Cianurile au distrus peste 40 tone de peste

marți, 23 ianuarie 2001, 00:00
5 MIN
 Cianurile au distrus peste 40 tone de peste

Efectele deversarii de cianuri in riurile Somuz si Siret au distrus, practic, fauna acvatica a riului Somuz si portiunea afectata din riul Siret, cu consecinte ecologice dezastruoase si greu de inlaturat in perspectiva. Principalul pagubit in acest sens este Asociatia Judeteana a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi din Suceava (AJVPS), gestionara de drept a faunei piscicole din riurile colinare si de ses ale judetului Suceava. Prin afectarea integrala a riului Somuz in aval de Falticeni, pina la confluenta cu Siretul si a circa 10 km din riul Siret, aflati pe teritoriul judetului Suceava, conducerea AJVPS Suceava apreciaza ca s-au distrus peste 40 tone de peste, avind in vedere ca riul Somuz era foarte bogat populat in peste, datorita deversarilor periodice de puiet efectuate organizat sau accidental din iazurile piscicole existente in amonte de Falticeni. "Efectele poluarii sint foarte greu de inlaturat si vor necesita, probabil, 5-6 ani pentru refacerea echilibrului ecologic al riului Somuz, deoarece poluarea a fost locala, fiind afectat si Siretul, probabil, pina la nivelul acumularilor mari din judetul Bacau", a opinat directorul AJVPS Suceava, dr. ing. Nicolae Goicea.
Pe Siret s-au mai produs doua poluari accidentale in toamna anului 2000, care au distrus peste 15 tone de peste
El a adaugat ca, din pacate, riul Siret a mai fost afectat in toamna anului 2000 de doua poluari accidentale efectuate de fabrica de zahar Bucecea, care au produs mortalitati de peste 15 tone peste pe sectiunea aval Bucecea. Cu ocazia respectiva, SGA Suceava a luat masura eliberarii de debite suplimentare pentru neutralizarea undei poluante, ocazie cu care fauna piscicola din acumularea Bucecea a fost in mare parte evacuata odata cu apele, suferind consecintele poluarii si marind paguba fondului piscicol de pe Siret. Din cauza ca, avind probleme tehnice, SGA Siret a evacuat de urgenta acumularea Rogojesti in toamna anului 2000, majoritatea faunei piscicole existente in aceasta acumulare era deja deversata in acumularea Bucecea. Datorita acestor aspecte fauna piscicola a riului Siret a fost puternic afectata, poluarea de la Falticeni incununind o opera a iresponsabilitatii. "Apreciez ca actiunea de deversare a cianurilor a fost una deliberata, deoarece neutralizarea acestora ar fi costat mult mai mult decit amenzile pe care le-au aplicat organele in drept. Faptul ca, dupa o saptamina de la poluare, inca nu s-au determinat responsabilitatile clare pe firme si pe persoane fizice, ne duce la ideea ca lucrurile au fost incurcate deliberat, tocmai pentru a nu se putea stabili responsabilitatile in mod clar", ne-a declarat Nicolae Goicea. Cu ocazia poluarii din toamna anului trecut, demersurile facute de conducerea AJVPS Suceava ca urmare a constatarii mortalitatii a peste 10 tone de peste pe Siret, sectiunea aval Bucecea, s-au lovit de obtuzitatea agentiilor de protectia mediului Suceava si Botosani, prin raspunsurile ambigue pe care aceste institutii le-au transmis, facindu-se imposibila actiunea juridica de recuperare a pagubelor de la unitatea vinovata, respectiv fabrica de zahar Bucecea, contrar principiului statuat de Legea mediului care stabileste ca poluatorul plateste.
AJVPS Suceava se va constitui parte civila in procesul penal intentat poluatorului, pentru recuperarea pagubei de 1,2 miliarde lei
Pagubele estimate de AJVPS Suceava pentru poluarea Somuzului si a sectiunii din riul Siret aferente judetului Suceava, sint estimate la 1,2 miliarde de lei, iar refacerea ecologica a sistemului si pagubele conexe la peste 3 miliarde de lei. AJVPS Suceava asteapta stabilirea concreta a vinovatiilor, urmind a se constitui parte civila in procesul penal pentru pagubele directe de 1,2 miliarde de lei. Urmeaza ca asociatia sa faca demersurile necesare la ministerul de resort pentru eventuala alocare de fonduri in vederea reconstructiei ecologice a riului Somuz si, partial, a Siretului, actiune care probabil va trebui desfasurata pe o perioada de citiva ani, in conditiile in care sursele de poluare vor fi eradicate.
Ca segment al societatii civile direct interesate, membrii pescari ai AJVPS Suceava sint profund indignati de iresponsabilitatea firmelor care au produs aceasta poluare si de indiferenta crasa a organelor statului, platite pentru protejarea mediului. Aceasta, cu atit mai mult cu cit problema cianurilor de la Falticeni a fost intens si repetat mediatizata, atit de catre presa locala, cit si de presa centrala, cei in drept neluind nici o masura preventiva.
10 persoane au fost internate in spitalul din Faticeni cu diagnosticul "intoxicatie usoara cu cianuri"
La sfirsitul saptaminii trecute au fost internati in spitalul municipiului Falticeni Serban Traian de 60 de ani, Mihailescu Cezar, de 33 de ani, Sava Maria de 18 ani, Serban Gabriela de 15 ani, Nichita Elena, de 30 de ani si fiul acesteia, Razvan, de 6 ani care acuzau dureri de cap si stari de voma. Diagnosticul stabilit a fost de "intoxicatie usoara cu cianuri". Din cercetarile efectuate, a reiesit ca in ziua de 19 ianuarie, o persoana necunoscuta de sex feminin a vindut peste, provenit probabil din riul Siret, cetatenilor din localitate. Cei care au consumat pestele cumparat, au avut in cursul noptii simptomele mentionate. La acelasi spital au fost internati ulterior Lucanu Petru, de 30 de ani, Dulap Viorica, de 19 ani, Valeanu Elena, de 54 de ani si Serban Viorica, toti din comuna Dolhasca, cu acelasi diagnostic. Din primele verificari s-a stabilit ca primii doi au consumat peste pe care l-au cumparat din comuna Lespezi, judetul Iasi in ziua de 19 ianuarie de la doi cetateni necunoscuti iar Valeanu Elena a consumat peste prins in riul Siret, cu o zi inainte de fiul ei Valeanu Ion. Dupa cum reiese din informatiile date publicitatii de IJP Suceava, au existat persoane care au continuat sa valorifice peste infestat chiar si dupa ce accidentul ecologic de la METADET a devenit caz public. In acest context Politia suceveana a facut apel la cetateni sa nu consume peste din cel oferit spre vinzare de persoane si din medii neautorizate sanitar veterinar.
Prefectul judetului, Ioan Cusnir, s-a aflat ieri la Metadet Falticeni, pentru a verifica daca s-a pus in practica programul de masuri stabilite la sfirsitul saptaminii trecute, respectiv paza a celor doua obiective de la METADET, rezervoarele si societatea propriu-zisa. Paza este asigurata atit de cele doua societati implicate in scandal, SC DALEX SRL si SC PIETA SRL, cit si de reprezentanti ai Jandarmeriei, Politiei si Gardienilor Publici.
Prefectul a mai spus ca cercetarile pentru stabilirea vinovatilor sint in curs, iar in momentul de fata se lucreaza la stabilirea dimensiunilor exacte ale acestei catastrofe ecologice.(Gabriela HOSTIUC, Neculai ROSCA)

Comentarii