Romascan ucis in atentatul de pe Fisia Gaza

vineri, 11 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Romascan ucis in atentatul de pe Fisia Gaza

Doi romani au murit, iar un al treilea a fost ranit, joi, intr-un atentat la granita dintre Fisia Gaza si Israel. Dupa 1990, Israelul a fost una dintre destinatiile preferate ale muncitorilor romani, plecati sa cistige bani cu care sa isi intretina familiile. O parte dintre ei nu s-au mai intors niciodata in tara. Au murit departe de familii, in atentate teroriste sau in accidente de munca ingrozitoare.
Numarul celor care, in ultimii zece ani, au plecat din Romania in Israel, pentru a onora contracte de lucru pe anumite perioade sau, pur si simplu, pentru a munci "la negru" este de ordinul a sute de mii. Majoritatea au ramas necunoscuti. Citiva au aparut in ziare, dar, din pacate, la rubrica "decese".
"De doi ani si jumatate nu l-am mai vazut!"
Cei doi muncitori romani, Constantin Stratula (52 de ani, din Bucuresti) si Virgil Martinas (29 de ani, din Pildesti- Neamt) au fost ucisi, joi la prinz, intr-un atentat cu bomba la limita dintre Fisia Gaza si teritoriul israelian. Al treilea cetatean roman, Ion Manoiu (36 de ani, din Bucuresti) a fost ranit si este internat in spitalul Soroka, din localitatea Beersheva, din sudul tarii, unde sint transportati de obicei toti cei cazuti victime atacurilor din localitatile din zona.
Vestea ca doi muncitori romani si-au pierdut viata ieri in Israel, in urma unui atentat cu bomba, a inghetat, din nou, inimile romanilor.
Toti cei care au rude acolo, plecate sa stringa banii pe care nu ii puteau aduna in tara, au asteptat sa afle identitatea celor disparuti in atentatul de joi.
Vestea a cazut ca un fulger in familia lui Virgil, din Pildesti. Inaintea autoritatilor, moartea lui Virgil le-a fost anuntata joi seara de sotia unui prieten al acestuia, plecat si el in Israel sa lucreze la acelasi patron, dar in alt loc. Sotia lui Virgil, Cristina, inca nu poate crede ca sotul ei nu mai este in viata. Pina la inchiderea editiei, mama lui Virgil inca nu aflase despre moartea fiului sau. Tatal lui Virgil a murit in luna august 1996, in saptamina nuntii fiului sau. Nascut in 10 decembrie 1971, in Sabaoani, intr-o familie cu 11 copii, Virgil a mai lucrat la Petrotub, ca forjor. In acest an, destinul crud a lovit din nou familia lui Virgil. In luna ianuarie, una din surorile sale a murit bolnava de leucemie, lasind in urma patru copii, pe care mama lui Virgil ii ingrijeste, acum, la Odorheiul Secuiesc.
Pentru intiia data, Virgil a plecat in Israel in 1995, unde a stat 15 luni. Apoi, a venit acasa si s-a casatorit
"Nici nu imi vine sa cred! Tot timpul ma gindeam la el, sperind ca este bine! De doi ani si jumatate e plecat! De atunci nu l-am mai vazut niciodata! Am mai vorbit cu el la telefon, ultima data acum doua saptamini. Nu am vorbit inca cu autoritatile, nu stiu nimic despre ce se va intimpla cu trupul lui Virgil", marturiseste, cu lacrimi in ochi, Cristina Martinas.
Familia, care doreste ca Virgil sa fie inmormintat in satul natal, spera ca autoritatile nu vor trece cu vederea acest lucru.
Muncitorii reparau un gard
Muncitorii romani cazuti victime atentatului de joi lucrau la repararea gardului de securitate, cu o lungime de 58 de kilometri, care separa teritoriul israelian de Fisia Gaza, in zona punctului de trecere de la Kissufim, care a fost distrus, in urma atacurilor repetate din zona, pe o suprafata de 12 kilometri, obligind armata israeliana sa posteze numeroase trupe in zona. De mai multe luni, armata israeliana a aminat momentul inceperii repararii gardului de securitate. In cele din urma, activitatea a inceput acum trei saptamini, cu ajutorul unei companii israeliene, care a preluat acest contract. Muncitorilor angajati de societatea israeliana le-au fost oferite veste antiglont, pentru perioada in care se aflau la munca. Unul dintre romanii cazuti victime ale acestui atentat declarase, insa, ca vestele antiglont ingreunau munca si de aceea au fost refuzate.
Ministerul Apararii a anuntat ieri ca trupurile celor doi muncitori vor sosi in tara cu un avion militar duminica, la ora 22,00. Membrii familiilor pot insoti echipajul in Israel.
Cheltuielile legate de repatrierea cadavrelor vor fi suportate de statul evreu, conform legislatiei israeliene. Potrivit "Jerusalem Post", familiile victimelor vor primi lunar aproximativ 1.500 de shekeli (aproximativ 350 de dolari), de la Bituah Leumi Israel, Societatea Nationala israeliana de Asigurari. Legislatia israeliana prevede ca Bituah Leumi sa plateascã despagubiri familiilor victimelor atentatelor comise pe teritoriul israelian. (C. BARGAOANU)

Comentarii