Scoateti la lumina salariile de la CET!

miercuri, 21 iulie 2010, 22:53
5 MIN
 Scoateti la lumina salariile de la CET!

  Situatia salariilor uriase de la CET a ajuns si la virful Primariei. Cazul lefurilor incasate de angajatii furnizorului de apa calda si caldura a fost unul din principalele puncte atacate in cadrul discutiilor purtate ieri intre sindicalisti, conducerea termocentralei si edilii locali. Scandalul a plecat de la informatiile vehiculate pe un blog iesean cu privire la sume de zeci de mii de lei incasate de directori si angajati din cadrul CET in lunile trecute. Desi informatiile au aparut in urma cu aproximativ doua saptamini, sefii CET nu au avut nici o reactie, nici de confirmare, nici de infirmare a sumelor. Mai mult, acestia au evitat pina in prezent sa-si prezinte public veniturile, desi sint platiti din banii iesenilor. "Ziarul de Iasi" le cere sefilor termocentralei sa prezinte oficial sumele cu care sint platiti.

Productia CET s-a injumatatit

Primarul Gheorghe Nichita a afirmat ca salariul mediu brut la nivel de CET este de 4.000 de lei, in conditiile in care unitatea se afla in pragul falimentului, iar iesenii risca sa ramina la iarna fara caldura. "Trebuie identificate solutii pentru rationalizarea cheltuielilor. Am de ales intre a-i sustine pe 55.000 de ieseni racordati la sistemul centralizat si salariile celor de la CET. Va spun raspicat: vreau sa sustin populatia. Sint necesare masuri dure. Voi face tot ce e posibil ca primar pentru ca CET sa functioneze", a fost mesajul primarului Gheroghe Nichita catre angajatii si sindicalistii termocentralei.

Primarul a specificat ca in prezent la CET, cheltuielile medii cu un angajat sint de 4.000 de lei. Primarul a afirmat ca anual, cheltuielile totale cu salariile ale angajatilor termocentralei se ridica la 65 milioane lei. Acest lucru inseamna ca, la cei 1.358 de angajati, salariul mediu lunar net, adica "bani in mina" se ridica la 2.175 lei. Nichita a spus ca in timp, productia a scazut de la 1,8 milioane MWh la mai putin de jumatate, iar cheltuielile anuale cu salariile, de la 71 milioane lei la 65 milioane lei. Mai multi angajati au replicat insa ca sumele mari le iau doar sefii. "Muncitorii nu iau mai mult de 1.300 lei. Cum se pot pomeni asa sume, cind eu stiu cit iau pe fluturas. Cei de la birouri iau mai mult, dar nu noi, cei care efectiv muncim", a declarat un salariat. Pe un blog iesean s-au vehiculat insa sume astronomice luate de angajati de la CET, ajungind pina la aproape 20.000 lei. "Sumele nu sint cele reale. Sint bani incasati pe mai multe luni si banii de concediu", a declarat Gelu Popa, presedintele Sindicatului CET I Iasi. Conform angajatilor termocentralei, prima de concediu este de 100%, la care se adauga si banii de concediu. Dan Iordache, fost lider de sindicat, a avut venituri in luna mai de 14.300 de lei. "In primul rind suma care s-a vehiculat este bruta, si nu neta. In al doilea rind, in aceasta suma intra si banii de concediu. Eu am avut concediu in perioada 1 mai-15 iunie. Ca atare, am luat bani pentru zilele de concediu, adica aproape o luna si jumatate, prima de vacanta, care este egala cu suma cealalta, deci se dubleaza si lichidarea pe luna aprilie, adica inca jumatate de salariu. Deci cu tot cu lichidare, de fapt banii inseamna veniturile pe aproape 3 luni si jumatate, venituri care sint brute. Se incearca acum sa se puna in spatele nostru, al salariatilor, ca unitatea nu merge bine, ceea ce nu este adevarat", a replicat Dan Iordache. Sindicalistii de la CET au anuntat ca nu vor accepta usor scaderea salariilor. "S-a spus ca sint salarii de 5.000 de euro. Eu m-as bucura sa fie si de 1.000 de euro. Nu stiu in ce masura vom fi de acord cu scaderea salariilor. Nu reducem salariile decit daca vor oamenii", a mentionat Popa.

Concedieri fara plati compensatorii

Discutiile de ieri nu au avut o finalitate. Viitorul angajatilor va fi discutat intr-o comisie mixta municipalitate-CET. Dorin Ivana, directorul CET, a afirmat ca din unitate ar trebui sa plece intre 200 si 250 de oameni. Acesta a putut cu greu sa vorbeasca in fata oamenilor, fiind fluierat si huiduit. "As vrea sa se stie ca nu am vrut si nu vreau sa se dea oameni afara. Vreau sa valorificam fiecare om. Acum sint oameni care nu au incarcare. Problema e ca nu stim sa intram de exemplu la asociatiile de proprietari unde sint lucrari pe care am putea sa le facem noi, dar pe care le fac altii. Ar trebui sa gasim o solutie pentru fiecare angajat care nu isi va mai gasi locul", a declarat Ivana. Acesta a transmis salariatilor, ca in cazul in care se vor face disponibilizari, nu va avea de unde sa le plateasca salarii compensatorii, cerute de sindicalisti. "Este vorba de 6 pina la 20 de salarii compensatorii, sume pe care nu le avem si nici nu le vom avea", a punctat directorul CET. Despre scaderea salariilor a vorbit si viceprimarul Gabriel Grigore. "Nu sint de acord cu scaderea salariilor la fel pentru unul care ia 19.000 de lei si unul care ia numai 1.300 de lei. Trebuie facut insa ceva. Fiti mai duri in recuperarea creantelor", a opinat Grigore.

Primarul Gheorghe Nichita a mai declarat ca situatia furnizorului de apa calda si caldura se datoreaza guvernantilor. "Salvarea poate sa vina de la Guvern. Primarul nu are gaze naturale in curte, carbune sau pacura. Politica energetica este stabilita tot la nivel national. Statul e cel care ia energia. El ar trebui sa preia termocentralele", a declarat Nichita. Primarul a mai afirmat ca din 2003, au fost platite subventii catre CET de 150 milioane lei. "Productia are un cost mare care nu este acoperit. Viziunea mea asupra viitorului CET: modernizare si preluare de catre Guvern, pentru ca la nivel national sint rezervele de pacura si gaz. Nu s-a putut prelua CET, iar in acest moment este tirziu. Nimeni nu poate ajuta CET decit noi si aici ma refer si la salariatii unitatii", a mai completat Nichita. Edilul a cerut un plan de rationalizare a cheltuielilor si a indemnat angajatii "sa fie rationali". "Nu este o solutie miraculoasa pentru CET", a subliniat primarul. Conducerea municipalitatii a tras un semnal de alarma si a adaugat ca nu se stie ce va fi in viitorul apropiat si ca exista riscul ca in continuare oamenii sa se debranseze. "Este o stare de nesiguranta in rindul consumatorilor. Sint oameni care vor alege sa se incalzeasca cu un radiator in camera in care dorm ca sa nu consume. Nu stiu daca vom mai avea ajutor guvernamental pina in ianuarie. Daca pretul la populatie va creste, vor pleca si mai multi oameni", a mentionat Nichita.

Venituri de 11.300 lei lunar pentru managerul ApaVital

Secretomania in ce priveste salariile nu reprezinta o noutate. In mai toate unitatile aflate in subordinea autoritatilor locale, salariile sint tinute "sub cheie". Un exemplu in acest sens este managerul ApaVital, Ion Toma. Ani la rind, acesta si-a considerat veniturile ca fiind confidentiale, uitind sa le mentioneze in declaratia de avere. Cotidianul nostru a prezentat in mai multe rinduri veniturile sefului de la ApaVital, iar intr-un final acesta a recunoscut si si-a declarat veniturile incasate. In declaratia de avere neactualizata insa sint trecute veniturile incasate in 2008, respectiv 134.601 lei. (C.A.)

Comentarii