Fontax asteapta cumparatori

miercuri, 06 februarie 2002, 00:00
2 MIN
 Fontax asteapta cumparatori

Cunoscut de localnici ca "bastion" al industriei grele, Fontax a intrat, din 1996, in reorganizare, ca urmare a scaderii interesului beneficiarilor pentru produsele finite ale societatii – piese turnate. Partenerul cel mai apropiat – Umaro – si-a reorganizat activitatea si reorientat productia, conform criteriilor economiei de piata, astfel incit, Fontax a intrat, din 1999, in faliment. Consecinta sociala a fost sporirea numarului de someri romascani cu aproape 2000 de fosti salariati Fontax.
Din punct de vedere economico-financiar, Fontax a inchis cu 44 miliarde de lei datorii: circa 22 miliarde de lei la Directia de Finante Publice, peste 2 miliarde de lei la Administratia Financiara si bugetul local, peste 16 miliarde de lei la Directia de Munca si Solidaritate Sociala, diferenta reprezentind datorii la parteneri. Creditorii au avut o singura solutie: aceea de a astepta ca, prin vinzarea de active, lichidatorul sa stringa banii necesari achitarii datoriilor. Licitatiile organizate in acest sens au avut succes limitat, ofertantii nefacind coada la poarta Fontax. Cu toate acestea, firma Imrom a cumparat, in 1999, contra 200 milioane de lei, un teren de 6000 mp si 200 de metri de cale ferata, active necesare dezvoltarii activitatii de productie. Dintre localnici, Stefan Antoci – manager al Universal Proiect – a cumparat hala Ebos, Modelaria si terenul aferent, iar firma Pagi a achizitionat Turnatoria veche, unde a amenajat un atelier mecanic, un service auto si un depozit en-gros. Singurul investitor strain, Nita SRL, s-a prezentat la licitatie in anul 2000 si a achizitionat, pentru 1,2 miliarde de lei, Modelaria, in scopul amenajarii unei sectii de productie a tapiteriilor pentru automobile si avioane.
Interesul unor investitori italieni pentru Turnatorie, care ocupa o suprafata de 14 hectare, a scazut odata cu trecerea timpului, in prezent – ca urmare a vinzarilor anterioare – lichidatorul mai avind de oferit la licitatii active de pe o suprafata de circa 10 hectare. "Turnatoria noua se intinde pe o suprafata de 4 hectare. A fost construita in 1970, dar a fost dotata cu tehnologie din 1950, fapt care nu i-a asigurat competitivitatea. Ofertantii italieni au dorit sa cumpere doar o linie din cele cinci, pentru a continua sa produca piese de mici dimensiuni. Ei nu erau interesati de liniile unde se producea piese de mari dimensiuni, cu greutati de pina la 40 de tone. Altfel, eu cred ca activele ramase spre vinzare sint inca atractive, deoarece fabrica a fost gindita unitar si are toate utilitatile necesare, singurul inconvenient fiind acela al retelelor comune cu cele din Umaro, ceea ce presupune incheierea unor contracte de prestari servicii cu aceasta societate", a declarat Constantin Iosub, lichidator al SC Fontax.
Precizam ca, in a doua jumatate a lunii februarie, se va organiza o noua licitatie pentru vinzarea ultimelor active Fontax, la care lichidatorul spera sa oibtina atit un pret bun, cit si parteneri de afaceri credibili. (C.B.)

Comentarii