Romanceram se pregateste de maritis

marți, 26 iunie 2001, 23:00
3 MIN
 Romanceram se pregateste de maritis

Una dintre cele mai profitabile firme romascane care se afla inca in proprietatea statului este Romanceram, firma care a trecut prin mai multe tentative de privatizare soldate cu esecuri. Licitatia cu strigare, metoda adoptata pentru vinzarea societatii romascane, a determinat cresterea de citeva ori a valorii cotatiei actiunilor, astfel incit cistigatorii licitatiilor au realizat ca nu au forta financiara necesara pentru a achita in termen sumele la care au adjudecat firma. De aceea, ei au renuntat la contracte. Cum privatizarea societatii a devenit o prioritate, acum se lucreaza la realizarea documentatiilor necesare in vederea scoaterii la vinzare, din nou, a Romanceram. "Desi nu este stabilit inca un termen pentru privatizarea societatii, cred ca in citeva luni se va scoate la vinzare pachetul majoritar de actiuni detinut de APAPS. Procedura de vinzare este aceeasi folosita ca si pina acum, licitatia cu strigare. Deocamdata nu au fost depuse scrisori de intentie din partea altor firme, in afara celor care au participat la licitatiile anterioare", ne-a declarat Mihai Barbulescu, reprezentantul Serviciului de Privatizare din cadrul APAPS Iasi.
Pretul de vinzare a crescut de patru ori
Anterioarele tentative de privatizare a societatii i-au avut ca protagonisti pe Ovidiu Budeanu – om de afaceri din Bacau, Mihai Haivas – om de afaceri romascan si Programul Actiunii Salariatilor (PAS).
Privatizarea cu PAS a fost anulata, deoarece Programul Actionarilor Salariati (PAS) nu a reusit sa plateasca actiunile adjudecate de la FPS. PAS a cistigat licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar (51%), la pretul de 22 miliarde de lei. Asociatia Salariatilor de la Romanceram nu a reusit sa achite, in timpul stabilit, actiunile cumparate de la FPS. Efortul financiar a fost mult prea mare si s-a depasit limita de timp pentru plata. La licitatia din 28 februarie 2000, pretul a crescut de patru ori, de la 20.000 lei/actiune, la peste 80.000 lei/actiune. In acest fel, valoarea pachetului a saltat brusc de la 5,3 miliarde de lei, la peste 20 miliarde de lei. Salariatii au licitat alaturi de omul de afaceri din Bacau, Ovidiu Budeanu, patronul firmei Pan Com. PAS nu a beneficiat de rate pentru plata acestor actiuni. La ultima tentativa de privatizare, omul de afaceri romascan Mihai Haivas, care cistigase licitatia pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al societatii Romanceram, a rezolutionat contractul semnat cu FPS. Acesta trebuia sa plateasca cele circa 43 de miliarde de lei pina la finele lunii decembrie, dar a renuntat la a mai cumpara fabrica la sfirsitul lunii noiembrie, cind a anuntat FPS ca rezolutioneaza contractul de privatizare.
Romanceram este deosebit de atractiva pentru investitori
Romanceram Roman are ca obiect de activitate proiectarea, prelucrarea si comercializarea de obiecte sanitare de portelan, caramizi si samote. Firma era inregistrata cu un capital social de 13,14 miliarde de lei, iar cifra de afaceri, la sfirsitul anului trecut, a fost de 80 miliarde de lei. Structura actionariatului la Romanceram este de 51% APAPS (fost FPS), 30% apartin SIF-4 Muntenia, diferenta de 19% fiind detinuta de PAS si cuponari.
Mentionam faptul ca Romanceram este una dintre putinele societati de stat profitabile, societatea romascana inregistrind, anul trecut, un profit net de 1,1 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de peste 100 de miliarde de lei. Romanceram exporta, in medie, circa 50% din productie, exportul vizind preponderent obiectele sanitare, sector la care valoarea exporturilor – in Franta, Italia, Ungaria, Liban, Albania si Republica Moldova – se situeaza la circa 80% din productie. Pentru a spori rentabilitatea societatii, conducerea Romanceram a decis ca in acest an sa investeasca in retehnologizare 32,15 miliarde de lei, in timp ce anul trecut s-au investit, in acelasi scop, circa 4,7 miliarde de lei. (Camelia CAZONI)

Comentarii