Atentat la sanatatea publica

joi, 21 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Atentat la sanatatea publica

Singele a devenit un produs prea scump pentru majoritatea spitalelor din judetul Suceava, care nu-si mai permit sa-l achizitioneze. Previziunea sumbra a directorilor de unitati spitalicesti referitoare la faptul ca se va muri din cauza lipsei de singe, a inceput sa se adevereasca, din pacate. "Monitorul" v-a prezentat pe larg cazul tinerei femei din Vatra Dornei, Daniela Morosanu, care a murit in soc hemoragic, toata rezerva de singe a Spitalului Dorna fiind de 1,5 litri. In aceste conditii, iresponsabilitatea factorilor care au putere de decizie in ceea ce priveste ameliorarea situatiei financiare a Centrului de Transfuzii Suceava devine un atentat direct la sanatatea publica.
Greva spontana de doua ore care s-a derulat la Centrului Judetean de Transfuzie Sangvina Suceava si in alte 15 centre din tara miercuri, 20 septembrie a.c., a urmarit sa atraga atentia autoritatilor asupra faptului ca nici pina la aceasta ora angajatii acestui sector vital al sistemului sanitar nu au beneficiat de majorari salariale conform Ordonantei 24/2000, spre deosebire de colegii din spitale. Sindicatul din Centrul de Transfuzii Suceava ameninta ca, daca nu se vor opera majorari de salarii, protestul va fi reluat in forma legala incepind de luni 25 septembrie a.c..
Ordonanta 24 privind salarizarea bugetarilor prevedea majorarea cu pina la 65% a salariilor respectivei categorii de angajati si a intrat in vigoare pe 1 aprilie 2000.
Angajatii centrelor de transfuzii nu au primit inca nici un leu in plus la leafa, spre deosebire de colegii din spitale care au primit recent, in urma protestelor, o marire de 40%. In luna iulie, s-au operat reduceri de personal la Centrul de Transfuzii, tocmai in ideea ca, potrivit promisiunii Ministrului Sanatatii Hajdu Gabor, vor fi acordate majorari salariale de la 1 august.
In afara faptului ca la Centrul de Transfuzii Suceava au disparut 5 posturi, nu s-a intimplat nimic notabil. De peste un an de zile, salariul tarifar brut al unui asistent de la Centrul de Transfuzii Sanguine Suceava a ramas intre 1,3-1,8 milioane de lei, salariile angajatilor TESA sint de aproximativ 1,2 milioane lei, iar leafa unei infirmiere nu depaseste 892.000 de lei. In prezent, Centrul Judetean de Transfuzie Sangvina Suceava functioneaza cu 45 de angajati, dupa reducerea a 5 posturi operata in luna iulie a.c.. Una dintre cauzele care au determinat restructurarea de posturi este neachitarea de catre spitale a contravalorii singelui furnizat.
Spitalul Judetean, lider absolut in topul datoriilor
Liderul absolut al datornicilor este Spitalul Judetean Suceava, care are de platit Centrului Judetean de Transfuzie Sangvina Suceava 6,77 miliarde de lei pentru singele primit. Dr. Adrian Oprea, directorul Centrului Judetean de Transfuzie Sangvina (CJTS) Suceava ne-a declarat ca Spitalul Judetean nu a platit nici un leu pentru singele primit, din iulie 1998.
Dr. Ioan Mihetiu, presedintele Casei Judetene de Asigurari Sociale pentru Sanatate (CJASS) Suceava a afirmat cu alta ocazie ca bugetul alocat Spitalulului Judetean este cu mult mai mare decit al spitalelor din judet, lucru firesc pentru ca este forul medical cel mai competent si in mod evident cel mai mare din judet, acolo unde ajung majoritatea urgentelor si a cazurilor grave.
Potrivit sefului CJAS Suceava, aceasta unitate trebuia sa-si fi prevazut inclusiv cheltuieli pentru singe. Alte surse ne-au dezvaluit ca, aflat mai in "coasta" Casei de Asigurari, Spitalul Judetean este presat sa nu efectueze anumite plati, dintr-o politica de economisire prost aplicata.
Prin eforturi considerabile si adevarate slalomuri financiare, celelalte spitale din judet s-au descurcat si au platit mare parte din produsele primite de la Centrul de Transfuzii, datoriile lor incadrindu-se in limita bunului-simt. Spitalul Radauti, care primeste toate urgentele chirurgicale de la inca doua orase, Solca si Siret, mai are de platit facturi de 431 milioane de lei, Spitalul Vatra Dornei – 199 milioane de lei, Spitalul Falticeni – 154 milioane de lei, iar Spitalul Cimpulung Moldovenesc – 126 milioane de lei. Aceste cifre, impreuna cu astronomica datorie a Spitalului Judetean, greveaza cu 7,25 miliarde de lei asupra bugetului Centrului de Transfuzii Suceava. (Irene GURALIUC, Daniela BEALE)

Comentarii