Riul Moldova a fost poluat

miercuri, 16 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Riul Moldova a fost poluat

Marti, 15 mai, in jurul orelor 16.30, dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Neamt a fost anuntat ca, prin colectorul de ape pluviale din municipiul Roman, situat la 300 de metri in amonte de podul rutier de pe E85, pe malul sting al riului Moldova, se evacueaza ape de culoare maronie, urit mirosiroare.
S-au prelevat probe de apa din riul Moldova, in zona afectata. A fost constituita o echipa – formata din inginer Ion Pavaleanu, director DGA Neamt; inginer Irimia Iacob, sef Serviciu Inspectie in cadrul Inspectoratului pentru Protectia Mediului Neamt si inginer Mariana Creangu, chimist in cadrul SGA Neamt – care s-a deplasat la Roman pentru cercetarea cauzelor poluarii si stabilirea masurilor operative de stopare a fenomenului.
In urma verificarilor, s-a stabilit ca apele evacuate in riul Moldova provin din reteaua de canalizare a orasului. Acestea sint colectate de la utilizatorii situati pe strazile Nicolae Balcescu si Stefan cel Mare, insa ponderea o detin apele uzate provenite de la "SC Theta SA" Roman, societate care are incheiat un contract de preluare si epurare a a acestor ape. Incarcarea apelor uzate este de natura organica, provenind din fermentarea si distilarea melasei de trestie de zahar. Volumul apelor uzate evacuate de "SC Theta SA" a fost de circa 24 de metri cubi. Evacuarea de ape uzate neepurate in riul Moldova s-a datorat unui incident tehnic produs pe reteaua de canalizare in zona statiei de pompare a apelor uzate SP 3.
S-a dispus imediat stoparea evacuarii de ape uzate provenite de la "SC Theta SA" in sistemul de canalizare, pina la remedierea defectiunii de pe reteaua de canalizare si interventia Goscom pe sistemul de canalizare, pentru intreruperea evacuarii de ape uzate prin canalizare pluviala.
In legatura cu acest accident ecoologic, Stefan Glodeanu, sef al Biroului de Folosire si Protectie a Calitatii Apelor din cadrul SGA Neamt, ne-a declarat: "Problema a fost solutionata in cursul serii de marti. Apa riului Moldova a fost poluata foarte putin, iar in aval, in zona podului de la Horia, apa este curata si a fost permanent in limitele normale. Nu au existat influente asupra faunei. In momentul de fata, apele uzate merg pe traseul normal. "SC Theta" este racordata la canalizare, deci vina apartine Goscom, care exploateaza sistemul de canalizare. Din acest motiv, Goscom a primit o amenda contraventionala de 16 milioane de lei pentru poluare".
Goscom contesta amenda
Directorul general al Goscom, Eduard Corduneanu, contesta decizia privind amendarea societatii pe care o conduce, avind in vedere eforturile sustinute ale societatii de a investi miliarde de lei in probleme de mediu, investitii de care nu beneficiaza romascanii, ci locuitorii oraselor din aval. "Intr-adevar, in ceea ce priveste acest accident, vina este a noastra si nu a societatii Theta. Insa noi ne facem datoria in problemele de mediu. Am demonstrat celor care au venit ca, in acest an, comunitatea locala investeste 5,5 miliarde de lei in statia de epurare, Consiliul Judetean – 2,5 miliarde de lei, iar Goscom, 2 miliarde de lei. Deci, zece miliarde de lei investiti doar in probleme de mediu. Probleme mult mai mari sint la Bacau sau la Suceava. Intr-un an cu un buget atit de sarac, noi investim in probleme de mediu 10 miliarde de lei, la un buget de 60 de miliarde de lei. Problema era remediata azi (n.r. – ieri) la ora 9 dimineata. De investitiile societatii noastre, ale comunitatii locale si ale Consiliului Judetean beneficiaza localitatile din aval de municipiul nostru. Pentru o problema regionala investeste doar Romanul. Cei de la protectia mediului ar trebui sa fie mindri cu acest lucru. Avem cel mai bun program pentru protectia mediului din Moldova si Inspectoratul pentru Protectia Mediului recunoaste acest lucru. Avind in vedere eforturile pe care le facem noi, nu mai are nici un rost sa primim amenda. Am sa il sustin oriunde si cred ca voi avea cistig de cauza", a tinut sa precizeze Eduard Corduneanu. (C. BARGAOANU)

Comentarii