Sfirtecati de tren intr-o clipa (FOTO&VIDEO)

Subtitlu

miercuri, 21 martie 2012, 09:31
8 MIN
 Sfirtecati de tren intr-o clipa (FOTO&VIDEO)

 O familie intreaga a pierit intr-un grav accident feroviar produs ieri-dimineata in spatele fabricii de medicamente Antibiotice. Sotul, sotia si fiica de sase ani se aflau intr-o Dacie Duster si se indreptau dinspre Uricani spre drumul european cind au fost spulberati de trenul personal Hirlau – Iasi. Garnitura de tren era formata din doua vagoane si este proprietatea firmei de transport Regiotrans. In urma coliziunii, autoturismul Duster a fost tirit de tren aproximativ 400 de metri pe calea ferata, cei trei pasageri neavind nici o sansa de supravietuire. Fetita decedata, Ben Nancy Nizar, a fost scoasa prima din masina de catre pompierii de la descarcerare, apoi mama acesteia, Florentina Gina Darabana. Soferul masinii si tatal fetitei, Ben Nasr Nizar, a fost gasit de politisti aruncat afara din masina de forta coliziunii, chiar pe linia de tren. "Imediat dupa ora 9.00, dispeceratul rutier a fost sesizat prin numarul 112 despre faptul ca pe DC 25, pe raza comunei Miroslava s-a produs un accident rutier soldat cu victime omenesti. La fata locului s-a constatat ca Nizar B., cetatean tunisian cu permis de sedere temporara in comuna Voinesti, a condus un autoturism proprietate personala din directia Uricani catre Valea Lupului. La trecerea la nivel cu calea ferata, dubla, fara bariere si semnale acustice si luminoase, semnalizata cu indicatoare rutiere, nu s-a asigurat si a fost surprins de trenul de transport persoane condus de Vergil R., de 57 de ani, domiciliat in municipiul Iasi. In urma impactului, autoturismul a fost proiectat pe o distanta de 400 de metri, rezultind decesul conducatorului auto si a celorlalti doi pasageri, care se aflau pe bancheta din spate a masinii", a declarat Madalin Taranu, purtatorul de cuvint al Politiei. In urma accidentului feroviar, cele 150 de persoane care se aflau in tren au coborit si au mers pe jos pina in Iasi. Nici unul nu a fost ranit.

Doua variante contradictorii

Conducatorul trenului a facut declaratii socante la politie. El a declarat ca a vazut de la departare masina Duster oprita pentru a oferi prioritate trenului. Insa, cind trenul a ajuns la citiva metri de trecerea de cale ferata, masina a facut un salt in fata si a intrat chiar in fata locomotivei. "Conducatorul trenului a scris in declaratie la politie ca a claxonat la 600 sau 800 de metri departare de trecerea de cale ferata conform procedurii si inca o data la 300 de metri. A spus ca a vazut masina din timp si era oprita. Cind a ajuns linga ea, la cinci metri, brusc masina s-a pus in miscare. El a mai spus ca avea o viteza de aproximativ 70-80 kilometri la ora", au precizat reprezentantii companiei unde lucreaza mecanicul. Daca declaratia mecanicului este reala, un scenariu ar fi ca soferul ar fi scapat pedala de ambreiaj si masina ar fi pornit brusc de pe loc, chiar in calea trenului. O varianta ar fi si ca barbatul a dorit sa se sinucida, motiv pentru care ar fi ales varianta de a merge pe drumul respectiv, cu toate ca putea alege sa circule pe soseaua de centura care traverseaza linia ferata pe pasajul de linga Delphi. Insa o alta persoana a declarat ca autoturismul nu a oprit nici o clipa la trecerea de cale ferata. "Din cite stiu eu, viteza cu care circula trenurile pe aici este de aproximativ 120 de kilometri pe ora. Trenul care a lovit masina avea aproximativ 100 de kilometri la ora, iar masina nu a oprit deloc sa se asigure. Pur si simplu a intrat pe liniile de cale ferata si a fost surprins de garnitura de tren. Dupa cum am vazut, autoturismul avea cam 50 sau 60 km la ora. Nu a oprit sa se asigure deloc", a spus Constantin Suhan, pensionar CFR, care locuieste intr-un canton aflat la mica departare de trecerea de cale ferata. Pentru a lamuri misterul, politistii au retinut mai intii garnitura de tren. "Trenul a fost sigilat pentru a se face mai multe expertize si masuratori. Avem in lucru mai multe variante", a spus Mihai Pintilei, seful Biroului Rutier.

"Macar daca imi sarutam fetele inainte sa plece"

Potrivit parintilor femeii decedate in accidentul feroviar, cei din Duster mergeau sa-si duca fetita la gradinita. Ben Nasr Nizar (30 de ani) se afla la volanul Daciei, iar pe bancheta din spate se aflau Ben Nancy de sase ani si mama fetitei, Florentina Gina Darabana (37 de ani). "Au plecat de dimineata sa isi duca fetita la gradinita, undeva in Tatarasi. De atunci nu mai stiu nimic. Am fost pe la politie la rutiera si m-au spus sa mai dau din cind in cind cite un telefon sa vad stadiul cercetarilor", a spus tatal Florentinei Darabana. Mama femeii refuza sa creada cele intimplate. "Eu nu cred ca s-a intimplat asa ceva. Macar daca imi sarutam fetele inainte sa plece de acasa", a spus ea, plingind in hohote. Vecinii au povestit ca tunisianul si Florentina s-au cunoscut in Italia, dupa ce ea divortase. "Mai mult stateau in Italia si au venit de curind in Romania. Parintii fetei s-au mutat de doi ani la Voinesti. Din cite stiu eu, ea fusese casatorita cu un alt barbat de care a divortat prin 2007", a spus o vecina, Viorica Galusca.

Trecerea de cale ferata unde a avut loc accidentul nu este semnalizata sonor si nici vizual. Aici, pe un stilp se afla semnul Crucea Sfintului Andrei, iar mai jos un Stop. Localnicii au precizat ca trecerea de cale ferata este foarte periculoasa deoarece se afla intr-o curba. Trenurile sint foarte greu vizibile mai ales in conditii meteorologice dificile. "Eu stiu un caz in urma cu citiva ani, cind era ceata afara. Un microbuz plin cu nuntasi a trecut prin zona, a oprit, s-a asigurat, iar dupa ce a trecut, la doi metri in spate a trecut trenul. Toti s-a speriat", a spus Ilie Vieru, un localnic din Uricani. Si tatal femeii decedate s-a plins de lipsa semnalelor vizuale si acustice. "Este nedrept. Am fost si eu pe la calea ferata din zona pe unde au mers ei si nu era semnalizata calea ferata. Prin zona trec multe masini, iar autoritatile nu au facut nimic in acest sens", a spus tatal femeii decedate.

Cit costa o bariera

Costurile pentru instalarea unor bariere la nivel de cale ferata sint destul de ridicate, insa comparind suma cu pierderile produse de accidentele feroviare, aceasta ar deveni infima. Reprezentanti ai CFR Iasi sustin ca factorul decisiv in instalarea unor bariere din punct de vedere financiar este reprezentat de distanta dintre bariere si statie. „Nu pot sa va dau un cost precis pentru ca trebuie luati in calcul mai multi factori. Dar, daca este sa adaptam pentru situatia de la Uricani, barierele ar costa in jur de 50.000 lei, iar cablurile si celelalte instalatii necesare pentru functionarea lor ar ajunge in jur de 250.000 lei. Repet, este o suma estimativa. In principiu, cu cit este mai mare distanta dintre statie si bariere, cu atit creste costul investitiei. Oricum, daca se face o cerere pentru instalarea unor bariere, procesul dureaza mai mult pentru ca trebuie facut un plan cu un an inainte, apoi trebuie aprobari. In principiu, daca se doreste in acest an sa fie amplasate, abia la anul se poate rezolva. In schimb, daca primaria dispune de fondurile necesare, noi putem actiona mult mai repede", ne-a declarat Sorin Melinte, seful Diviziei Instalatii CFR Iasi. De partea cealalta, primarul din Miroslava spune ca fondurile de care dispune comuna nu permit o astfel de investitie momentan. „Noi am fost in 2009 la Ministerul Transporturilor si le-am cerut sa ne instaleze bariere, dar ma ajungea in total aproape 700.000 lei. Cind cei de la CFR au demolat barierele manuale pe care le aveam, trebuiau sa le schimbe cu altele electronice. Eu n-am bani pentru asa ceva, trebuie sa le schimbe ei. Nu se poate ca statul sa traiasca pe spinarea administratiilor locale. Daca imi dau bani, fac eu lucrarea", a explicat Dan Nita, primarul comunei Miroslava. In octombrie anul trecut, deputatul PNL Relu Fenechiu posta pe blogul personal un articol in care tragea un semnal de alarma asupra calitatii trecerilor la nivel de cale ferata, numindu-le „infrastructura de lumea a treia". „Chiar acum o saptamina, televiziunile de stiri aratau cum, la o trecere la nivel cu cale ferata, nesemnalizata prin bariere sau semnale luminoase, un tinar de numai 24 de ani, triplul campion national la schi Szabo Janos, era spulberat de tren. Datele oficiale mai arata un lucru care demonstreaza ca nepasarea autoritatilor este strigatoare la cer. Procentul acestor accidente teribile, care se petrec pe drumuri comunale si judetene, este aproape egal cu cel intilnit pe drumurile nationale sau europene. Astfel, atit drumurile mai putin circulate, cit si cele foarte populate, din apropierea oraselor si municipiilor, «beneficiaza de acelasi tratament»", preciza Fenechiu care mai arata ca Ministerul Transporturilor nu face nimic in cazul trecerilor peste calea ferata.

Lista neagra a accidentelor feroviare din judet in ultimii ani

18 iunie 2011 – patru persoane au murit la Stolniceni Prajescu, dupa ce autoturismul Opel in care se aflau a fost lovit de trenul rapid Bucuresti – Suceava. La volan se afla un taximetrist din Pascani cu experienta.

14 august 2009 – 14 persoane dintr-un microbuz apartinind firmei Izvoras SRL au decedat, iar alte doua au fost ranite grav la Scinteia, pe drumul judetean 248C. Trenul apartinea firmei Regiotrans, cea care detine si garnitura de tren implicata in accidentul de ieri. Acest accident a fost cel mai grav din Romania din ultimii 15 ani.

4 decembrie 2010 – un BMW care se deplasa dinspre Podu Iloaiei s-a izbit de un tren Regiotrans care se deplasa pe ruta Dorohoi – Iasi. Accidentul a avut loc la trecerea de cale ferata din Letcani. Soferul si o avocata au fost raniti grav.

2 decembrie 2008 – un Fiat a fost lovit la Belcesti de personalul Iasi – Hirlau. In autoturism se aflau doua persoane, Liviu Andrei Stefan si fiul acestuia de doi ani. Au scapat cu viata, dar au suferit rani grave.

8 noiembrie 2003 – o caruta in care se aflau doi frati a fost lovita de trenul Iasi – Hirlau la o trecere de cale ferata dintre Erbiceni si Podu Iloaiei.

2 mai 2003 – un autocar care facea ruta Iasi – Botosani a lovit trenul personal Iasi – Dorohoi la bariera de la Letcani. In autobuz nu se aflau pasageri. In schimb, accidentati au fost soferul autocarului, ca si conductorul si ajutorul mecanicului de tren.

3 septembrie 2002 – Dan si Georgeta Alcazi, patronii firmei de incaltaminte Alcazi si o angajata care se aflau intr-un Fiat Punto au fost loviti de trenul Dorohoi – Iasi, la Letcani. Toate cele trei persoane din Fiat au decedat. (A.D.)

Ce s-a intimplat in secundele fatale?

– potrivit mecanicului trenului, Dacia Duster se afla oprita la trecerea peste calea ferata, iar cind trenul a ajuns in apropierea autoturismului, acesta a plecat de pe loc. In acest caz, este posibil ca soferul Daciei sa fi scapat piciorul de pe ambreiaj, iar masina sa fi pornit brusc. Daca declaratia mecanicului este reala, exista si posibilitatea ca in autoturism sa fi izbucnit o cearta intre sot si sotie, ceea ce l-ar fi determinat pe sofer sa scape intentionat sau nu pedala de ambreiaj;

– trecerea de cale ferata fiind fiind dupa o curba de aproximativ 400 de metri, soferul nu a observat trenul si a pornit pur si simplu. La o viteza de 100 km/h, trenul parcurge 28 de metri intr-o secunda, adica parcurge 400 de metri in 15 secunde;

– pensionarul CFR care locuieste in cantonul de linga trecerea de cale ferata a declarat ca autoturismul nu a incetinit in apropierea liniei ferate. In acest caz, putem presupune ca soferul ori a crezut ca are timp sa treaca, ori nu a fost atent, neglijind sa se asigure la traversarea caii ferate. Ultima varianta este posibila, deoarece, fiind obisnuit cu modul de conducere din Occident, unde trecerile de cale ferata cu trafic sint semnalizate cel putin cu semnale luminoase si acustice, soferul nu a dat importanta semnului Crucea Sfintului Andrei.

Comentarii