, dar care au o finantare superiora. La stabilirea tarifului pe caz ponderat s-au luat in calcul considerente istorie, vechile conduceri, in ideea de a face economii cheltuind sume mici de bani pentru functionarea spitalului. Insa, pe de alta parte, consider ca domnul Bostina ar fi trebuit sa parcurga niste pasi pina a ajunge la acesta decizie, prin care soarta finantarii spitalului este pusa in pericol, prin refuzul de a semna contractul cu Casa de Sanatate. Cred ca la Roman va veni o comisie mixta de la minister si Casa Nationala pentru a analiza situatia la fata locului si pentru a lua o decizie cu privire la finantarea si la conducerea spitalului”.

Comentarii