Socola, hotelul betivilor

miercuri, 19 august 2009, 23:28
7 MIN
 Socola, hotelul betivilor

Spitalul de Psihiatrie Socola ofera casa si masa gratis pentru betivi. 80% dintre urgentele care ajung aici sint reprezentate de consumatorii de alcool. Foarte putini insa dintre acesti pacienti isi justifica sederea aici. Medicii spun ca doar 5% dintre betivi prezinta o tulburare psihica dupa ce se trezesc. Alcoolicii sint gasiti de multe ori cazuti in strada, iar de aici Politia ii aduce la spital. Medicii nu pot refuza pacientul pentru ca exista riscul ca acesta sa manifeste totusi o problema psihica. Legile proaste fac astfel ca zilnic Spitalul Socola sa cheltuiasca bani, timp si efort din partea personalului medical pentru a trata si caza betivii. Ce-i de facut? Medicii afirma ca acesti pacienti nici nu ar trebui adusi la spital, ci ar putea fi lasati intr-o camera la Politie sa se trezeasca. De asemenea, o alta solutie ar fi ca acesti pacienti sau familiile care ii abandoneaza la spital sa plateasca spitalizarea sau sa efectueze zile de munca in folosul comunitatii.

Spitalul pierde finantare

Conform inregistrarilor spitalului, in fiecare luna ajung aici aproximativ 170 de pacienti pe fisele carora scrie „consum acut de alcool nociv sanatatii". O parte dintre acesti pacienti sint oameni fara un loc de munca, oameni care provin din familii destramate sau fara locuinta. Drept urmare, sint pacienti care nu platesc asigurari de sanatate. Toti acestia sint oricum tratati si se consuma resurse importante de bani, timp si efort din partea medicilor. Acesti bani nu pot fi recuperati de la Casa Judenteana de Asigurari de Sanatate pentru ca sint cazuri invalidate. „Se cheltuiesc cu un astfel de pacient aproximativ 450 de lei in contextul in care sta internat trei zile. De obicei ii asimilam cumva pe acesti pacienti si nu se simtea la buget, insa in ultima perioada sint deja prea multi si incepe sa se simta criza economica si la noi. De asemenea, din cauza acestor pacienti scade si indicele de complexitate al spitalului, ceea ce atrage dupa sine o scadere a finantarii. Nu putem sa estimam insa costurile totale in privinta acestor pacienti pentru ca sint diferente foarte mari la numarul de zile de internare si la modalitatea de decontare", a precizat dr. Calin Scripcaru, managerul spitalului. In acelasi timp, o mare parte din acesti pacienti nici nu pot fi raportati la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru ca spitalul sa poata primi bani pe ei. „Nu-i putem interna la «bolnavi acuti» pentru ca nu stau in spital totdeauna cele trei zile necesare in acest sens. Nu putem nici sa le facem foaie de spitalizare de zi pentru ca ei vin noaptea. In felul acesta nu ne putem recupera banii pe care ii cheltuim cu ei", a mai adaugat dr. Scripcaru.

Politistii ii aduc la Socola ca sa scape de grija

Medicii dau vina pe reprezentantii Politiei de cele mai multe ori. „Cei mai multi dintre acesti betivi nu fac decit sa tulbure linistea publica si exista legi in acest sens. Insa degeaba li se dau amenzi pentru ca oricum nu au cu ce sa le plateasca, iar Politia apeleaza la modalitatea cea mai simpla si ii aduce la noi. Betivul devine o urgenta medicala prin ceea ce povesteste politistul, ca vrea sa se sinucida de exemplu, iar medicul trebuie sa ia o decizie la presiune si, ca sa nu riste, il interneaza", a declarat dr. Radu Andrei, seful Clinicii de drogodependenti. Medicii spun ca Politia de multe ori e prea blinda cu acest tip de persoane. Pe de alta parte, legislatia nu permite politistilor sa fie prea represivi, astfel ca cea mai comoda solutie ramine internarea in spital, lucru pe care chiar conducerea Politiei il recunoaste. Politia spune ca la Socola ajung doar cei care au un comportament deviant si reprezinta un pericol pentru cei din jur. „Noi trebuie sa luam o masura, asa ca ii ducem la spital, mai ales ca acolo exista si o sectie de dezintoxicare. De arestat nu ii putem aresta si nici pe strazi sa ii lasam nu este o solutie, pentru ca pot comite infractiuni grave. La spital li se poate da un calmant, pot sta o zi, doua si evitam astfel unele catastrofe", afirma subcomisarul Lucian Mursa, seful Politiei municipale.

Ghinion: alcoolismul e diagnostic psihiatric

Nu doar Politia trimite betivii la Socola. De cele mai multe ori prima statie a betivilor este in una din Unitatile de Primire Urgente din spitalele iesene. Aici sint adusi de ambulanta care ii gaseste cazuti in strada, iar dupa ce medicii din UPU ii stabilizeaza sint transferati la Socola. „Legislatia permite acest lucru. Diagnosticul de alcoolism este conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii un diagnostic in domeniul psihiatriei, nu-l poti incadra in alta specialitate. Din pacate, in momentul de fata nu avem un instrument legal ca sa refuzam acesti pacienti care consuma atitea resurse financiare si umane. Daca e urgenta internarea este de 72 de ore, timp in care ocupa patul in care ar putea sta un pacient cu adevarat bolnav", a precizat dr. Ovidiu Alexinschi, medic in cadrul spitalului. Astfel, pentru multi dependenti de alcool, Socola e ultima statie, dupa ce au mai trecut si prin alte spitale unde au avut parte de diverse tratamente si investigatii. Costurile pentru un astfel de pacient sint si mai greu de cuantificat daca acesta mai sufera si de alte boli, ciroza sau ulcer, de exemplu.

„N-ar strica un protocol intre Politie si Spital"

Solutii ar putea exista, dar nici una nu este pusa in aplicare in acest moment. „Alcoolismul e o alegere, nu o boala, iar daca pacientii ar fi obligati sa plateasca, atunci sigur s-ar mai potoli. De asemenea, peste tot in strainatate Politia are o camera speciala unde sint tinuti acesti pacienti si unde medicul de garda din spital vine seara sa-i consulte si sa stabileasca cine trebuie internat. Doar 5% dintre ei arata o tulburare psihica dupa ce se trezesc, delirium tremens, psihoza alcoolica sau tulburare psihotica sinucidara. Zeci de miliarde de lei vechi se cheltuiesc cu ei, bani care ar putea fi folositi pentru dotarea scolilor sau pentru tratarea oamenilor cu adevarat bolnavi", a precizat dr. Virginia Marinescu, medic psihiatru.

De asemenea, o alta idee care ar putea fi pusa in practica este cea in care familia dependentului de alcool este obligata sa plateasca toate cheltuielile de spitalizare daca se dovedeste ca internarea nu era neaparat necesara. O alta solutie ar putea fi reprezentata de controlul bauturilor alcoolice, cum se practica in tarile din nordul Europei. Bauturile alcoolice ar trebui comercializate doar in magazine de specialitate, cit mai departe de zona locuita a localitatii. In acelasi timp, cei care au avut un anumit numar de internari in spital din cauza abuzului de alcool ar trebui sa aiba interdictie la cumpararea de bautura. Medicii spun ca o solutie ar fi si schimbarea obiceiurilor de consum prin scumpirea bauturilor tari si ieftinirea celor slabe. Recuperarea banilor pe care betivii ii consuma in spital se poate face si prin efectuarea de ore de munca in folosul comunitatii. „Solutiile nu sint de la nivel de institutie, ci de la nivel inalt, iar legislatia trebuie sa permita luarea unor masuri mai drastice. N-ar strica insa nici un protocol intre Politie si Spital", a afirmat dr. Andrei.

„La noi s-a instaurat un fel de traditie. Toata lumea lasa betivii la Socola"

Conducerea Spitalului sustine ca a mai discutat aceasta problema cu Politia pentru stabilirea unui protocol de rezolvare a cazurilor alcoolicilor care nu necesita internare, insa fara rezultat. „Am discutat cu managerul spitalului si vom mai discuta pentru a rezolva aceasta problema. Cea mai buna solutie ar fi un centru special pentru tratarea alcoolismului, insa e nevoie de bani pentru asta si e mai greu acum. Pina la urma vom gasi o solutie", a declarat comisar-sef Ioan Scripniciuc, adjunct al Politiei. Managerul Scripcaru spune, de asemenea, ca exista deja un proiect pentru care s-a depus documentatia la Ministerul Sanatatii din luna aprilie in care cladirea in care se afla acum laboratorul sa fie transformata in triaj. Aici ar trebui sa fie 10-12 paturi dedicate acestor bolnavi care nu vor mai fi internati. Vor sta acolo peste noapte si dimineata vor pleca. Actualul triaj nu beneficiaza de paturi. Noul sistem de primiri urgente va fi pentru toti pacientii care ajung la spital, insa prin aceasta metoda conducerea spitalului va putea incadra betivii la o alta categorie de plata si se vor putea deconta banii de la CJAS. „Este un proiect in valoare de 25 de miliarde de lei vechi si avem semnale ca se va aproba in acest an. Problema e tot mai acuta in ultimul timp. La noi s-a instaurat un fel de traditie, toata lumea lasa betivii la Socola. Noi ii primim pentru ca nu-i putem lasa in strada, dar efortul deja e prea mare", a afirmat dr. Scripcaru. Betivii au insa parte de mai putina mila in Bucuresti. La Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia" din capitala betivul nu este internat decit daca este absolut necesar. „Betia nu este o boala, este o obisnuinta si nu are ce cauta in spital betivul care face scandal si-si bate nevasta. Plata cheltuielilor spitalicesti de catre acesti pacienti ar fi o idee buna. Daca politistul spune ca betivul prezinta risc de sinucidere, atunci acesta trebuie sa-si asume responsabilitatea propriilor declaratii", a declarat dr. Radu Mihailescu, directorul medical al spitalului. Sefa Centrului National de Sanatate Mintala crede ca solutiile pot fi gasite la nivel local. „In primul rind e nevoie ca toti factorii de decizie sa se intilneasca si sa gaseasca niste solutii eficiente. Ar trebui sa existe unitati speciale de dezalcoolizare, iar pacientii sa suporte o parte din cheltuieli sau sa presteze diverse munci in cadrul centrului daca nu au bani", a spus si Ileana Botezat Antonescu, sefa Centrului National de Sanatate Mintala, institutie care functioneaza pe linga Ministerul Sanatatii cu atributii in reforma sistemului de sanatate mintala.

Comentarii