Ruleta daunelor

Subtitlu

luni, 26 aprilie 2010, 23:40
7 MIN
 Ruleta daunelor

Doua accidente rutiere mortale, despagubiri diferite. In cazul decesului sotilor Lunguleac, judecatorii au acordat daune morale de cite 100.000 de euro celor doi copii ai familiei. Totodata, magistratii au dispus ca asiguratorul sa plateasca lunar cite 1.400 de lei catre cei doi copii ai sotilor Lunguleac, pina la implinirea virstei de 26 de ani.

Intr-un alt accident mortal, Vasilica Aschiopoaie si-a pierdut viata, iar judecatorii au decis ca sotia acestuia sa primeasca daune morale de 50.000 de lei, iar cei doi copii minori trebuie sa ia doar cite 25 de lei pe luna. Se ghideaza magistratii doar dupa legislatie atunci cind acorda aceste despagubiri? Cum evalueaza acestia viata unui om si cum acopera pierderea suferita de cei care au ramas in urma celor decedati? Este de vina doar legislatia? Sau conteaza si pledoaria avocatilor?

Dupa un accident rutier mortal, un barbat din Tirgu Frumos, Vasilica Aschiopoaie, a decedat, lasind in urma sa o sotie si doi copii minori. Atit magistratii de la Judecatoria Iasi, cit si cei de la Tribunalul Judetean au decis sa-i acorde vaduvei daune materiale de 5.000 de lei si daune morale de 50.000 de lei. De asemenea, judecatorii au hotarit ca cei doi copii minori sa primeasca cite 25 de lei pe luna pina la implinirea virstei de 18 ani.

Acum, dosarul a ajuns in faza de recurs, la Curtea de Apel Iasi, insa avocatul partilor vatamate, Mihai Gotcu, sustine ca despagubirile acordate de judecatori sint mult mai mici decit ar fi fost normal. "Nu poti evalua viata unui om la 50.000 de lei. Nu e normal ca un copil ramas fara unul dintre parinti sa primeasca doar 25 de lei pe luna. Cu acesti bani isi pot lua doar doua kilograme de carne. Hotarirea a fost data in bataie de joc", a declarat avocatul iesean, care a fost judecator in trecut.

"Am muncit ca sa-mi vad barbatul intre patru scinduri?!"

Sotia celui decedat in urma accidentului rutier petrecut in urma cu patru ani a declarat ca sumele acordate sint mici, in conditiile in care a ramas cu un singur venit, cu care sa-i intretina pe cei doi copii. "Eu vad aceasta decizie a judecatorilor cum o vede orice om normal. In urma cu patru ani, baiatul era la gradinita, iar fata era in clasa a III-a, erau mici. Am muncit cu barbatul meu sa ne luam o casa, dar si acum stau cu chirie intr-o camera care nu este a mea. Pentru asta am muncit eu, ca sa-mi vad barbatul intre patru scinduri?! Si acum iau pastile din cauza asta si, de fiecare data cind imi aduc aminte de ce s-a intimplat, imi vine rau. Ei mi-au omorit omul si oricine ar fi fost in locul meu, n-ar fi putut supravietui cu 79 de lei pe luna, cu doi copii", a spus Angela Aschiopoaie.

Femeia este deranjata si de faptul ca ambii copii au fost chemati de judecatori la audieri. "M-a deranjat foarte tare ca i-au chemat pe copii la audieri, au fost nevoiti sa stea pe holuri si sa vada diversi oameni cu catuse la miini si cu politisti pe urmele lor. Eu n-am mai vazut asa ceva, sa cheme copilul in instanta! Ce sa spuna copilul? A fost el la accident, stie ce s-a intimplat?", a adaugat Angela Aschiopoaie.

Accident cu masina Politiei

Anchetatorii au stabilit ca, pe 26 mai 2006, o masina Dacia 1305, condusa de Costica Simiciuc (51 de ani), din Tirgu Frumos, a intrat pe contrasens, intr-o coloana de autoturisme marca Logan aduse de la Bucuresti pentru dotarea Politiei iesene. In masina cu Simiciuc se mai aflau doi colegi de munca, unul dintre acestia fiind Vasilica Aschiopoaie. In urma impactului, Aschiopoaie a suferit mai multe leziuni, care au dus la decesul acestuia. Astfel, soferul a fost acuzat de ucidere din culpa.

In timpul procesului, soferul a fost condamnat de judecatori, care au dispus si ca asiguratorul sa despagubeasca sotia si copiii victimei. Desi familia barbatului mort in accident a cerut despagubiri mai mari, judecatorii au acordat sume mult mai mici, fapt care a nemultumit atit familia indurerata, cit si avocatul acesteia.

"Noi am cerut daune morale de 250.000 de lei pentru toate cele trei parti vatamate, iar judecatorii au acordat 50.000 de lei. Ambele instante, Judecatoria si Tribunalul, au considerat ca acei doi copii merita sa primeasca doar 25 de lei pe luna, o decizie incalificabila. Cine poate trai cu aceasta suma pe luna?", s-a intrebat avocatul Mihai Gotcu.

Despagubiri in functie de veniturile victimelor

Judecatorii sustin ca, la acordarea de despagubiri, se ghideaza dupa Codul Familiei. Astfel, exista un algoritm care arata ca venitul lunar al persoanei decedate trebuie impartit la 3. Aceasta treime urmeaza sa fie impartita la numarul de persoane pe care victima le avea in intretinere, in cazul nostru la 2. Vasilica Aschiopoaie avea un venit pe cartea de munca de 603 lei, iar o treime din acest venit este de 201 lei. Pentru ca acesta avea doi copii, treimea respectiva se imparte la 2, rezultind o despagubire lunara de achitat de aproximativ 100 de lei.

Numai ca, potrivit motivarilor sentintelor, judecatorii ieseni au luat in calcul faptul ca statul le acorda celor doi copii minori si o pensie de urmas de aproximativ 75 de lei. Asadar, magistratii au scazut din acea despagubire, de 100 de lei, suma care le revine copiilor ca pensie de urmas. In acest mod s-a ajuns la obligarea asiguratorului la o despagubire lunara de numai 25 de lei.

Totodata, in ceea ce priveste acordarea despagubirilor morale, in privinta acordarii daunelor morale, judecatorii nu au un criteriu bine stabilit, ghidindu-se mai mult dupa observatii subiective. Potrivit specialistilor, o astfel de observatie poate consta in evaluarea suferintei pricinuite familiei persoanei decedate.

Pledoarie pentru daune mai mari: "In comparatie cu viata unui urs, cit valoreaza viata unui om?"

Avocatul familiei Aschiopoaie, Mihai Gotcu, a invocat un caz asemanator, in care judecatorii au acordat despagubiri mult mai mari. "In cazul decesului familiei Lunguleac, instanta a decis acordarea a cite 100.000 de euro daune morale pentru fiecare dintre cei doi copii. De asemenea, judecatorii au hotarit ca acestia sa primeasca peste 1.400 de lei drept prestatie lunara, pina la implinirea virstei de 26 de ani, daca isi continua studiile, deci nu pina la 18 ani", s-a aratat contrariat Mihai Gotcu.

In cazul decesului lui Vasile Aschiopoaie, avocatul iesean a pledat pentru acordarea unei sume egale cu pensia de intretinere, care poate aparea in cazul unui divort. Astfel, acesta este de parere ca minorii ar fi trebuit sa primeasca echivalentul sumei ce ar fi fost date de cel decedat, in cazul in care era in viata si ar fi divortat. In opinia lui Mihai Gotcu, cei doi copii ar fi trebuit sa beneficieze impreuna de 200 de lei din partea asiguratorului, si nu de 50 de lei.

Spre deosebire de avocatul Gotcu, aparatorii familiei Lunguleac au invocat alte articole de lege. Astfel, acestia au invocat Legea vinatorii, in care viata unui urs omorit ilegal este evaluata la 40.000 de euro. In acel caz, aparatorii au pus judecatorilor intrebarea: "In comparatie cu viata unui urs, cit valoreaza viata unui om?".

In plus, avocatii au invocat si legislatia europeana in materie, aratind ca, in cazul unor accidente mortale, limita minima de despagubiri ar fi de 500.000 de euro. Totusi, judecatorii i-au contrazis in aceasta chestiune, aratind ca este o problema de interpretare, iar 500.000 de euro nu reprezinta o limita minima de acordare a despagubirilor, ci doar o suma pe care asiguratorul trebuie sa o acopere.

Referitor la despagubirile lunare, judecatorii le-au acordat copiilor sotilor Lunguleac cite 1.464 de lei. Magistratii si-au motivat decizia in acest caz mentionind ca sotii Lunguleac aveau venituri lunare totale de 11.015 lei. La un calcul simplu, 1/6 din aceasta suma da o despagubire lunara de 1.836 de lei. Si in acest caz, judecatorii au scazut pensia de urmas a copiilor, de cite 372 de lei, rezultind o suma de cite 1.464 de lei pentru fiecare dintre cei doi. Astfel, diferenta a fost posibila datorita veniturilor victimelor in cele doua cazuri.

Bani pina la 18 ani? Sau pina la 26?

O alta diferenta este cea conform careia, in cazul Lunguleac, copiii beneficiaza de despagubiri lunare pina la implinirea virstei de 26 de ani, daca isi continua studiile, iar, in cazul familiei Aschiopoaie, doar pina la 18 ani.

Initial, si in cazul Lunguleac, judecatorii au decis ca urmasii familiei sa beneficieze de aceasta despagubire lunara pina la 18 ani. Insa avocatii au invocat in apel Legea 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului, care extinde efectele actiunii civile pina la implinirea virstei de 26 de ani.

Amintim ca, pe 30 aprilie 2007, managerul Spitalului de Psihiatrie Socola, Florin Lunguleac, si sotia acestuia, Anca, au murit intr-un accident rutier, linga Podu Iloaiei.

Conform anchetatorilor, in momentul in care Florin Lunguleac se pregatea sa schimbe viteza si sa vireze la stinga, Opelul condus de el a fost izbit puternic din spate de o autoutilitara Dacia condusa de Dan Marian Danaila. Autoturismul medicului a ajuns pe contrasens si a fost izbit de un microbuz marca Ford Tranzit. Florin Lunguleac a murit pe loc, iar sotia sa a decedat citeva ore mai tirziu, la spital.

–––

"Exista mai multe opinii legate de calculul acestei prestatii lunare"

Specialistii au pareri impartite referitor la acordarea despagubirilor in astfel de cazuri. "Exista reglementari in Codul de procedura civila dupa care judecatorii se pot axa in acordarea prestatiei lunare in astfel de cazuri. Astfel, in cadrul procesului penal, se preiau regulile din procedura civila, din Codul Familiei. Calculele difera in functie de citi copii erau in intretinere si in functie de ce venituri avea persoana decedata. Totusi, exista mai multe opinii legate de calculul acestei prestatii lunare", a declarat judecatorul Daniela Amancei, purtatorul de cuvint al Tribunalului Iasi.

Pe de alta parte, judecatorul Aurel Dublea, de la Curtea de Apel Iasi, considera ca legislatia are unele lacune si ca acestea ar trebui clarificate, tocmai pentru asemenea cazuri. "Legislatia este de asa natura, incit se poate ajunge la astfel de cazuri. Pentru judecatori, exista Codul Familiei dupa care se pot ghida, insa, uneori, daca persoana decedata are venituri mici, sumele pentru prestatia lunara sint, la rindul lor, foarte mici. Judecatorii nu pot face altceva decit sa verifice care a fost contributia celui decedat, pe linga salariu, sa vada daca acesta avea si alte venituri sau o alta contributie materiala in cadrul familiei", a precizat magistratul iesean.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii