Salvarea nu mai face fata caniculei

Subtitlu

marți, 31 iulie 2012, 21:09
4 MIN
 Salvarea nu mai face fata caniculei

Perioada caniculara a facut sa creasca enorm numarul solicitarilor pentru o ambulanta. Serviciul de Ambulanta Judetean (SAJ) nu mai face fata cererilor, iar bolnavii trebuie sa astepte chiar si o ora pana sa fie preluati de un echipaj. Managerul SAJ cunoaste problemele, dar spune ca nu exista nicio solutie pana nu se deblocheaza posturi si se cumpara mai multe autospeciale. In judet exista 72 de ambulante operabile, pe timpul unei ture folosindu-se doar 30. Peste 40 de persoane suna zilnic pentru a cere ingrijiri medicale. Numarul apelurilor ar putea creste: meteorologii au anuntat ca indicele de disconfort termic, la care o contributie majora are umezala din atmosafera, ce face canicula si mai greu de suportat, va urca brusc astazi si miine in zona Moldovei.

„E jale mare, si suntem suprasolicitati"

„Personalul este foarte mic, iar la 40-50 de solicitari pe zi este destul de greu sa le rezolvam pe toate imediat. Dureaza foarte mult pana ajunge o ambulanta la pacient, mai ales ca si masinile sunt putine", a declarat un medic din cadrul SAJ. Ieri-dimineata, 34 de ieseni au cerut ingrijiri medicale. „Avem o lista lunga cu cazuri in asteptare. Intai rezolvam urgetele majore, iar mai apoi trimitem echipaje si pentru cei care nu se afla intr-o stare foarte grava. Oamenii suna si spun ca li s-a facut rau din cauza caldurii, ca au cazut pe asfalt sau in casa. Preluam in primul rand bolnavii inconstienti, pentru care vremea calduroasa a avut un impact foarte mare", a adaugat medicul. In judetul Iasi sunt 79 de ambulante in inventar, dar doar 72 sunt functionale, desi numarul lor ar trebui sa fie dublu, dupa cum spune managerul SAJ. Pe tura se opereaza cu aproximativ 30 de echipaje pe judet. In Targu Frumos sunt repartizate doar patru ambulante pe tura, iar din aceasta cauza medicii raspund doar solicitarilor grave. „Intr-adevar, numarul medicilor este foarte mic. Mai ales ca unii pleaca in concediu si nu exista inlocuitori. Noi insa incercam sa ne facem treaba asa cum putem. In cazul victimelor caniculei, au prioritate persoanele carora li se face rau in strada, deoarece nu are cine sa ii ajute, spre deosebire de cei care se afla in locuinta", a declarat dr. Florin Agapi, manager SAJ Iasi. La nivelul judetului, 428 de salariati isi desfasoara activitatea in cadrul SAJ. Dintre acestia, doar 12 sunt medici, iar 166 aistenti medicali. „Chiar daca uneori avem masini libere, nu sunt cadre medicale disponibile. Nu putem sa trimitem ambulanta la bolnav doar cu soferul. E jale mare si suntem suprasolicitati. Ma mir ca nu ia foc telefonul de la atatea apeluri", a declarat un cadru medical de la dispeceratul SAJ.

„Am lesinat cu telefonul in mana sunand la Salvare"

Nemultumiti nu sunt doar medicii si asistentii medicali care lucreaza in zeci de ture doar pentru a face fata cererilor, ci si iesenii. Acestia se plang ca trebuie sa astepte chiar si doua ore pana sa ajunga o ambulanta la locul cu pricina. „Acum trei zile mi s-a facut rau din cauza caldurii. Am 66 de ani si, desi stiam ca nu e bine sa ies afara, am fost sa imi cumpar o paine. Am cazut din picioare in fata magazinului. Nu mi-am pierdut constiinta, dar simteam ca ma sufoc si nu mai puteam respira corect. Vanzatoarea a sunat la 112, iar ambulanta a sosit la vreo ora si ceva. Imi revenisem pana a ajuns, datorita femeii de la magazin care m-a bagat in incapere si m-a stropit cu apa. Moare bolnavul pana vine ambulanta", a afirmat doamna Maria, o ieseanca din cartierul Pacurari. Bolnavii simt neajunsurile SAJ si prefera sa se urce in propria masina atunci cand se simt rau decat sa astepte ajutorul medicilor.

Bianca sufera de o malformatie congenitala la inima. Acum cateva zile a lesinat in casa din cauza caldurii. „Nu am aer conditionat, iar in apartament este un aer sufocant pe timp de vara. Ma simteam de parca am facut foarte mult efort. Am sunat la 112, dar mi s-a spus ca nu au nicio masina disponibila. I-am anuntat ca ma sufoc din cauza caldurii, dar nu am precizat ca am o boala cronica. Probabil au considerat ca nu este foarte grav. Nu am terminat de vorbit ca am lesinat. M-am trezit la cateva minute, cu telefonul in mana. Doamna de la dispecerat inca era in telefon. Am anuntat ca ma simt mai bine si ca nu mai am nevoie de ajutor", a precizat tanara.

Conducerea SAJ cunoaste problemele, dar spune ca nu are ce face. „Nu este vina noastra. Pana nu se deblocheaza posturi si se ofera finantare pentru a cumpara mai multe autospeciale, asa se va proceda. Plus ca de multe ori trece foarte mult timp pana ajunge ambulanta la pacient pentru ca are de parcurs un drum destul de lung daca cazul este intr-un sat sau o comuna", a declarat managerul SAJ.

Prognoza, nefavorabila

Medicii de pe ambulanta vor intampina greutati si saptamanile viitoare, cand se anunta temperaturi extrem de ridicate. Nici in zilele urmatoare nu vom scapa de canicula, si, mai grav, indicele de disconfort termic va creste datorita umezelii din aer. Desi astazi cerul va fi partial noros, iar maxima termica nu va depasi 33°C, incepand de saptamana viitoare revin temperaturile de 37-38°C. Vantul nu va mai bate deloc si nu exista sanse de precipitatii.

Comentarii