Scandal la Opera

miercuri, 12 decembrie 2007, 01:48
4 MIN
 Scandal la Opera

O parte dintre solistii Operei Nationale Romane din Iasi acuza consiliul director al insitutei de comportament dictatorial, sabotarea intereselor Operei si folosirea banilor publici in interese personale. Cei vizati de aceste acuzatii sint directorul adjunct Dan Gadei si fratele acestuia, dirijorul corului „Animus", Valeriu Gadei, consultantul artistic Vasilica Stoiciu Frunza, regizorul artistic Roxana Tabacaru Hogea si dirijorul Leonard Dumitriu. 
 

 

Vinerea trecuta, 16 dintre cei 23 de solisti ai Operei au semnat un memoriu pe care l-au depus la Ministerul Culturii. In cele trei pagini, solistii semnatari au adus acuzatii destul de grave atit consultantului artistic si directorului adjunct, cit si regizorului artistic Roxana Tabacaru Hogea si dirijorului Leonard Dumitriu.

„Distribuirea solistilor pe roluri si spectacole se face in functie de preferintele consilierului artistic, Vasilica Stoiciu Frunza. Aceasta distributie ar trebui facuta in mod echitabil, in functie de valoarea si competentele fiecarui artist. Aceasta doamna abuzeaza de postul pe care il ocupa, nu respecta ierarhia institutiei, actioneaza asupra angajatilor prin diferite mijloace, intimidindu-i si agresindu-i verbal", se subliniaza in memoriu semnat de cei 16 solisti.

Contactata telefonic pentru a da un raspuns la acuzatiile solistilor, Vasilica Stoiciu Frunza a refuzat sa ne ofere informatii.

„Imaginea mea in Iasi este de o factura mult superioara"

„Sint acuzatii grave si nu pot comenta prin telefon pentru ca sint in joc pozitia mea profesionala si umana. Ma dezic de acestea pentru ca nu am nici un fel de legatura directa cu ele. Imaginea mea in Iasi si in tara este de o factura mult superioara si nu imi permit sa cobor stacheta. O astfel de atitudine imi jigneste inteligenta", spune ea.

De cealalta parte, solistii spun ca Vasilica Stoiciu Frunza ii jigneste mereu afisind superioritate si etichetindu-i „functionari lirici", „incompetenti" „frustrati care pot crea unele curente de opinii nesanatoase in rindul angajatilor insitutiei".

„Ieri, aceasta Vasilica Stoiciu Frunza a hotarit ca pe 18 decembrie sa nu mai aiba loc concertul solistilor de la Opera programind unul de colinde, dirijat de Valeriu Gadei, fratele inginerului Dan Gadei, directorul nostru adjunct. Corul Animus nu are nici o legatura cu Opera. A facut aceasta modificare doar pentru a ne face in ciuda, pentru a ne demostra cine este ea. Mai mult decit atit, solistii nu au in luna decembrie nici un spectacol", spune Cristina Simionescu Sandu, ale carei afirmatii au fost intarite si de solistii Diana Bucur, Octavian Dumitriu, Cosmin Marcovici, Ricardo Nori, precum si de secretarul muzical Constanta Nisioiu.

Fratele directorului adjunct, favorizatul Operei

In memoriul adresat Ministerului Culturii, protestatarii mai acuza ca Valeriu Gadei sustine concerte care nu „isi gasesc locul in cadrul operei, ocupind abuziv salile de repetitie". In plus, se mai spune in memoriu, corul Animus, care repeta la Opera sub indrumarea lui Gadei, nu achita  taxele de inchiriere a salii. „O conditie impusa de Valeiu Gadei pentru ocuparea posturilor de corist al Operei Iasi este aceea de a face parte si din corul Animus", se subliniaza in respectivul document.

Dan Gadei nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei pentru a comenta acuzatiile angajatilor. Nici dirijorul Operei, Leonard Dimitriu, nu scapa de replicile solistilor, care sustin ca „isi impune propriile creatii in cadrul repertoriului institutiei", amenintind in acelasi timp pe angajatii care refuza sa il sustina la punerea lor in scena.

„Valoarea artistica a acestor creatii e mai mult decit indoielnica, publicul neonorindu-le cu prezenta, cheltuindu-se astfel banii bugetari demni de o cauza ma buna", se spune in memoriu.

Bataie pe postul lui Calistru

Miza conflictului este functia de director al Operei Romane din Iasi. „La sfirsitul stagiunii trecute, maestrul Corneliu Calistru isi anunta decizia de a iesi la pensie. Dar s-a razgindit. Vasilica Stoiciu Frunza doreste aceasta functie, asa ca face tot posibilul pentru a ne sabota pe noi si pentru a se pune ea in valoare. Toate aceste persoane, Dan Gadei, Vasilica Stoiciu Frunza, Roxana Tabacaru Hogea, Leonard Dumitriu si Valeriu Gadei, au inceput sa intreprinda nenumarate demersuri pentru a accede la conducerea institutiei", explica Constanta Nisioiu, secretar muzical.

In prezent, activitatea la Opera este inghetata pentru ca unii dintre solisti, „cei care nu cinta pe nicaieri si care stau sa roada un os de frica", dupa cum ii descrie Cristina Simionescu Sandu, repeta la o alta creatie a lui Leonard Dumitriu.  „Noua ne place muzica, din acest motiv am refuzat sa cintam in «Amici la… five o’clock". In consecinta, am fost amenintati ca vom fi sanctionati".

Si, tot ca o forma de protest fata de conducere, cinci dintre solistii Operei au refuzat zilele trecute sa mearga la un concert la Bucuresti cu spectacolul „Pescuitorii de perle". Acest demers al Operei a atras alte nemultumiri din partea solistilor. Una dintre ele este legata de faptul ca Opera a cheltuit, dupa cum specifica secretarul muzical Nisioiu, 1,5 miliarde lei din banii publici pentru un spectacol pe care ei il descriu „un fiasco". „Eu nu stiu de unde si cum a avut Opera 1,5 miliarde lei pentru a organiza acest concert cind baletului i s-a refuzat aniversarea a 20 de ani din lipsa de fonduri. Au fost folositi acei bani in interes persona,l si nu stiu prin ce mijloace au fost obtinuti", spune Constanta Nisioiu.

Contactat telefonic, directorul general al Operei, Corneliu Calistru, a dat de inteles ca doreste sa isi pastreze neutralitatea in acest conflict. „Fiecare om are dreptul la opinie", a spus Calistru, adaugind ca le-a spus si protestatarilor ca, „atit timp cit lucrurile merg bine si Opera nu da faliment, totul este ok". Directorul nu a raspuns clar la intrebarea daca se va retrage sau nu de la conducerea Operei.

Comentarii